Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 9. 2014,
18.39

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gramatik Denis Jašarević koncert Križanke

Sobota, 6. 9. 2014, 18.39

5 let, 2 meseca

Gramatik: Povsod je lepo, a doma je najlepše!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gramatik, slovenski producent, ki trenutno živi v New Yorku, je v razprodanih ljubljanskih Križankah končno spet nastopil tudi pred slovenskim občinstvom.

Gramatik, za prijatelje Denis Jašarević, je Slovenijo obiskal v okviru turneje Leave Your Mark Tour, ki ga bo popeljala po koncertnih prizoriščih po Evropi in ZDA. Čeprav zanj doma ne slišimo tako pogosto, kot bi si morda zaslužil, pa so vstopnice za njegov koncert na prvi septembrski petek v Križankah pošle v rekordnem času.

Svetovno znan zagovornik digitalne svobode, ki si je kariero zgradil na prosti izmenjavi glasbe, je v začetku letošnjega leta izdal album The Age of Reason, prelomno ploščo svoje kariere. Štiri leta od zadnjega nastopa na domačih tleh je Gramatik občinstvo posladkal z izbranimi deli iz svoje obširne diskografije s poudarkom na omenjenem novem albumu.

Portorožan iz New Yorka je poskrbel, da pisana množica iz vseh delov Slovenije, pa tudi sosednjih držav, ni ostala nepotešena. Čeprav je lokacija koncerta zahtevala manjši premik ure, da se je zabava začela že ob osmih in ne ob enih zjutraj, kot so ljubitelji elektronike sicer vajeni, pa so se Križanke hitro napolnile do zadnjega kotička.

Uvod v plesni večer je z DJ setom speljal Emiljo A.C. iz Maribora, nasledil ga je Gibbz, komedijant in igralec, pa tudi nadarjen producent, instrumentalist in vokalist. V Križankah je nastopil s solonastopom, Gramatiku pa se je pozneje pridružil še pri nekaj pesmih, saj je gostoval na njegovem novem albumu pri skladbah Get A Grip in We Used To Dream. Oder je zasedla še ena bolj nenavadnih elektro-akustičnih zasedb Jimmy Barka Experience, nazadnje pa je tla ljubljanskih Križank stresel še težko pričakovani Gramatik.

Gramatiku se je pridružil še Russ Liquid, multiinstrumentalist, ki na odru igra kar štiri inštrumente: klaviature, flavto, trobento in saksofon. Dvourno bobnenje zidov Križank je Gramatik v svojem značilnem slogu začinil s prepletanjem ritmov in žanrov, od funka, soula, džeza, hiphopa, dubstepa in še česa. Prav ta žanrska pisanost je poleg njegove navdihujoče pojave verjetno razlog, da se je v Križankah zbralo tako raznoliko občinstvo z vseh vetrov.

A to še ni bilo vse. Gramatik, ki je bil na okrogli mizi dan pred koncertom, kjer je razpravljal o svoji glasbeni poti, o samem koncertu precej skrivnosten, je poskrbel še za eno presenečenje. Manipulator zvoka je v goste povabil še domačega glasbenega kolega N'Toka, ki s svojim delom trenutno osvaja predvsem Japonsko. Skupaj sta izvedla domoljubno, a nekoliko pikro pesem Slovenec sem in poskrbela še za en divji val navdušenja.

Dan po koncertu je svoje navdušenje nad domačim nastopom na Twitterju delil tudi Gramatik, ki se je obiskovalcem zahvalil za neverjetno doživetje in dodal: "Povsod je lepo, a doma je najlepše!"

Ne spreglejte