Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2008,
22.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 21. 5. 2008, 22.26

6 let, 7 mesecev

Znani vsi finalisti Evrovizije 2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Beogradu se je odvil še drugi polfinalni večer letošnje evrovizijske popevke. Vseh 25 skladb, ki se bodo pomerile v sobotnem finalu je tako znanih.

Četrtkov večer je z uvrstitvijo v finale, ki bo 24. maja, razveselil Ukrajino, Hrvaško, Albanijo, Islandijo, Gruzijo, Dansko, Švedsko, Latvijo, Turčijo in Portugalsko.

Švedska in Ukrajina sta upravičili pričakovanja Države, ki so bile ljubljenke spletnih stavnic, niso bile razočarane. Švedinja Charlotte, ki je svoji državi zmago pripela že leta 1999, se je s še eno "tipično evrovizijsko skladbo" po pričakovanjih uvrstila v finale, prav tako je upe izpolnila zagorela Ukrajinka s pesmijo Shady Lady. Med plesno naravnanimi skladbami je uspelo tudi poskočnemu islandskemu parčku, sklicevanje na mir se je izkazalo blagodejno tudi za slepo Gruzijko, Latvijci pa so uspeli s piratskim cirkusom.

Avtor Cveta z juga tokrat spisal pesem za Portugalce Turki so tokrat zaplavali v rockerske vode, Portugalcem pa je pesem spisal Andrej Babić, čigar Cvet z juga je lani do finala pomagal slovenski predstavnici Alenki Gotar. Njegov avtorski dodatek je sicer precej očiten; spomnimo, da je Babić spisal tudi skladbi Metulj in Mandoline, s katerima se je Saški Lendero za las izmaknila zmaga na Emi. Avtor je tokrat na Evroviziji sodeloval že četrtič, saj je leta 2003 spisal skladbo za hrvaško predstavnico Claudio Beni, leta 2005 pa za dekliško skupino Feminem, ki je predstavljala BiH.

Najmlajša je Albanka, najstarejši pa Hrvat? Za Albanijo poje najmlajša udeleženka letošnje Evrovizije, medtem ko bi lahko rekli, da se Hrvati ponašajo z najstarejšim predstavnikom - gospod, ki se na odru predstavlja kot 75 Cents, je namreč star prav 75 let. Kljub temu, da Slovenci tokrat v skladu s pravili nismo mogli glasovati, so se naši sosedje po lanskem razočaranju z Dadom Topićem tokrat uvrstili v finale. Finale bo videla tudi Danska z - na srečo - dokaj netipično evrovizijsko pesmijo.

Evropa očitno ne pogreša italijanščine V polfinalu so obtičali Švicarji, ki so na izbor za evropsko popevko znova pripeljali italijanščino, dokaz, da popreproščena besedila, ki zelo očitno nagovarjajo prav določene narode, niso nujno vstopnica za finale, pa je Maltežanka Morena z željo po Vodki. Ogenj, disko ritmi in rdeče podvezice niso pomagali niti Bolgariji, prav tako pa sta se v polfinalu poslovila beloruski šarmer Ruslan in za spoznanje izvirnejša Ciprčanka Evdokia.

Seznam finalistov je zaključen Deseterica izbrancev iz drugega polfinala se bo v soboto pridružila predstavnikom Grčije, Rusije, Romunije, Bosne in Hercegovine, Finske, Izraela, Azerbajdžana, Armenije, Poljske in Norveške, ki so se skozi polfinale prebile v torek. Neposredno v finale so uvrščene še Francija, Nemčija, Španija, Velika Britanija in Srbija kot lanska zmagovalka.

200 milijonov gledalcev Dogodek so prenašale številne televizije. Po podatkih prirediteljev je prvi polfinalni večer spremljalo okoli 200 milijonov gledalcev po svetu, samo v Srbiji več kot tri milijone.

Slovenci ostali brez finala Kot je znano, se naši Rebeki Dremelj s pesmijo Vrag naj vzame ni uspelo uvrstiti v finalni večer. V prvem polfinalnem izboru je naša predstavnica nastopila osma po vrsti, kljub dobremu nastopu pa je po razglasitvi rezultatov sledilo razočaranje - Slovenci smo znova ostali brez finala.

Vrstni red nastopajočih v drugem polfinalnem večeru: 1. Islandija, Euroband - This is my Life 2. Švedska, Charlotte Perrelli - Hero 3. Turčija, Mor ve Ötesi - Deli 4. Ukrajina, Ani Lorak - Shady Lady 5. Litva, Jerominas Milius - Nomads in the Night 6. Albanija, Olta Boka - Zemrën e lamë peng 7. Švica, Paolo Meneguzzi - Era stupendo 8. Češka, Tereza Kerndlová - Have Some Fun 9. Belorusija, Ruslan Alehno - Hasta la vista 10. Latvija, Pirates Of The Sea - Wolves of the Sea 11. Hrvaška, Kraljevi ulice & 75 Cents - Romanca 12. Bolgarija, Deep Zone & Balthazar - DJ, Take Me Away 13. Danska, Simon Mathew - All Night Long 14. Gruzija, Diana Gurtskaya - Peace Will Come 15. Madžarska, Csézy - Candlelight 16. Malta, Morena - Vodka 17. Ciper, Evdokia Kadi - Femme Fatale 18. Makedonija, Tamara, Vrčak & Adrijan - Let Me Love You 19. Portugalska, Vânia Fernandes - Senhora do mar

Fotografije nastopajočih v prvem in drugem polfinalnem večeru si lahko ogledate v fotogaleriji.

Ne spreglejte