Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2013,
20.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 8. 1. 2013, 20.08

8 let

Letošnji oskarji v znamenju Jamesa Bonda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Voditelj letošnje podelitve filmskih nagrad oskar Seth MacFarlane in igralka Emma Stone bosta v četrtek v Beverly Hillsu v Kaliforniji uradno objavila nominacije za doslej že 85. slovesnost.

Podelitev bo na sporedu 24. februarja v gledališču Dolby v Hollywoodu. Na njej bodo prvič doslej posebej počastili tudi filme o Jamesu Bondu.

Ameriška Akademija filmskih umetnosti in znanosti je doslej za objavo nominacij določila svojega predsednika in še kakšno slavno osebo, voditelj podelitve oskarjev (Charlton Heston) pa je obenem nominacije nazadnje objavljal leta 1972.

Prelom s tradicijo bo, poleg letošnjega glasovanja za nagrade po internetu, na 85. podelitvi oskarjev tudi retrospektiva filmov o britanskem vohunu Jamesu Bondu, saj ti filmi kljub veliki popularnosti doslej niso dobili priznanj oziroma nagrad v najbolj odmevnih kategorijah.

Tokratna počastitev je ustrezna, saj filmski kritiki v ZDA menijo, da bo med nominiranimi za najboljši film leta tokrat tudi najnovejši Bondov film Skyfall.

Kateri filmi lahko pričakujejo nominacijo?

V igri za nominacije naj bi bil tudi film o reševanju ameriških diplomatov v času iranske revolucije Misija Argo, režiser in glavni igralec Ben Affleck pa morda lahko upa na nominaciji tudi v teh dveh kategorijah.

Kritiki napovedujejo nominacije tudi za vestern Quentina Tarantina Django brez okovov, ki je prav tako kot tudi Misija Argo dobil pet nominacij za podelitev zlatih globusov, ki bo na sporedu to nedeljo, 13. januarja.

Največ nominacij (sedem) za zlate globuse je dobila zgodovinska drama o predsedniku ZDA v času državljanske vojne Abrahamu Lincolnu (Lincoln), ki bo najverjetneje prav tako med nominiranimi za najboljši film pri oskarjih.

Med možnimi nominiranci za oskarje se omenja tudi filmska uprizoritev Hugojevega romana Nesrečniki, kjer na nominacijo za glavno moško vlogo lahko računa Hugh Jackman. Precej zanimanja vlada tudi za film o lovu na terorista Osamo bin Ladna z naslovom 00:30 - Tajna operacija. Nominacije za najboljšega pa bi lahko med drugimi dobila tudi filma Pijevo življenje in romantična komedija "Silver Linings Playbook".

Kaj pa režiserji? Na režiserske nominacije lahko poleg Afflecka upajo Kathryn Bigelow (00:30 - Tajna operacija), Ang Lee (Pijevo življenje), David O. Russell ("Silver Linings Playbook") in Steven Spielberg (Lincoln).

Med glavnimi moškimi vlogami se poleg Jackmana najpogosteje ugiba o nominacijah za Daniela Day-Lewisa (Lincoln), Johna Hawkesa (Seanse) in Denzela Washingtona (Let). Pri ženskih glavnih vlogah pa za Jessico Chastain (00:30 - Tajna operacija), Jennifer Lawrence ("Silver Linings Playbook") in med drugimi tudi Naomi Watts (Nemogoče).

Ne spreglejte