Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 10. 2010,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 3. 10. 2010, 9.48

8 let

Šukar: jubilejni koncert tamburaških mojstrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Včeraj je s koncertom v Cankarjevem domu dvajsetletnico delovanja obeležila tamburaška zasedba Šukar.

So prva slovenska glasbena zasedba, ki je javnost bolje seznanila z romsko glasbo. Že dvajset let preigravajo romske ljudske skladbe, nekaj imajo tudi avtorskih. Včeraj se je, sodeč po številu obiskovalcev, izkazalo, da romska glasba razveseljuje kar nekaj Slovencev. Gallusova dvorana se je namreč tresla od veselega ritmičnega ploskanja, ki je spremljalo igrane skladbe. Večinoma sicer živahne, a s tipičnim melosom, ki poslušalce vozi v čarobni, s strastjo preplavljeni svet romske duše.

Oder so Šukarji za nekaj časa prepustili neuveljavljenim romskih ustvarjalcem, ki jih je pevec Igor Misdaris najavil z besedami : "Ponavadi v goste vabimo znane obraze, danes pa smo povabili manj znane, a v vsakem primeru vredne naše pozornosti." Tako so oder zavzeli mladi, ki skrbijo za ohranjanje romske kulture: kulturno društvo Romani union iz prekmurskega romskega naselja Pušča, mladi glasbeniki z imenom Rom ton in folklorna skupina Ciganski ples Balerma, ki je med obiskovalci požela velik aplavz. Nekatere obiskovalce koncerta je ob njihovem doživetem nastopu celo prijelo, da so na energično glasbo, ki jih je spremljala, zaplesali še sami.

Med ostalimi gosti, ki so se mojstrom preigravanja romskih skladb na odru pridružili, so bili vokalistka Jadranka Juras, cimbalist Adam Bicksay, violinist Saša Olenjuk in bobnar David Morgan.

Škoda le, da prizorišče koncerta obiskovalcu ne ponuja priložnosti za bolj poskočno doživljanje takšne poživljajoče glasbe, kot jo igra Šukar. Med živahnim občinstvom se je ves čas čutilo, da bi dogodek raje odplesali kot poslušali sede.

Ne spreglejte