Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
7.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

filmski festival

Sreda, 19. 6. 2013, 7.05

8 let

Na filmskem festivalu v Pulju pet slovenskih filmov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na 60. puljskem filmskem festivalu bodo v tekmovalnem programu predvajali rekordnih 24 filmov, med katerimi je pet koprodukcij hrvaških in slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Med njimi sta filma Adria Blues režiserja Miroslava Mandića ter Dvojina Nejca Gazvode, ki sta bila uvrščena v tudi v program filmskega festivala v Karlovyh Varyh.

Glede na program, ki so ga v torek predstavili v Zagrebu, se obeta eden najbolj atraktivnih puljskih filmskih festivalov od osamosvojitve Hrvaške. Med 20. in 27. julijem bo v nacionalnem programu prikazanih 14 filmov, med katerimi bo zgolj omnibus Kratki stiki izven konkurence. Deset celovečercev tekmuje za zlato areno v programu manjšinskih koprodukcij.

Poleg Mandićevega celovečerca Adria Blues in Gazvodove ljubezenske drame Dvojina so na program manjšinskih koprodukcij uvrščene še tri drame slovenskih avtorjev - Nahrani me z besedami v režiji Martina Turka, Srečen za umret Matevža Luzarja ter Šanghaj v režiji Marka Naberšnika.

Veliko pozornosti bo pritegnila drama Krugovi srbskega režiserja Srđana Golubovića, ki je prejel nagrado na festivalu Sundance, opažena pa je bila tudi v spremljevalnem programu Berlinala.

Med koprodukcijami bo prikazana tudi erotična drama Goltzius and the Pelican Company znanega nizozemskega režiserja Petra Greenawayja, v Pulju pa bosta na sporedu še študenta praške filmske šole, znana iz jugoslovanski časov - Goran Paskaljević z dramo Ko svane dan in Goran Marković s komedijo Falsifikator. Festival bo sicer uvedla nova televizijska komedija Daliborja Matanića, naslovljena Majstori.

Na programu bodo tudi novi filmi znanih hrvaških filmskih režiserjev, kot sta Zrinko Ogresta (Projekcije) in Lukas Nola (Šuti). Z drugim celovečercem se bo predstavil igralec Filip Šovagović, ki je za film Visoka modna napetost angažiral nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića.

Umetniški direktor festivala Zlatko Vidačković je napovedal, da bodo po otvoritvi festivala v soboto 20. julija vsak dan na sporedu štirje filmi, za konec pa bodo pripravili hrvaški filmski maraton.

Puljski filmski festival je najstarejša in najbolj obiskana filmska prireditev na Hrvaškem. Lani je festival obiskalo slabih 80.000 gledalcev.

Ne spreglejte