Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2013,
14.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 18. 4. 2013, 14.36

8 let

Kdo se bo za zlato palmo potegoval letos?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med režiserji, ki se bodo na filmskem festivalu v Cannesu potegovali za zlato palmo, so med drugimi Steven Soderbergh, Roman Polanski, Alexander Payne in brata Coen.

Tako kot je to v navadi, tudi letošnji filmski festival v Cannesu prinaša pester nabor filmskih naslovov, med katerimi so tudi nekateri že težko pričakovani filmi. Med njimi je na primer glasbena drama Inside Llewyn Davis, v kateri sta brata Coen na veliko platno prenesla zgodbo kantavtorja, ki v šestdesetih usmerja newyorško folk glasbeno sceno. V filmu, ki bežno temelji na spominih Dava Van Ronka, so svoje igralske veščine pokazali Carey Mulligan, Garrett Hedlund, Justin Timberlake, John Goodman, Adam Driver in Alex Karpovsky.

Za zlato palmo se bo prav tako potegoval zadnji film Stevena Soderbergha Behind the Candelabra, ki temelji na avtobiografski knjigi Scotta Thorsona ter pripoveduje o šestletnem razmerju, ki ga je avtor imel z Liberacejem, ameriškim pianistom, pevcem in vsesplošnim zabavljačem. Ta je slovel po svojem razkošnem življenjskem slogu, od 50. do 70. let pa je veljal za najbolje plačanega posameznika v zabavni industriji.

Med uradno selekcijo so tudi filmi Venus in Fur Romana Polanskega, La Passé Asgharja Farhadija, ki je nazadnje navdušil s filmom Ločitev, pa tudi drama Nebrska Alexandra Payna.

Za nagrado Un Certain Regard se bo potegovala Sofia Coppola s svojim filmom The Bling Ring, ki bo prikazal resnično zgodbo o skupinici najstnikov, imenovanih Bling Ring, ki so pred nekaj leti v Hollywoodu vdrli v več zvezdniških hiš ter nakradli za skoraj tri milijone dolarjev nakita, dragih oblek in drugih reči. S svojo dramo As I Lay Dying se ji bo med drugimi pridružil tudi James Franco.

Festival, ki bo potekal od 15. do 26. maja, bo sicer odprl prihajajoči film Baza Luhrmannna Veliki Gatsby, v katerem so se v glavne like velikega romana vživeli Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire in Carey Mulligan. Žiriji, ki bo odločala o dobitniku zlate palme, bo tokrat predsedoval Steven Spielberg, slovesnosti ob odprtju in koncu pa bo vodila Audrey Tautou. Festival bo sklenil kriminalni triler Zulu francoskega režiserja Jérôma Salla, v katerem sta glavni vlogi prevzela Orlando Bloom in Forest Whitaker.

Izbor tekmovalnih filmov si lahko ogledate spodaj.

Ne spreglejte