Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 7. 2010,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 2. 7. 2010, 14.20

8 let

V Motovunu izbor sodobnega slovenskega filma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je država partnerica letošnjega filmskega festivala v Motovunu, zato upam, da bodo gostje iz Slovenije v velikem številu prišli v Motovun, je povedal direktor festivala Igor Mirković.

Na 12. izdaji mednarodnega filmskega festivala v Motovunu bodo v glavnem programu prikazali 27 filmov. V glavnem programu festivala, ki bo potekal od 26. in 30 julija, bodo prikazali filma Slovenka Damjana Kozoleta in 9:06 Igorja Šterka. V programu Novi slovenski film bodo prikazali pet filmov iz zadnjih dveh desetletij - V leru Janeza Burgerja, Kruh in mleko Jana Cvitkoviča, Zvenenje v glavi Andreja Košaka, Rezervne dele Damjana Kozoleta in Kratke stike Janeza Lapajneta.

Poleg tega bodo v mini-programu predstavili vrsto kratkih in dokumentarnih filmov iz Slovenije ter tri antologijske dokumentarne filme Karpa Aćimovića-Godine, ki jih je ta posnel v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Mirković je napovedal, da bodo Motovun v času festivala obiskali številni slovenski režiserji, igralci in drugi filmski delavci.

Festival bo odprl francoski film V začetku (A l'origine) režiserja Xavierja Giannolija, ki govori o korupciji. Ta bo tudi rdeča nit letošnjega festivala, na katerem bodo predvajali tako velike filmske uspešnice, kot kakovostne filme iz manj poznanih kinematografij.

Poleg glavne nagrade propeler Motovuna bodo letos podelili še dve novi nagradi - "nepodkupljivo nagrado" za najboljši film na temo korupcije in nagrado Bauer, poimenovano po režiserju Branku Bauerju, za najboljši film sedmih kinematografij z območja bivše Jugoslavije. Nagrado, poimenovano 50 let, bo dobil hrvaški kaskader Ivo Krištof, ki že pol stoletja nastopa v različnih filmih od Winnetouja, prek Bitke na Neretvi, do Gladiatorja.

Med gosti festivala bodo tudi nekdanji član Letečega cirkusa Montyja Pythona Terry Jones, znani britanski rock dokumentarist Julian Temple in scenarist Razvan Radulescu, voditelj romunskega novega vala.

Preberite še:

Ne spreglejte