Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2012,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 2. 11. 2012, 16.41

8 let

Nagrada mercury letos indie pop četverčku Alt-J

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanska indie pop zasedba Alt-J je v četrtek za svoj debitantski album An Awesome Wave prejela ugledno britansko glasbeno nagrado mercury.

Za album, svoj dolgometražni studijski prvenec, ki so ga izdali maja, so prejeli nagrado 20.000 funtov (24.900 evrov).

Člani zasedbe Alt-J, ki so jo leta 2007 ustanovili takratni študentje britanske univerze Leeds, so se ob prejemu nagrade zahvalili staršem, da jih niso "silili v redno službo", in vsem, ki so sodelovali z njimi in pripomogli h kakršnimkoli spremembam.

Klaviaturist Gus Unger-Hamilton je po slovesnosti dodal, da denar njihovih življenj ne bo preveč spremenil, občutek varnosti pa bo gotovo večji.

"Ena od stvari, na katere smo bili pri podeljevanju mercuryjev zmeraj pozorni, je, da glasba zveni sveže," je ob podelitvi nagrad povedal predstavnik žirije Simon Firth. Po njegovi presoji zmagovalni album poseduje "hipnotično kakovost".

Poleg Alt-J so se v finalni izbor uvrstili tudi raper Plan B, skupina The Maccabees, psihedeliki Django Django, folk in soul pevka Lianne La Havas ter pevca in tekstopisca Jessie Ware in Richard Hawley.

Zasedba Alt-J, ki je letošnje poletje preživela na najrazličnejših evropskih festivalskih odrih, je s svojim nagrajenim studijskim prvencem ustvarila fuzijo najrazličnejših vplivov – vse od folka, rocka, spevnega popa, hip-hop ritmov, indie rocka ter malce težjih elektronskih vložkov – nadgradila pa jo je s precej osebno izpovednimi besedili, okrašenimi s filmskimi in literarnimi referencami.

Kot je mogoče pričakovati, vsi filmski kritiki albumu An Awesome Wave niso najbolj naklonjeni. Laura Snapes je na primer za Pitchfork ploščo označila z oceno 4,8 od 10 in zapisala, kako zelo se pozna, da se je bend z albumom ukvarjal kar pet let. Po njenem mnenju plošča namreč deluje preveč natlačeno, neurejeno in tolikokrat obdelano, da je izgubila življenje, ki ga je bilo v njej verjetno mogoče čutiti nekoč.

Nagrado mercury sicer od leta 1992 podeljujejo najboljšim britanskim in irskim glasbenikom kateregakoli glasbenega žanra. Zmagovalce izbira strokovna žirija, sestavljena iz glasbenikov, producentov, glasbenih voditeljev in novinarjev. Nagrado so do zdaj med drugim prejeli brit pop zasedba Pulp in alternativci Primal Scream, škotska skupina Franz Ferdinand in britanska glasbenica PJ Harvey, pa tudi Anthony and the Johnsons, Artic Monkeys, Klaxons, Elbow in The XX.

Ne spreglejte