Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 11. 2013,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Heath Ledger Michael Keaton Daniel Craig Robert Pattison James Bond film uspeh režiser Tim Burton

Sobota, 9. 11. 2013, 14.03

8 let

Rekli so drugače, a zaradi njih so filmi uspešni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav so prav zaradi svojih vlog postali velike zvezde filmske industrije, pa so o njihovem delu pred tem dvomili. Danes se lahko (skoraj vsi) dvomljivcem smejejo v obraz.

Kar težko je verjeti, da o zvezdnikih pred nekaterimi vlogami dvomijo tisti, ki so vpleteni v delo pri filmih. In ker gre največkrat za filmske franšize, je, če je ta uspešna, njihovo delo tako nagrajeno dvakrat: najprej z uspehom filma, obenem pa zvezdniki čutijo zadoščenje zaradi vseh, ki so pred začetkom snemanja dvomili o njihovih sposobnostih. Če se bo uspelo dokazati Benu Afflecku v vlogi Batmana, še ne vemo, a našli smo kar nekaj velikih zvezdniških imen, ki so se v preteklosti morala spopasti z dvomljivci.

Med tistimi, ki so se morali boriti z dvomljivci, je zvezdnik filmov Somrak. Celo avtorica knjige Stephenie Meyer je dvomila o igralcu Robertu Pattisonu, ko so mu ponudili glavno vampirsko vlogo Edwarda Cullena. Prvi izbor avtorice je bil Superman Henry Cavill, ki je vlogo zavrnil, obenem pa je bil zanjo v času snemanja filmov tudi že prestar. A uspeh filmov in način, kako je Pattison pristopil k delu, so vsa dejstva obrnili v njegov prid. Somrak je postal globalna uspešnica, Pattison pa je svojo slavo odlično unovčil.

Ne le, ker je najmanjši Bond vseh časov, pač pa tudi zato, ker je svetlolas in modrook, so tako producenti kot tudi oboževalci franšize o tajnem agentu 007 močno dvomili, da bo Daniel Craig prava izbira za vlogo najslavnejšega tajnega agenta vseh časov. A Craig se je v Bondovih čevljih odlično znašel in ne le, da je na svojo stran pridobil številne ženske gledalke, pač pa je zaigral tudi v edinem in prvem filmu o agentu 007, ki je producentom prinesel magični zaslužek. Film Skyfall je zaslužil krepko več kot milijardo ameriških zelencev samo s prodajo vstopnic, kar ni uspelo še nobenemu od filmov iz franšize prej. Craig je z vlogo na odprtju olimpijskih iger dodatno utrdil svoj status in v žepu že ima pogodbo za še dva filma, v katerih bo lahko rekel: "Moje ime je Bond. James Bond."

Da se je odlično znašel v Burtonovem Beatlejuiceu, je bilo takoj jasno. A ko je Tim Burton leta 1989 objavil, da bo njegovega Batmana zaigral prav Michael Keaton, je završalo. Keaton pred tem ni veljal za igralca, ki bi lahko nastopil v akcijskih filmih. Medijski linč igralca je trajal tako dolgo, dokler ni na enem od intervjujev med vprašanji o tem, ali je sploh zmožen igrati stripovskega junaka, Keaton novinarja vprašal: "Pa ste danes sploh prebrali časopis?" Novinar je odgovoril, da še ni imel časa. "Če bi ga, bi videli, da je na prvi strani članek o tem, da v Ruandi po reki plava na stotine trupel ubitih ljudi, da so v Južni Afriki lačni. In povejte mi, prosim, koga za vraga zdaj ob teh informacijah še zanima, kdo bo igral Batmana."

Ponoviti vlogo, ki jo je leta pred teboj postavil in brilijantno odigral Jack Nicholson, ni lahko. Temu se v igralskem smislu reče stopiti v velike čevlje. Joker, groteskni lik, ki ga je Jack ustvaril v Batmanu, je bil tako groteskno popoln, da so mnogi, morda celo premnogi, podvomili o tem, da bo Joker Heatha Ledgerja sploh prišel Nicholsonovemu do gležnjev. A na žalost pokojni Ledger je ustvaril Jokerja, ki ga filmski svet ne bo pozabil, zanj pa je celo posthumno prejel oskarja za stransko moško vlogo. Čeprav Heath uspeha in slave ni doživel, pa se je pred začetkom snemanja filma moral spopasti z očitki, da so producenti filma naredili veliko napako. "O bog, temu pa se reče resnično slaba izbira igralcev," so zapisali v enem od ameriških časopisov ob novici, da je bil Ledger izbran za vlogo Jokerja.

Povsem jasno je, da je po uspehu filma Igre lakote Jennifer Lawrence postala izredno priljubljena igralka. A bili so trenutki, ko je želela zaradi pritiska medijev in javnosti vlogo predati kateri od drugih igralk. "Na začetku so bili občutki slabi, ljudje so se nad tem, da bom zaigrala v filmu, celo zgražali, pisali pisma v produkcijsko hišo filma. Težava je v tem, da ima z likom Katniss skoraj vsak bralec zelo oseben stik. Tako je knjiga napisana in prav zato imajo ljudje tudi svojo sliko, kako naj bi bila Katniss videti. Tudi sama sem velika oboževalka knjig in vem, da nisem niti malo podobna Katniss v moji glavi. Naredila pa bom vse, da bom dobra," je bila odločna ena od najbolj zaželenih igralk na svetu danes.

Ne spreglejte