Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
16.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 26. 2. 2013, 16.42

8 let

Scenarij bosta za Angelino Jolie napisala brata Coen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav navadno svoje scenarije tudi sama režirata, se bosta v drugem Angelininem režijskem podvigu, naslovljenem Unbroken, podpisala le kot scenarista.

Lani sta brata Joel in Ethan Coen za režiserja Michaela Hoffmana napisala scenarij za film Nateg in pol, kot poročajo tuji mediji, pa se je tandem zdaj zavezal tudi k pisanju scenarija za prihajajoči režijski podvig Angeline Jolie – sprva se je sicer govorilo, da se bo scenarija filma Unbroken lotil soscenarist filmov Gladiator in Nesrečniki William Nicholson.

Film bo osnovan na resničnih dogodkih, in sicer na zgodbi o Louisu Zamperiniju – legendarnem športniku, ki je v drugi svetovni vojni preživel vojno ujetništvo na Japonskem, potem pa postal vpliven motivacijski govornik. Universal naj bi sicer o tem projektu razmišljal že več kot petdeset let. Pravice za Zaperinijevo zgodbo je produkcijska hiša odkupila v petdesetih letih, nad vlogo pa je bil po filmu Spartak sprva navdušen Tony Curtis. Kdo ga bo upodobil zdaj, še ni znano.

S tem projektom, ki naj bi temeljil na knjigi Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption avtorice Laure Hillenbrand, bosta brata Coen z Angelino Jolie sodelovala prvič, sta pa pred nekaj leti s filmom Preberi in zažgi, ki sta ga napisala in režirala, sodelovala z njenim partnerjem Bradom Pittom. Letos bo sicer veliko platno ugledal tudi njun film Inside Llewyn Davis z zgodbo kantavtorja, ki v šestdesetih usmerja newyorško folk glasbeno sceno. V filmu, ki bežno temelji na spominih Dava Van Ronka, bomo videli Carey Mulligan, Garretta Hedlunda, Justina Timberlaka, Johna Goodmana, Adama Driverja, Alexa Karpovskyja.

Nenavadna zgodba nenavadnega človeka Leta 1917 rojeni Louis Zamperini je na začetku svojega precej težkega življenja veselje našel v teku – kot najmlajši član ameriške olimpijske ekipe se je leta 1936 odpravil na olimpijske igre v Berlinu. Čeprav ni osvojil medalje, je s svojim zadnjim krogom tako navdušil, da ga je želel spoznati celo Hitler. Pričakovalo se je, da bo medaljo osvojil leta 1940 na olimpijskih igrah, a so bile te zaradi druge svetovne vojne odpovedane. Namesto da bi na Japonsko odpotoval kot športnik, je tam pristal kot ameriški vojni letalec oziroma bombaš.

Potem ko je njegovo letalo strmoglavilo v Tihi ocean, je skupaj še z dvema kolegoma v rešilnem čolnu na vročem soncu preživel sedeminštirideset dni in se bojeval z lakoto, žejo in morskimi psi. Po več kot mesecu dni jih je zajela japonska mornarica. Zamperinija in njegove kolege so Japonci brutalno mučili, še posebej sadističen naj bi bil paznik Mutsuhiro Watanabe, imenovan tudi Ptič.

Ko se je Zamperini vrnil domov, se je kmalu poročil in kljub posttravmatskemu šoku postal krščanski motivacijski govorec – še posebej rad je govoril o odpuščanju. Še več; ko je leta 1998 na olimpijskih igrah v japonskem Naganu nosil olimpijsko baklo, je sadističnemu pazniku iz druge svetovne vojne že odpustil in se je z njim želel celo dobiti – Japonec je ponudbo zavrnil.

Ne spreglejte