Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 10. 2010,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 10. 2010, 9.05

8 let

Koprski festival evropskega in mediteranskega filma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Od 14. do 17. oktobra bo Planet Tuš Koper gostil prvi Festival evropskega in mediteranskega filma Koper 2010.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija kritikov FEDORA, ki bo izbrala zmagovalca in prejemnika nagrade zlati rog. Prva izdaja festivala je posvečena spominu na Vilka Filača, vrhunskemu direktorju fotografije.

Gledalci si bodo lahko ogledali film Mediterraneo v režiji Giuseppeja Tornatoreja, ki je leta 1991 dobil oskarja za najboljši tujejezični film. Zgodovinsko dramo Baaria je prav tako režiral Tornatore, ki je zanj lani prejel nominacijo za zlati globus. Kriminalna drama Skrivnost njihovih oči (El Secreto de suj Ojos), režiserja Juana Joseja Campanelle bo razveselila ljubitelje argentinsko-španskega filma. Letos je film namreč prejel oskarja za tujejezični film.

Festival je posvečen mojstru fotografije Vilku Filaču, ki ima zasluge tudi za uspeh filma Kitajska skrinjica (Chinese Box) režiserja Waynea Wanga, 1997. Gre za enega najbolj fotogeničnih filmov, posnetih v čast kakega velemesta.

Med projekcijami bodo tudi dokumentarni film Svet oceanov 3D (Oceanworld 3D), biografska drama Gainsbourg, zgodovinska drama Besa, Sinjebradec (Barbe Blueue), dokumentarni film Otročički (Babies), romantična drama po literarni predlogi romana Gabriela Garcie Marqueza Ljubezen in drugi demoni (Love And Other Demons),

Ob festivalu bo potekala tudi scenaristična delavnica s priznanim scenaristom in profesorjem scenaristike, Brendan Wardom. Na zaključku delavnice bo eden izmed udeležencev prejel nagrado za najboljši scenaristični izdelek. Ekonomska kriza je tema, ki se ji ne more izogniti nihče, zato so uvrstili v spored aktualni ameriški dokumentarec Naslednja finančna kriza (Overdose-The Next Financial Crisis).

Ne spreglejte