Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2011,
6.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 7. 2011, 6.59

8 let

V Motovunu se bodo danes 14. zavrteli filmski koluti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V slikovitem istrskem mestecu Motovun se bo danes začel 14. filmski festival. Država partnerica je tokrat Irska, od koder bo prišlo 16 filmov.

V glavnem programu je 28 filmov, med njimi tudi slovenski celovečerec Oča Vlada Škafarja, eden od treh finalistov za nagrado bauer. Festival, ki ponuja še glasbeni program, se bo sklenil 29. julija. Selektor festivala Jurica Pavičić je za glavni program festivala izbral 28 filmov novejše svetovne filmske produkcije, od zmagovalcev najpomembnejših evropskih in svetovnih festivalov do filmov iz manjših kinematografij. V glavnem programu bo tudi svetovna premiera filma režiserja Želimirja Žilnika "Jedna žena - jedan vek" (Ena žena - eno stoletje).

Poleg glavne nagrade, imenovane propeler Motovuna, bodo podelili nagrado bauer za najboljši film kinematografij v regiji, vredno 15.000 evrov. Med finalisti je film Oča režiserja Vlada Škafarja, ostala dva pa sta Majka asfalta režiserja Daliborja Matanića s Hrvaške in Tilva Roš srbskega režiserja Nikole Ležaića.

Znan je že letošnji prejemnik "nepodkupljive nagrade", to je bolgarski film "Misija London" režiserja Dimitarja Mitovskega. Nagrada 50 let, ki jo podeljujejo tistim, ki se že več kot pol stoletja ukvarjajo s filmom, pa gre letos legendi hrvaške glasbe, pedagogu, skladatelju in maestru Miljenku Prohaski.

Letošnja država partnerica festivala je Irska, od koder prihaja 16 filmov vseh mogočih žanrov. Program "Made in Ireland" (Ustvarjeno na Irskem) predstavlja najboljše filmske stvaritve zadnjih desetih let po izboru ravnatelja Irish Film Boarda Simona Perryja.

Tu so še program glasbenih dokumentarcev "Julien Temple bira" (Julien Temple izbira), sekcija Kino Remetinec s filmi z zaporniško tematiko, izbor kratkih filmov in program, posvečen dobitniku nagrade maverick - avstrijskemu avtorju Ulrichu Seidlu, ki se bo festivala tudi udeležil.

Posebna 1000. festivalska projekcija bo film Pina režiserja Wima Wendersa, ki bo hkrati prva 3D projekcija na prostem v regiji.

Ne spreglejte