Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 10.52

8 let

Sonce pozdravlja novo izdajo festivala Kino Otok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S projekcijo filma Na svoji zemlji se v Izoli odpira 9. izdaja festivala Kino Otok, v četrtek, 6. junija, pa bo festival doživel odprtje svojega mednarodnega dela.

Izolski Manziolijev trg je že pozdravil veliko platno, na katerem se bodo vse do nedelje vrstile najrazličnejše filmske pripovedi. Prvi trije dnevi bodo minili v lokalnih barvah – prvi večer bo zaznamoval prvi slovenski igrani zvočni celovečerec Na svoji zemlji, katerega projekcijo bosta s spominom na snemanje 65 let starega filma o uporu primorskih partizanov proti okupatorju pospremila igralca Štefka Drolc in Aleksander Valič. Festival bodo obiskali tudi ustvarjalci Tematske poti Na svoji zemlji, Društvo Baška dediščina, ki je lani izročilo filma trajno vrisalo v prizorišča snemanja v vaseh Baške grape. Za obiskovalce izolske projekcije filma tako Kino Otok pripravlja brezplačen izlet in ogled tematske poti v soboto, 15. junija.

V zgodovino se bo festival podal tudi v sredo, ko si bodo njegovi obiskovalci lahko ogledali srbski dokumentarec Želimirija Žilnika Ena ženska, eno stoletje – film, ki slika zgodbo stoletne Dragice Srzentić, v Istri rojene lucidne gospe z neverjetnim spominom, ki je bila med drugim pomemben člen predvojnih intelektualnih krogov kot kaznjenka v času informbiroja, v nasprotju z mnogimi danes pa ne ustvarja sodobne različice nekdanjih časov. O osmih državah in sistemih, ki jih je preživela, pripoveduje z dostojanstvom, brez grenkobe.

Filmsko otočje tudi v prestolnici Mednarodni del festivala Kino Otok, o katerem si lahko več preberete na spodnji povezavi, se odpira v četrtek, 6. junija, kot je to v navadi, pa bo z Obale tu in tam pokukal tudi v prestolnico. Ponedeljkov večer bo v Kinodvoru na primer zaznamovala projekcija filma Jeana-Clauda Brisseauja Dekle od nikoder, dobitnika zlatega leoparda na filmskem festivalu v Locarnu. V petek, 14. junija, si bo v Kinodvoru občinstvo najprej lahko ogledalo kultni desetminutni avtomobilski juriš po pariških ulicah Bil je zmenek (Claude Lelouch), temu pa bo sledil še Vozi! (Nicholas Winding Refn), brezčasni film z Ryanom Goslingom v glavni vlogi.

Otok v Ljubljani bodo v Kinodvoru sklenili najmlajši: v torek, 18. junija, s predstavitvijo filmov, ki jih bodo izdelali na letošnji delavnici Vesela kamera, od 15. junija pa bosta malčke v programu animiranih filmov navduševala še Pika in Packa (Lotta Geffenblad, Uzi Geffenblad), s katerima se bodo gledalci predpremierno srečali v Izoli.

V Slovensko kinoteko bo duh letošnjega Kino Otoka iz Izole prinesel režiser Sylvain George, ki bo 10. junija pospremil projekciji svojih filmov K Madridu – skeleča svetloba! in Okruški (moja usta, moj upor, moje ime). Naslednji dan, 11. junija, bo v Kinoteki na ogled še Zgodba Mikka NiskanenaRežiserjeva pot k človeškosti , ki jo bodo predvajali samo v Ljubljani! V portretnem dokumentarno-kolažnem triptihu se veliki cinefil, filmski publicist in režiser Peter von Bagh poklanja izjemni avtorski osebi finskega filma – režiserju, igralcu in scenaristu Mikku Niskanenu.

Ne spreglejte