Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 6. 2014,
21.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 17. 6. 2014, 21.20

8 let

Blejski filmski festival je odprt! (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S slovesnostjo in celovečernim filmom se je na Bledu začel prvi mednarodni Bled Film Festival (BFF).

Kot je poudaril predsednik BFF Rade Šerbedžija, želi biti festival del globalnega ekološkega gibanja za ohranjanje čistih voda na našem planetu. Pomenu festivala pa je pritrdil tudi predsednik Borut Pahor.

"Gre za angažiran filmski festival, ki ne želi, da bi sem prihajali le filmofili, temveč bi rad navdihoval tudi vse tiste, ki morda niso tako zaljubljeni v film, ampak v njegovo poslanstvo, v opozarjanje na vprašanje zdravega okolja," je v nagovoru poudaril Pahor, ki sta mu idejo o festivalu pobudnika Marko Gajič in Danijal Utješanovič z Bleda predstavila že marca lani.

Gajič je pojasnil, da se je ideja o festivalu pojavila že leta 2004. Po intenzivnem delu od leta 2011 in po vrsti težav pa je zdaj vendarle zaživela. "Vzpostavili smo čudovito ekipo, s katero smo ustvarili prvi mednarodni okoljsko angažiran filmski festival v Sloveniji," je zadovoljen Gajič, Šerbedžija pa pričakuje, da bodo na blejskem festivalu ustvarili nekakšno filmsko bratovščino brez meja.

Pozornost filmom in varovanju okolja BFF si prizadeva uporabljati moč gibljivih slik za ustvarjanje boljšega sveta. "Naš cilj je pomagati svetu pri ohranjanju vode za socialne, ekonomske in okoljske potrebe prihodnjih generacij," zagotavlja Šerbedžija in dodaja, da bo za dosego omenjenega cilja svet potreboval neznanske količine empatije, sodelovanja, znanja in domiselnosti.

Kot pojasnjuje direktor BFF Branko Djurić, želijo s festivalom pozornost javnosti usmeriti k izjemim filmom, obenem pa ozaveščati o nujni zaščiti vodnih virov in o drugih okoljskih težavah, ki ogrožajo življenje na našem planetu. S festivalom tako želijo združiti filmsko ustvarjalnost z usmerjenostjo k boljšemu in bolj trajno uravnoteženemu svetu, ob tem pa organsko rasti in vpisati Bled na svetovni filmski zemljevid.

Festival odprl film Pred mojimi očmi Slovesnosti ob odprtju festivala, ki ji je sledila projekcija filma Before My Eyes (Pred mojimi očmi) indijskega režiserja Rajata Kapurja, se je udeležil tudi minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc.

Ni filmskega festivala brez rdeče preproge Po rdeči preprogi so se ob uvodu v festival, ki ob Blejskem jezeru povezuje blišč filmskih festivalov z ekologijo, sprehodili člani odbora BFF, člani žirije, selektorja in filmski ustvarjalci, med drugimi Nikola Kojo, Čedomir Kolar, Hanka Kastelicova, Claudia Corbelli, Srdjan Dragojević, Dragan Bjelogrlić, Caterina Murino in Armand Assante.

Festivala se udeležujejo tudi ustvarjalci nekaterih filmov, ki so uvrščeni v tekmovalni program. Gre za osem novih, večinoma nizkoproračunskih neodvisnih celovečernih filmov po izboru Noaha Charneya in za osem dokumentarnih filmov, ki pokažejo vodo z različnih zornih kotov in jih je izbrala selektorica Rada Šešić.

Projekcije filmov, ki se potegujejo za zvon želja, na Bled Film Festivalu dopolnjuje bogat spremljevalni program, v okviru katerega so vsakodnevni pogovori s filmski ustvarjalci ter popoldanske projekcije filmov kultnega srbskega režiserja Srdjana Dragojevića ter open air projekcije starejših slovenskih filmov.

Ne spreglejte