Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
20.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 10. 5. 2011, 20.49

8 let

Znanih prvih deset finalistov Eurosonga 2011

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na prvem polfinalnem večeru Eurosonga 2011 v Düsseldorfu je nastopilo 19 predstavnikov držav, a v sobotni finale se jih je uvrstilo le deset.

Na nocojšnjem predizboru Eurosonga 2011 se je na odru düsseldorfske dvorane Esprit, ki sprejme okoli 35.000 ljudi pomerilo 19 držav, a le deset skladb se je, po izboru gledalcev pred televizijskimi zasloni in strokovne žirije posameznih držav v razmerju 50 : 50, uvrstilo v veliki sobotni finale. Glasovi strokovnih žirij, ki so sicer že glasovale po včerajšnji generalki, so se izpisali šele po točkovanju gledalcev 19 nocoj nastopajočih držav ter Velike Britanije in Španije. Pred razglasitvijo finalistov pa je nastopila 20-članska bobnarska skupina Cold Steel Drummers, ki prihaja iz Severne Karoline. Po prvem polfinalnem večeru Eurosonga 2011, so se v sobotni veliki finale uvrstile države:

S tem je evropski televizijsko-glasbeni šov dobil prvih deset finalistov sobotnega sklepnega večera, ki bo odločil, katera država ima najlepšo pesem v Evropi in kam se bo selil prihodnji, 57. Eurosong. Voditeljska trojica, stari evrovizijski znanec Stefan Raabu, humoristka Anke Engelke in ter novinarka in voditeljica Rakers Judith, je deset "izbrancev", ki se bodo v soboto potegovali za zmago, razglasili ob odpiranju ovojnic, kar je hkrati določilo vrstni red finalnega nastopa. V veliki finale so se zaradi močnih finančni injekcij predčasno uvrstile Francija, Španija, Velika Britanija, Nemčija in Italija, voditelji pa so omenjene države poimenovali kar "velikih pet".

Druga deseterica držav pa bo znana po četrtkovem predizboru, v katerem bo nastopilo še preostalih 19 držav. Slovenska predstavnica Maja Keuc bo s pesmijo No One nastopila trinajsta po vrsti. V finalu 14. maja pa jo bo mogoče videti, če se bo uvrstila med deset najboljših.

Vrstni red nastopajočih drugega polfinalnega večera v četrtek, 12. maja:

V sobotnem spektakularnem sklepnem večeru letošnjega evrovizijskega "cirkusa" se bodo izbranim dvajsetim državam iz obeh predizborov neposredno v finalu pridružile še lanska zmagovalka Nemčija, Italija, Velika Britanija, Španija in Francija. Italija se je na Eurosong vrnila po več letih, saj ni sodelovala vse od leta 1997.

"Velikih pet", ki v evrovizijsko blagajno prispevajo največ in se jim za nastop v finalu ni treba boriti:

Letošnjega evrovizijskega tekmovanja se bo udeležilo skoraj rekordnih 43 držav. Na tekmovanje so se namreč vrnile Avstrija, San Marino in Madžarska, ki so nazadnje nastopile leta 2007, 2008 oziroma 2009. Na tem največjem evropskem glasbenem tekmovanju, pa tako kot lani, ne bo sodelovala Črna gora.

Evrovizijski navdušenci so tako končno dočakali že 56. Eurosong, ki ga že tretjič v zgodovini tekmovanja, zaradi lanske zmage nemške predstavnice, 19-letne pevke Lene, ki je evropsko občinstvo za malimi zasloni prepričala s pesmijo Satellite, gosti Nemčija.

Ne spreglejte