Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sobota,
17. 5. 2014,
9.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 17. 5. 2014, 9.42

8 let

Laibach: Brez siegheilanja, prosim!

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podobno kot Evropa, ki je eden od osrednjih motivov turneje Spectre, v okviru katere so se ustavili v ljubljanskih Križankah, so tudi Laibach raztelešeni in kot vedno strašljivi.

Med izborom za pesem Evrovizije in skorajšnjimi evropskimi volitvami so Laibach včeraj v Križankah svoj nastop začeli s fanfarami Marc-Antoina Charpentierja, tistimi, ki jih slišimo pred vsakim programom EBU, verjetno še najpogosteje pred Evrovizijo. V trenutni postavi Laibach za vokale sicer skrbita Milan Fras in Mina Špiler, a pozdravni nagovori občinstva so bili posneti vnaprej.

"Hello Europe, hello Athens," se je slišal pozdrav razprodanim Križankam, ki so se po gromozanskih kolonah vendarle uspele napolniti nekaj pred deveto. Z Eurovision – "Evropa razpada" – je začelo grmeti. Skladbe z albuma Spectre, ki je zaznamoval prvi del koncerta, so kljub tradicionalni udarnosti, ki je bila tokrat še okrepljena z živimi bobni, spremljale skoraj evrovizijske vizualije v fluorescenčnih odtenkih, ostanke melodičnosti, ki je zaznamovala album Volk, pa smo slišali v Walk With Me in We Are Millions and Millions Are One. Laibach so bili po dolgem času podobni bendu, kjer je bistvo v glasbi in ne v spremljajočih idejah. Pa vendarle samo podobni, saj je Spectre verjetno eden njihovih najbolj neposrednih albumov.

Mina Špiler, ki je ob nekaterih skladbah, kot je na primer Eat Liver!, nastopila tudi brez Frasa, je v zadnjih letih postala že skoraj samoumeven del skupine, včeraj pa je navduševala s svojim glasom in karizmo. Kot vrhunec večera smo pričakovali The Whistleblowers, ki pa so jih odžvižgali še pred koncem prvega dela, ki so ga končali s startrekovsko navdihnjeno Resistance is Futile.

Da je šlo za utečen koncertni program, so Laibach včeraj dokazali z intermezzom, ko so deset minut vrteli valček, na zaslonu pa so se odštevale minute in pojavljala podoba Frasa v vlogi strica Sama, ki je obiskovalce vabil, da se pridružijo partiji Spectre.

Drugi del koncerta je minil v znamenju starejših skladb in priredb. Z začetno Brat Moj je bil drugi del precej bolj laibachovski, obtežen z že dobro poznanim vizualnim delom. Na prejšnjo turnejo so se spomnili s skladbama iz filma Iron Sky, pred katerima je posneti glas, ki je občasno spominjal na kakšnega zlobnega palčka, prosil zbrane, naj ne "siegheilajo". Ob skladbah z Iron Sky so predvajali tudi filmske odlomke, skupina Siddharta pa je verjetno doživela enega od vrhuncev svoje kariere, ko so odigrali priredbo njihove skladbe B Mashina. Tega ne bomo trdili za Boba Dylana, ki je bil včeraj prisoten v priredbi Ballad of a Thin Man.

Nekoliko predvidljiv drugi del so v bisu končali z uspešnicama Tanz mit Laibach in Das Spiel ist aus, občinstvo pa je prizorišče zapuščalo ob žvižgih skladbe The Whistleblowers. Laibach imajo v mestu, po katerem nosijo ime, ogromno podpore, a včeraj se nismo mogli znebiti občutka, da so obiskovalci od Frasa in druščine pričakovali več od bizarnih posnetih nagovorov. Smo se pa ob njih zato zabavali.

Ne spreglejte