Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2013,
8.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2013, 8.36

8 let

Režiser Terry Gilliam za krhanje odnosov krivi internet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanski režiser, ki je na Beneškem filmskem festivalu predstavil zaključni del distopične trilogije, v katero se uvrščata tudi filma Brazil in 12 opic, za propadanje pristnih odnosov krivi internet.

72-letni Terry Gilliam je na Beneškem filmskem festivalu predstavil svoj novi film The Zero Theorem in ob tem skritiziral internetno kulturo: "Ko sedim za računalnikom, pogosto začutim, kako me internet zapeljuje. Ponuja mi dostop do vsega znanja na svetu – obenem pa se sam pri sebi bojim, da nimam več pristnih medsebojnih odnosov, temveč samo virtualne."

Film The Zero Theorem, s katerim režiser zaključuje svojo distopično trilogijo, ki jo je leta 1985 začel s filmom Brazil, deset let pozneje pa nadaljeval z 12 opic, po njegovem mnenju nagovarja ravno mlade, na spletu aktivne ljudi. "Zdi se, da bo film najbolj odmeval med mladimi, ki so ves čas priklopljeni na internet … do te mere, da jih ta popolnoma pogoltne."

Film se osredotoča na samotarskega računalniškega genija Qohen Lethu – igra ga Christoph Waltz –, ki pod nadzorom skrivnostne korporacije svoj čas posveča matematični formuli, s katero bi ugotovil, ali življenje sploh ima pomen. Kot pravi Gilliam, film opozarja na nevarnosti digitaliziranega obstoja.

"Dostop imamo do vseh informacij, obenem pa smo vseeno ločeni. Zanimivo se mi zdi, da se ljudje skrivajo pod drugimi imeni – to je edini način, na katerega lahko mladi med seboj komunicirajo. Mislim, da gre pri tem za oglaševanje samega sebe: ljudje se lahko predstavijo kot bogovi, lepi in popolni. A v resnici nismo taki. Kako lahko komuniciraš z drugimi, če pričakujejo, da boš popoln?"

Kdaj bo film, v katerem igrajo tudi Matt Damon, Tilda Swinton, Ben Whishaw in Mélanie Thierry, prišel do naših kinematografov, še ni znano.

Ne spreglejte