Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 3. 2008,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 7. 3. 2008, 13.45

8 let

Srbija bo končno izbrala evrovizijskega predstavnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V beograjskem centru Sava bo danes in jutri potekal izbor srbskega predstavnika za pesem Evrovizije 2008.

Beovizijo bosta vodila voditeljska para, izbrana na oddaji Radiotelevizije Srbije (RTS) Evropski obraz. Med gosti izbora bo tudi slovenska evrovizijska predstavnica Rebeka Dremelj, ki bo srbski publiki predstavila skladbo Vrag naj vzame. Izbrali bodo tudi voditelja Evrovizije Gledalci oddaje RTS so med voditeljskimi pari, predstavljenimi v oddaji Evropski obraz ("Evropsko lice"), izbrali dva, ki bosta vodila letošnjo Beovizijo. Polfinale bosta povezovala Nina Radulović in Đorđe Maričić, finale pa Kristina Radenković in Branislav Katić, piše na spletnih straneh izbora. Poleg zmagovalne pesmi bodo gledalci Beovizije odločali tudi, kateri par bo med 20. in 24. majem povezoval tekmovanje za pesem Evrovizije 2008, ob boku voditeljice RTS Jovane Janković ter pevca in komponista Željka Joksimovića.

Polfinalni večer v znamenju Tošeta Proeskega

Na prvem "beovizijskem" večeru se bo predstavilo 20 srbskih glasbenikov, samo deset pa se jih bo uvrstilo v ponedeljkov finale. O zmagovalcu bodo odločali tričlanska strokovna žirija in gledalci preko SMS sporočil. Polfinalni večer bo minil v znamenju lani tragično preminulega makedonskega pevca Tošeta Proeskega, ki je s svojo glasbo pustil velik pečat na celotnem območju nekdanje skupne države. Proeskemu bodo posthumno dodelili nagrado za življenjsko delo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Poleg Dremljeve bodo na polfinalnem večeru Beovizije nastopili še gostje iz vseh nekdanjih jugoslovanskih držav, ki se bodo udeležili letošnjega Eurosonga v Beogradu, ter predstavnica Poljske. Dremljeva se je sicer z zmagovalno skladbo Eme konec februarja najprej predstavila Grkom. Z Menarta so sporočili, da so bili gostitelji očarani nad Rebekino skladbo, njenim videzom in profesionalnostjo. Nastopila je tudi v posebni televizijski oddaji "BiH Eurosong show 2008" v Sarajevu.

Preložitev je "vprašanje nacionalne odgovornosti"

Izbor srbske pesmi za Evrovizijo je bil sicer napovedan za 19. in 20. februar. Zaradi izgredov ob osamosvojitvi Kosova so ga preložili na marčevski termin. Glavna in odgovorna urednica zabavnega programa RTS Sandra Suša je tedaj dejala, da je "preložitev izbora srbske pesmi za Evrovizijo v času, ko je Kosovo enostransko razglasilo neodvisnost, vprašanje nacionalne odgovornosti". Že tedaj je napovedala, da preložitev Beovizije ne bo vplivala na izbor za pesem Evrovizije 2008, ki bo maja v Beogradu.

Ne spreglejte