Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 11. 2010,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 4. 11. 2010, 14.46

8 let

Podpora filmom odvisna od vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Direktor Filmskega sklada RS Igor Kadunc je danes predstavil izbor filmov z razpisa za leto 2010.

Njihova realizacija je odvisna od tega, ali bo vlada v kratkem sprejela spremenjen letni poslovni in finančni načrt sklada, ki ga je nadzorni svet sprejel v torek. Znesek za igrane programe, ki znaša 1,3 milijona evrov, želijo povečati za 1,5 milijona. Razloge za spremembo letnega poslovnega in finančnega načrta filmskega sklada je na novinarski konferenci pojasnila predsednica nadzornega sveta sklada Marjetica Mahne. V primerjavi s preteklimi leti je situacija za trenutni program specifična oziroma zelo neugodna. V nasprotju s preteklimi leti, ko so bilo za tekoči program poleg letnih sredstev iz proračuna na voljo še pretekli presežki, saj v letih 2007 in 2008 programi niso bili realizirani, je moral lani sklad na zahtevo računskega sodišča in ministrstva za kulturo porabiti ves denar.

Filmi nastajajo tri proračunska leta

Letos mora zato sklad skoraj 85 odstotkov vseh sredstev za filme porabiti za projekte iz preteklih let, za letošnji program pa ima na voljo le še slabih 15 odstotkov sredstev. Filmi po novih splošnih pogojih poslovanja ne nastajajo več dve koledarski leti, ampak 24 mesecev, kar v večini primerov pomeni tri proračunska leta. Članom nadzornega sveta se je zato zdelo smiselno podpreti predlog, da se ob letošnjih zgolj 636.000 tisoč evrih, ki so na voljo za program, aktivira še 4,5 milijona evrov sredstev iz prihodnjih dveh proračunov, iz let 2011 in 2012, je pojasnila Mahnetova. Prepričana je, da ta odločitev ne bo preveč posegla v programe bodočega filmskega centra in v manevrske možnosti bodočega direktorja. Vladna odločitev naj bi bila znana v roku 14 dni, je napovedal Kadunc.

Če bo vlada potrdila spremembo financiranja, bo na razpisu 2010 zeleno luč dobilo osem kratkih in dolgometražnih igranih filmov, v nasprotnem primeru pa pet.

Ne spreglejte