Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
12.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lindsay Lohan zasvojenost droge

Sreda, 14. 8. 2013, 12.06

8 let

Lindsay Lohan, alkohol, kariera in drugi zasvojeni filmski zvezdniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kot menijo poznavalci Hollywooda, je aktualni film The Canyons ena zadnjih možnosti, da igralka reši svojo substanc polno kariero - ob tem smo se spomnili na še nekatere (nekoč) problematične igralce.

Pretekli teden je v Los Angelesu premiero doživel nizkoproračunski erotični triler The Canyons, zadnji poskus Lindsay Lohan, da se izvleče iz težav, ki si jih je nakopala, ter znova oživi svojo igralsko kariero – pri 27 je, kot pravijo hollywoodski poznavalci, to ena njenih zadnjih možnosti.

Scenarij filma je napisal "oče" Ameriškega psiha Bret Easton Ellis, govori pa o nasilnem odnosu med igralko in njenim fantom, filmskim producentom – vanj se je prelevil zvezdnik filmov za odrasle James Deen.

Filmski poznavalci se ob premieri filma sprašujejo, ali bi lahko The Canyons v življenju Lindsay Lohan pomenil prelomnico – igralka, ki jo je uspeh v otroških in najstniških letih povzdignil med najbolj iskane igralke njene generacije, je v zadnjih letih s svojim popivanjem, drogami ter krajo in brezglavo vožnjo odbila marsikaterega oboževalca. Do zdaj je bila na odvajanju že šestkrat.

"Lindsay živi v atmosferi kaosa," je v intervjuju ob premieri povedal režiser filma The Canyons Paul Schrader. "To je del njene oprave, če kaosa ni, ga nekako ustvari. Biti okoli nje je utrujajoče. Tudi zanjo." Igralka, ki je svoje najsvetlejše karierne trenutke doživela v filmih Past za starše (1998) in Zlobna dekleta (2004), je sicer prejšnji mesec zapustila 90-dnevno odvajanje, ki ji ga je predpisalo sodišče, in najela osebo, ki ji bo pomagala pri izogibanju opojnim substancam.

"Gre za situacijo, ki jo je treba reševati iz dneva v dan," pravi Schrader. "Njena glavna težava je pomanjkanje zanesljivosti, ne pa talenta ali karizme."

Pa ji bo uspelo? Kot pravi Allan Mayer, hollywoodski "krizni menedžer", ki je reševal kariere Toma Cruisa in R. Kellyja, ima Lindsay vso moč, da kariero spet dobi v svoje roke. Bo pa najverjetneje občinstvo, ki je že naveličano medijskega poročanja o njenih opitih eskapadah, potrebovalo kar nekaj časa, da jo bo znova jemalo resno.

"Da se bo znebila svojega slovesa, bo morala biti zanesljiva in pridno delati vsaj leto ali dve," meni Schrader. Njegov film je sicer prejel precej slabe kritiške odzive, so pa recenzenti pohvalili igro Lindsay Lohan.

In če se Schrader in kritiki strinjajo, da problematični igralki talenta ne manjka, Schrader dodaja, da se je ženskam v Hollywoodu na stara dobra pota težje vrniti kot moškim in za primerjavo postavil Roberta Downeyja jr., ki se je po zlorabi drog na sceno vrnil pri devetintridesetih. "Ona ima 27 let – za igralko je to zadnja možnost za vrnitev."

Ali bo sedemindvajsetletnici kariero uspelo postaviti na noge, bomo torej videli v prihodnjih dveh letih. Zgodovina Hollywooda je sicer polna igralcev, ki so po uspehu v otroških letih odtavali v svet drog, in medtem ko se je nekaterim uspelo vrniti, so drugi tako rekoč utonili v pozabo. Spodaj smo se spomnili na nekatere od njih.

Macaulay Culkin

Simpatični in navihani Kevin, zvezda filmov Sam doma, je bil zaradi posedovanja drog aretiran večkrat – na njegovem pladnju se je zvrstila pestra bera prepovedanih substanc, med drugim marihuana in heroin. Droge so zvezdnika nevarno izsušile in mu pustile vrsto kazni. Trdih drog naj bi se Culkin že odvadil, zamenjal pa jih je z alkoholom in cigareti.

Jodie Sweetin

Danes enaintridesetletna igralka, dobro znana kot Stephanie iz serije Nora hiša, se je po njenem koncu leta 1995 začela poigravati z metaamfetamini – to naj bi počela, ker se je dolgočasila. Sčasoma se je zasvojenosti znebila, o svoji izkušnji pa napisala tudi knjigo.

Haley Joe Osment

Mladeniča, ki je najbolj znan po svoji vlogi v filmu Šesti čut, pa tudi v A. I. umetna inteligenca, so leta 2006 aretirali zaradi vožnje pod vplivom alkohola in posedovanja marihuane – ko si je v prometni nesreči zlomil rebro, se je odločil, da mu alkohol življenja ne bo več grenil.

Amanda Bynes

Igralka, ki je pred oči javnosti stopila z otroško serijo All That, je bila zaradi vožnje pod vplivom alkohola aretirana že večkrat. Še več, v prometnih nesrečah je ranila več ljudi, v svojem brezglavem življenju pa je storila še marsikatero norost: med drugim je zanetila požar. Kaj bo storila s svojim podivjanim življenjem v prihodnosti, bomo še videli.

Corey Feldman

Feldman je pred očmi javnosti korakal vse od tretjega leta starosti – igral je na primer v filmih, kot so The Goonies, Stand by Me in The Lost Boys. Z igranjem naj bi se tako aktivno ukvarjal zato, da bi pobegnil od zlorabe, ki ji je bil izpostavljen pod domačo streho. Pri dvajsetih so ga aretirali zaradi posedovanja heroina, deset let pozneje pa se mu je heroina končno uspelo rešiti.

Edward Furlong

Igralec, ki ga je svet spoznal leta 1991 v nadaljevanju filma Terminator, je konec devetdesetih začel obdobje uživanja alkohola in vrste drog, s čimer so se začele vrstiti tudi aretacije in dnevi na sodišču. Za zdaj se mu še ni uspelo strezniti.

Melanie Griffith

S kamero se je spoznala že pri devetih mesecih, v najstniških letih pa je Melanie Griffith nanizala že precejšnje število filmov. V svoji karieri se je borila s kokainom, hašišem, opijem in alkoholom. V center za odvajanje se je vpisala leta 1988, leta 2000 pa se je tja še vrnila – takrat so bila kriva sredstva proti bolečinam.

Drew Barrymore

Se še spomnite svetlolase deklice iz filma o simpatičnem vesoljčku E. T.-ju? Kot kaže, je vloga in z njo prehitra slava terjala svoj davek – mladenka je pri dvanajstih že kadila travo, se pri trinajstih poigravala s kokainom, kmalu zatem pa že pristala na kliniki za odvajanje. Na srečo se je zvezdnici uspelo znebiti slabih navad in postala je uspešna igralka in producentka.

Ne spreglejte