Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
11.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 11.47

8 let

Burger nagrajen za dokumentarec o Marku Breclju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Film Janeza Burgerja Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj je na četrtem festivalu glasbenega dokumentarnega filma Starigrad Paklenica prejel nagrado velika paklenica za najboljšo režijo.

Po režiserjevih besedah celovečerni dokumentarec v ospredje postavlja osebnost, ki je nekoč veljala za "za vsejugoslovansko megazvezdo".

Dokumentarec o življenju in delu Marka Breclja je na festivalu v Dalmaciji doživel svetovno premiero. Predstavlja ga kot glasbenika, performerja in vsestranskega umetnika, pravi Burger. Po njegovem mnenju je nagradi botrovala Brecljeva osebnost, obenem pa tudi to, da je film "posnet tako, da ga lahko vsak razume".

Sicer je na festivalu nagrado za najboljši film osvojil švedski film Searching For Sugar Man režiserja Malika Bendjelloula, ki je letos osvojil oskarja za najboljši dokumentarni film ter več drugih nagrad.

Dokumentarec je Bendjelloul prvič predstavil na lanskem festivalu Sundance in z njim nemudoma osvojil srca kritikov. Film pripoveduje o ameriškemu glasbeniku iz Detroita, Sixtu Rodriguezu, ki je v sedemdesetih letih 20. stoletja nepričakovano postal velik hit na popolnoma drugemu koncu sveta, v Južni Afriki – tam so se z njegovo slabo obenem začele širite tudi govorice o njegovi nenavadni smrti.

V tekmovalnem programu, v katerem so predstavili 11 celovečernih filmov, je bil tudi slovenski film o Damirju Avdiću Pravi človek za kapitalizem režiserja Dušana Moravca. Na festivalu so prikazali retrospektivo slovenskega glasbenega dokumentarnega filma, v katero so uvrstili štiri filme: Otroci socializma: Zamenite mi glavo režiserja Braneta Bitenca, Vlada režiserja in producenta Rudija Urana, Toše: The Hardest Thing režiserja Boštjana Slatinška in Jan Plestenjak: Priznam v režiji Bojana Dovrtela.

Slovenski filmarji so bili v času festivala, ki je bil med 3. in 8. avgustom, nastanjeni v apartmajski hiši, ki so jo poimenovali Slovenska hiša, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Ne spreglejte