Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 11. 2011,
9.13

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rammstein

Sreda, 9. 11. 2011, 9.13

8 let, 1 mesec

Rammstein Hrvaški: "Ajmo ruke!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Medtem ko drugi bendi igrajo, Rammstein gorijo," je znamenit stavek, ki pomenljivo opiše nastop nemških težkokategornikov. In ko Rammstein spregovorijo: "Hrvatska, ajmo ruke!"

Luči so ugasnili točno ob devetih. Vokalist Till Lindemann, kitarista Richard Z. Kruspe in Paul H. Landers, basist Oliver Riedel, bobnar Christoph Schneider in klaviaturist Christian Lorenz so se s hrvaško zastavo v roki sredi dvorane povzpeli na most – ta je povezoval sredinski oder z glavnim –, se sprehodili nad publiko, zasedli svoja mesta ter v spremljavi bruhajočega ognja "zažgali" prvi komad Sonne. Uvodni scenarij je bil povsem dovolj za kurjo polt. Pohvalno je dejstvo, da je zvezdniška zamuda Nemcem očitna potrata časa. Tega raje porabijo za uprizoritev teatralnega šova, podprtega z vizualijami in pirotehniko, prežetega s komičnimi vložki in dramatičnostjo. O veličini dogodka priča že dejstvo, da zasedbo na koncertih spremlja kar 20 tovornjakov raznovrstne opreme. Zagrebška Arena je tehnični del nastopa zagotovo dovršila, vendar pa so odmev in občasne težave "tonca" zvočno sliko celotnega koncerta oklestile na povprečno.

Preplet glasbe in teatra

Uvodni del koncerta je bil udaren. Pesmi Sonne so sledile uspešnice Amerika, Kein Lust, Feuer Frei, Mutter ter Mein Teil. Prav pri tej je prišla v osprednje ognjena teatralnost. Klaviaturist Flake, sicer klasični odrski norček, se je znašel v kotlu, medtem ko ga je vokalist Linderman z metalcem ognja "flambiral". Po koncu pesmi so kadečega se klaviaturista s kavljem dvignili iz kotla in ga spustili na prostost. Preplet glasbe in teatra je edinstven, pirotehnični vložki pa nepogrešljiv element Rammsteinov. Če smo povsem iskreni, pirotehnika na trenutke dvigne padec v koncertnem ritmu ter lepo podžge nekatere novejše komade, ki v glasbenem smislu ne zadovoljijo povsem.

Spomnimo, da so nemški industrialci Areno stresali že marca lani. Takratna turneja je bila namenjena promociji zadnjega albuma Liebe Ist Fur Alle Da. Tokrat nekega posebnega ozadnja ni bilo, lahko pa omenimo, da skupina trenutno izdaja album največjih hitov Made In Germany 1995–2011. Podobnost med obema koncertoma ni bila popolna, a očitna. Klasika šova je čolniček, s katerim se je klaviaturist Flake na morju rok popeljal do sredine dvorane in nazaj. Presenetljiva je bila raketa, ki je poletela čez vso dvorano in nazaj, svojo pot pa končala z glasnim pokom. Pri pesmi Engel si je Linderman, kot vedno, nadel ogromna angelska krila, ki bruhajo ogenj, med komadom Mann gegen Mann pa osedlal ogromen penis in prve vrste oboževalcev zalil s simbolično peno.

"Hrvatska, ajmo ruke!"

Dobri dve uri trajajoč koncert sta sklenila dva koncertna dodatka, tako imenovana bisa. V prvem so zaigrali Mein Herz Brennt, Rammstein in Ohne dich, v drugem Engel ter Ich Will. V zadnjih izdihljajih koncerta je redkobesedni Lindermann presenetil vse in zahrulil: "Ajmo ruke!" Publika je ponorela, skupini namenila huronski petminutni aplavz, člani so padli na kolena, se priklonili, zahvalili za izreden večer ter odkorakali z odra.

Če na grobo ocenimo, je včerajšnji koncert obiskalo okoli 15 tisoč ljudi, dobršen delež je pripadel tudi Slovencem. Tisti, ki so Rammstein videli prvič, so imeli polna usta hvale, stari mački pa so na drugi strani nekoliko godrnjali: "Dobro je bilo, ampak smo videli že boljše."

Mleko, korenje, joga in tango

Za konec lahko postrežemo še z zanimivostmi iz zaodrja. Po besedah organizatorjev je skupina zahtevala najmanj 25 litrov mleka, 15 kilogramov korenja, z odprtimi rokami pa so jih morale pričakati učiteljice joge, pilatesa in tanga. Ni kaj, glasbeniki so glede na tempo koncerta v odlični formi. Podatek, da ognjeni spektakel v enem večeru požre kar 500 litrov nafte, predstavlja ogromen trn v peti okoljevarstvenikov. Alternativni viri energije pri njih na žalost ne pridejo v poštev.

Ne spreglejte