Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2016,
18.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Biserni gumb Patricio Guzmán dokumentarec Čile SiOL TV DKino

Torek, 14. 6. 2016, 18.25

6 let, 7 mesecev

V videoteki DKino na SiOL TV!

Biserni gumb (El botón de nácar/The Pearl Button)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Biserni gumb | Foto Fivia

Foto: Fivia

Dokumentarni film, v katerem je voda poetična rdeča nit in metafora, prek katere ustvarjalec išče resnico in zgodovinski spomin na dogodke iz bližnje in daljne preteklosti Čila.

Čile, Francija, Španija/2015/79 min.
Režija: Patricio Guzmán
Nastopajo: Gabriela Paterito, Christina Calderon, Martin G. Calderon, Gabriel Salazar, Raul Zurita, Claudio Mercado
Žanr: Dokumentarec
Ocena IMDb: 7,5/10

V eni sami kaplji vode, ujeti v tri tisočletja star kamen, se zrcali čudež življenja na Zemlji. Voda je v nas in povsod okoli nas, voda povezuje vse z vsem in so ljudje, ki verjamejo, da ima voda celo spomin. Se Čilenci, ki se ponašajo s kar 4.000 kilometrov dolgo obalo, zato tako skrivnostno izogibajo morja?

Nekoč so na skrajnem jugu države, ob veličastni vodi, ki obliva gore, ledenike in vulkane, živela nomadska plemena, ki niso poznala besede bog. Verjela so, da ljudje po smrti postanejo zvezde, in znala so preživeti v najbolj neizprosnih razmerah, vse dokler jim ni poti prekrižal prvi Evropejec.

Čilenci o njih ne vedo skoraj nič. A ocean ve. Ocean hrani zgodovino vsega človeštva in pozna vse njegove krivice – tudi tisto, o kateri nemo priča gumb žrtve Pinochetove diktature.

Biserni gumb | Foto: Fivia Foto: Fivia


"Stvari se me dotaknejo bolj intuitivno kot intelektualno. Še vedno mi ni povsem jasno, kako se je v meni porodil Biserni gumb. Želel sem spoznati jug Čila, ker gre za fascinanten prostor, kjer se mešata voda in zemlja, obenem pa je zelo samoten. Tam ne živi nihče. V tem prostoru se je rodil ta film." Patricio Guzmán, režiser in scenarist filma


"Biserni gumb je tu in tam liričen, tu in tam impresionističen in tu in tam globokoumen dokumentarec. Zahteva potrpežljivega gledalca, a ga v zameno za trud tudi bogato nagradi." Gary Goldstein, Los Angeles Times


Portret avtorja:

Biserni gumb | Foto: Fivia Foto: Fivia

Čilski režiser Patricio Guzmán (1941), eden ključnih svetovnih avtorjev dokumentarnega filma, je bil po državnem udaru, ki je strmoglavil Salvadorja Allendeja, zaprt v samici, kjer so mu grozili z usmrtitvijo. Čile je zapustil novembra 1973, od takrat živi in ustvarja v Franciji.

Šest njegovih del je premiero doživelo na filmskem festivalu v Cannesu. Film Nostalgija po svetlobi je leta 2010 prejel veliko nagrado Evropske filmske akademije. Za Biserni gumb je Guzmán prejel srebrnega medveda za najboljši scenarij na Berlinalu 2015.

Biserni gumb ustvarja z Nostalgijo po svetlobi nekakšen diptih, saj se oba filma na specifično poetičen način ukvarjata s poboji Pinochetovih političnih nasprotnikov, pri čemer se prvi dogaja v puščavi na skrajnem severu dežele, drugi pa v obsežnem arhipelagu na skrajnem jugu Čila.

Napovednik filma Biserni gumb:

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto – DKino.

Ne spreglejte