Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2008,
9.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2008, 9.46

6 let, 7 mesecev

Evrovizija: Rebeka ostala brez finala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski predstavnici Rebeki Dremelj se s pesmijo Vrag naj vzame ni uspelo uvrstiti v sobotni finale izbora za evrovizijsko popevko.

Med 19 skladbami, ki so se prvi polfinalni večer potegovale za nastop v finalu, so jih gledalci z glasovanjem izbrali devet, eno mesto pa je s svojim izborom zasedla žirija. O dobri uvrstitvi Grčije in Rusije malodane ni bilo dvoma, zadostno število glasov pa so prejele še Romunija, Bosna in Hercegovina, Finska, Izrael, Azerbajdžan, Armenija, Poljska in Norveška. Neposredno v finale so sicer kot države, ki v evrovizijsko blagajno prispevajo največji kupček denarja, že uvrščene Francija, Nemčija, Španija in Velika Britanija. Kot lanska zmagovalka ima finale zagotovljeno tudi Srbija.

Rebeka na odru čutila "dobro energijo" Rebeka Dremelj, ki jo je za nastop oblekla Urša Drofenik, je v intervjujih v zadnjih dneh izrazila prepričanje, da je njena uvrstitev v finale "čista realnost", a žal se njeni upi niso uresničili. Po nastopu je sicer povedala, da je z izvedbo zelo zadovoljna, in da je na odru čutila dobro energijo. Kljub temu pa svojega razočaranja ni skrivala.

Oglejte si videospot za pesem Vrag naj vzame!

Med državami bivše Jugoslavije uspelo le BiH Med državami nekdanje Jugoslavije so se morali v prvem polfinalnem večeru posloviti tudi Črnogorci, medtem ko so imeli Bosanci z odštekanim nastopom več sreče.

Irski puran se Evropi ni zdel užiten Komičnih izvedb skladb je bilo sicer več, a večina se jih ni uvrstila v finale. Estonska malodane cirkuška predstava ni našla razumevanja, izvisel je tudi irski puran Dustin, Azerbajdžanca Elnur & Samir pa sta v teatralni vlogi angela oz. hudiča očitno prepričala občinstvo. Duet se je izkazal za dobro potezo tudi pri romunski baladi, z mirnejšo skladbo (in globokim dekoltejem) je prav tako prepričala poljska blondinka, Izrael pa je upravičeno stavil na vokalne sposobnosti in mišičaste roke pevca Boaza.

Rusu na pomoč priskočil Plušenko Finci so znova osvajali z metalskimi ritmi, v finale so se uvrstili tudi njihovi sosedje Norvežani s pevko Mario, Grkinja Kalomira in Armenka Sirusho pa sta postregli z bolj ali manj posrečenimi pop skladbicami. Rusu Dimi Bilanu je na pomoč priskočil (oz. pridrsal) kar slavni drsalec Jevgenij Plušenko, ki je sredi odra zavrtel na pravem ledu. Oder je sicer ponazarjal rdečo nit letošnjega izbora: sotočje zvoka.

Joksimović tokrat v voditeljski vlogi Voditelja vseh treh večerov 53. Eurosonga, na katerem sodeluje rekordnih 43. držav, sta letos pevec Željko Joksimović in voditeljica Jovana Janković.

Dva polfinala naj bi razbila prevlado vzhodnoevropskih pesmi Pravilo, po katerem bo evropski televizijsko-glasbeni spektakel prvič v zgodovini sestavljen iz treh večerov, so spremenili zaradi negodovanja Zahodne Evrope nad dolgoletno prevlado držav Vzhodne Evrope na najvišjih mestih.

Nova pravila naj bi pripomogla k enakomerni porazdeliti predstavnikov nekdanjih sovjetskih in jugoslovanskih republik med oba polfinala.

Vrstni red nastopajočih prvega polfinalnega večera: 1. Črna gora: Stefan Filipović - Zauvijek volim te 2. Izrael: Boaz - The Fire In Your Eyes 3. Estonija: Kreisiraadio - Leto Svet 4. Moldavija: Geta Burlacu - A Century Of Love 5. San Marino: Miodio - Complice 6. Belgija: Ishtar - O Julissi 7. Azerbajdžan: Elnur & Samir - Day After Day 8. Slovenija: Rebeka Dremelj - Vrag naj vzame 9. Norveška: Maria - Hold On Be Strong 10. Poljska: Isis Gee - For Life 11. Irska: Dustin the Turkey - Irelande Douze Pointe 12. Andora: Gisela - Casanova 13. Bosna & Hercegovina: Laka - Pokušaj 14. Armenija: Sirusho - Qele, Qele 15. Nizozemska: Hind - Your Heart Belongs To Me 16. Finska: Teräsbetoni - Missä Miehet Ratsastaa 17. Romunija: Nico & Vlad - Pe-o Margine De Lume 18. Rusija: Dima Bilan - Believe 19. Grčija: Kalomira - Secret Combination

Oglejte si tudi fotogalerijo!

Kdo je Slovenijo zastopal doslej? Kot samostojna država smo se Slovenci na tekmovanju za evrovizijsko popevko prvič predstavili leta 1993 s Tihim deževnim dnem 1X Banda, pesem pa je končala nekje pri dnu. Leta 1995 je Darja Švajger s pesmijo Prisluhni mi dosegla do danes najboljši rezultat - 7. mesto. Takrat je bila dobra uvrstitev pomembna tudi za prisotnost na tekmovanju prihodnje leto, ko je Regina s pesmijo Dan najlepših sanj končala na 21. mestu. Veliko bolje se je odrezala Tanja Ribič, ki je zapela Zbudi se in se uvrstila na 10 mesto, medtem ko se je leta 1998 skladba Naj bogovi slišijo, ki jo je zapel Vili Resnik, uvrstila na 17. mesto.

Slovenci smo segli le do sedmega mesta Darja Švajger nas je zastopala dvakrat, saj se je leta 1999 vrnila na evrovizijski oder in z balado For a Thousand Years zasedla 11. mesto. Njeno najboljšo uvrstitev je sicer leto za tem ponovila Nuša Derenda, katere skladba Ne, ni res (oz. Energy) nam je znova prinesla 7. mesto.

Doslej najskromnejše mesto je zasedla pesem Nanana Veliko pozornosti so bile leta 2002 deležne Sestre s pesmijo Samo ljubezen, ki sicer popularna še danes, na Evroviziji pa se je uvrstila nekje na sredino (13. mesto). Leto kasneje se je velika želja po nastopu na popevki Evrope vendarle uresničila Karmen Stavec, ki je s pesmijo Lep poletni dan (oz. Nanana) končala pri dnu.

Tudi Duo Platin se leta 2004 s Stay Forever ni odrezal nič bolje, medtem ko je Omar Naber leta 2005 znova zajadral proti sredini končne uvrstitve držav in s pesmijo Stop zabeležil 12. mesto. Omarju je sledil Anžej Dežan, ki se s pesmijo Mr. Nobody ni uvrstil v finale, medtem ko se je šolana operna pevka Alenka Gotar s Cvetom z juga uspela uvrstiti v finale, v katerem je potem zasedla 15. mesto.

Ne spreglejte