Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
7.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 28. 6. 2013, 7.19

8 let

Na filmskem festivalu v Motovunu letos Pussy Riot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Motovun Film Festival bo letos spet obiskal poznani avstrijski režiser, scenarist in producent Ulrich Seidl, predvajali pa bodo tudi dokumentarec o zasedbi Pussy Riot.

Organizatorji 16. izdaje festivala, ki bo v hrvaški Istri potekal med 27. in 31. julijem, so napovedali tudi projekcijo dokumentarca o znani ruski aktivistično-feministični glasbeni skupini Pussy Riot, naslovljenega A Punk Prayer.

Seidl je leta 2011 prejel motovunsko festivalsko nagrado maverick, ki jo podeljujejo filmskim avtorjem, ki se uspešno borijo proti stereotipom.

Letos bodo konec julija v Motovunu predvajali vse tri njegove filme, ki sestavljajo trilogijo Paradiž. Paradiž: Ljubezen se je lani potegoval za zlato palmo v Cannesu, Paradiž: Vera je prejel posebno nagrado žirije na 69. beneškem festivalu, treti film Paradiž: Upanje pa so premierno predstavili na 63. filmskem festivalu v Berlinu.

Kot je mogoče prebrati na spletni strani festivala, Seidlova trilogija pripoveduje o spolnosti, željah in družbenem aktivizmu. Seidl sam pa pravi, da njegovi filmi niso kritika posameznika, temveč družbe. Z njimi nima namena gledalca zabavati, ampak ga želi spodbuditi k razmisleku.

K akciji poziva tudi ruska punk skupina Pussy Riot. Tri članice Pussy Riot – Marija Aljohina, Nadežda Tolokonikova in Jekaterina Samucevič – so pozornost svetovne javnosti pritegnile s tem, ko so v moskovski katedrali pele "punk molitev" proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, zaradi česar so bile tudi obsojene. Festivalsko občinstvo si bo lahko ogledalo dokumentarni film o skupini v režiji Mika Lernerja, ki bo tudi gost festivala.

Ker je do začetka festivala še dober mesec, organizatorji podrobnejšega programa še niso objavili. So pa sporočili, da bodo letos sodelovali tudi z zagrebškim klubom Žedno uho, ki se bo začasno preselil v Motovun. Ta velja za ključno organizacijo za promocijo neodvisne glasbene scene na Hrvaškem.

Ne spreglejte