Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 9. 2012,
10.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 9. 2012, 10.56

8 let

Filmski festival v Torontu: duševne bolezni, kri, transseksualnost in glasba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kdo je v Torontu odnesel nagrade in kdo lahko dobi oskarja?

Medtem, ko smo včeraj že pisali o tem, da je glavno nagrado filmskega (nagrado po izboru občinstva) festivala v Torontu domov odnesla komična drama o bivšem duševnem bolniku, ki se vrne z nekaj mesečnega zdravljenja, naslovljena Silver Linings Playbook, je nekaj besed vredno nameniti tudi prejemnikom ostalih drugih nagrad.

Nagrado za najboljši dokumentarni film je občinstvo podelilo glasbeno obarvanemu filmu Artifact, režiserja Bartholomewa Cubbinsa, v katerem ima glavno vlogo nosi Jared Leto oziroma njegova rock zasedba 30 Seconds to Mars. Film se osredotoča na snemanje tretje plošče This Is War, medtem ko mora band na sodišču biti bitko s svojo založbo. Zanimivost? Režiserjevo imel Bartholomew Cubbins je pravzaprav psevdonim Jareda Leta, Artifact pa njegov prvi režiserski podvig.

"Ta film je narejen z ljubeznijo in je zelo oseben," je Leto povedal v izjavi, ki so ji jo na festivalu prebrali organizatorji. "Hvala vsem, ki se za ta film glasovali." Za petami sta Artifactu sicer sledila dokumentarec s surferskimi legendami Storm Surfers 3D in dokumentarec o revolucionarni miselnosti in akcijah Revolution, Kanadčana Roba Stewarta.

Nagrado Midnight Madness, za katero se potegujejo bolj žanrsko specifični filmi, je prejela kriminalna komedija Seven Psychopaths, Martina McDonagha. S "krvjo podmazana" zgodba pripoveduje o scenaristu (Colin Farrel), ki ima velike težave z dokončanjem scenarija za film o serijskemu morilcu, v njej pa je mogoče videti tudi Christopherja Walkena in Woodyja Harrelsona.

Mladi multiustvarjalec Xavier Dolan si je za svoj tretji film Laurence Anyways, ki pripoveduje zgodbo o skoraj nemogoči ljubezni moškega in ženske, potem ko se moški odloči spremeniti spol, prislužil nagrado za najboljši kanadski celovečerni film. The Hollywood Reporter je filma opisal, kot največji korak proti temu, da svet njegovega avtorja okrona za kanadski ogovor na Pedra Almodovarja.

Če gre pri tem za tretji Dolanov celovečerni izdelek, pa je Brandon Cronenberg eden od dveh, ki sta si prislužila priznanje za najboljši kanadski celovečerni prvenec, in sicer film Antiviral. Nagrado si deli z Jasonom Buxtonom, ki zastopa film Blackbird. Napovednik oskarjev? Ustanovljen leta 1976, danes filmski festival v Torontu velja za enega eno največjih tovrstnih prireditev, ki je ob enem nemalokrat odskočna deska filmom, ki se nekaj mesecev pozneje potegujejo za oskarja – v zadnjih nekaj letih, je bilo v Torontu denimo mogoče videti velika izbranca Akademije, Kraljev govor in Revni milijonar.

Še pred razglasitvijo letošnjih nagrad v Torontu, naj bi tako na festivalu za glavnega tekmeca v oskarjevski bitki veljal ravno Silver Linings Playbook, veliko priznanj pa si je za vdovo, ki se bori z depresijo, prislužila tudi Jennifer Lawrence.

Takoj za petami je filmu Silver Linings Playbook sledila drama Argo, v kateri je med drugim mogoče videti Bena Afflecka, ki je film tudi režiral, ob enem pa se šušlja, da bi se na oskarjih lahko potegoval celo za najboljšo režijo.

Kot smo že pisali, sta je v Torontu velik vtis naredil tudi filma The Master, v katerem sta navdušila tudi Philip Seymour Hoffman in Joaquin Phoenix, za vlogo Franklina D. Roosevelta v filmu Hyde Park on Hudson pa je veliko aplavza požel tudi Bill Murray.

Medtem, ko je adaptacija romana Cloud Atlas razdelila kritike, je razočarala težko pričakovana Anna Karenina, navdušila pa ni niti adaptacija romana Salmana Rushdieja, Midnight's Children.

Ne spreglejte