NATISNI PISAVA

Zmagovalka Evrovizije 2008 je Rusija

Avtor: siol.net

Beograd - Pesem Believe, ki jo je izvedel pevec Dima Bilan, je na letošnjem izboru za evrovizijsko popevko prejela največ glasov. Drugo mesto je pripadlo Ukrajini, tretje pa Grčiji.

Pesem Believe, ki jo je izvedel pevec Dima Bilan, je na letošnjem izboru za evrovizijsko popevko prejela največ glasov. Drugo mesto je pripadlo Ukrajini, tretje pa Grčiji. Pin It

Ruski predstavnik Dima Bilan, ki je državo zastopal že leta 2006 in se tudi takrat uvrstil tik pod vrh, je letos z balado Believe in s pomočjo svetovno znanega drsalca Jevgenija Plušenka in violinista Edvina Martona le osvojil evrovizijski vrh. Zbral je kar 272 točk in na drugem mestu z več kot 40 točkami zaostanka pustil ukrajinsko predstavnico Ani Lorak s skladbo Shady Lady (230 točk), na tretjem pa je pristala Grkinja Kalomira s pesmijo Secret Combination (218 točk), ki je nekaj časa celo vztrajala na vrhu. Evrovizija bo prihodnje leto tako potekala v Moskvi.

Slovenci smo 12 točk namenili "bratom Srbom"


Slovenske glasove je v Beograd tudi tokrat sporočil Peter Poles, ki je Srbe prijateljsko oklical z "našimi brati", Slovenci pa smo skladbi države gostiteljice namenili tudi 12 točk. Deset smo jih prišteli predstavniku Bosne in Hercegovine, osem pa Hrvatom. Slednji so sicer na koncu pristali na 21. mestu, Srbi so se uvrstili na solidno šesto mesto, Bosanci pa na deseto. Slovenci smo zmagoviti ruski skladbi namenili 7 točk.

Dima je poplačal svoj dolg


26-letni Dima Bilan je v Rusiji zelo znan, na tiskovni konferenci po zmagi pa ni skrival svojega navdušenja. Povedal je, da je zmaga na Eurosongu izpolnitev njegovih sanj in da se počuti, kot da je po letu 2006, ko je pristal na drugem mestu za finsko predstavnico, sedaj "poplačal svoj dolg".

"Tri najdaljše, najkrajše in najsrečnejše minute"


"To je nepozaben dan in rad bi se zahvalil moji ekipi. Ni nam bilo vedno lahko in nisemo se vedno smejali. To je bilo dolgo in težko potovanje, vendar se je izplačalo! Še posebej bi se rad zahvalil Evgeniju Plušenku za odlično izvedbo," je dejal Bilan. "To so bile tri najdaljše, najkrajše in najsrečnejše minute v mojem življenju. Sedaj bom dokončal album in se odpravil na turnejo po Evropi," je še povedal zmagovalec Evrovizije.

Violinist Marton ni mogel igrati v živo


Bilan je sicer spregovoril tudi o težavah, ki so spremljale njegov nastop, saj znani violinist Edvin Marton, ki se je pevcu pridružil na odru, ni mogel v živo odigrati svojega dela. "Edvin je igral, ker zanj 'playback' ne obstaja. Gledalci so slišali posnetek, jaz pa sem violino slišal v živo," je povedal pevec in dodal, da je kljub vsemu zelo zadovoljen s svojim nastopom.

Ukrajinka Ani Lorak se je povzpela na drugo mesto Ukrajinka Ani Lorak se je povzpela na drugo mesto

Rebeka je v polfinalu pristala na 11. mestu


Na 53. Evroviziji je sodelovalo rekordnih 43 držav, po 19 se jih je zvrstilo v dveh polfinalnih večerih, vstopnico za sobotni finale pa je prejelo vsakič deset skladb, ki so prejele največ glasov. Naši predstavnici Rebeki Dremelj se je finale za las izmuznil, saj je pristala na 11. mestu. V polfinalu so nam po dest točk namenili Črnogorci in Bosanci, štiri so nam podarili Armenci, dve Moldavija, Rusija, Poljska, Grčija in Izrael, po eno pa Romunija in Azerbajdžan.

Rusija je v polfinalu zabeležila tretje mesto


Prvi večer, na katerem je (neuspešno) sodelovala tudi Slovenija, je največ točk prejela Grčija, ki ji je sledila Armenija, Rusija je zbrala dovolj točk za tretje mesto, sledijo pa Norveška, Izarael, Azerbajdžan, Romunija, Finska, Bosna in Hercegovina ter Poljska. Na drugem večeru pa so se naprej uspele prebiti Ukrajina z največ točkami, ki so ji sledile Portugalska, Danska, Hrvaška, Gruzija, Latvija, Turčija, Islandija, Albanija in Švedska. Pet držav - Nemčija, Francija, Španija, Velika Britanija in Srbija - se je zaradi največjega finančnega vložka oz. zmage na lanskem izboru v finale uvrstilo neposredno.

Grška predstavnica Kalomira je končala na tretjem mestu Grška predstavnica Kalomira je končala na tretjem mestu

Finale se je pričel z nastopom lanske zmagovalke


Sobotni večer je otvorila lanska zmagovalka Marija Šerifović, ki je pesem Molitva predstavila v malce drugačni različici. Finale sta sicer odprla romunska predstavnika z balado, drugi pa je nastopil Britanec Andy Abraham, sicer še en rezultat televizičnega iskanja talentov.

Prvi močnejši aplavz je požel Laka iz Bosne


Najmlajša udeleženka letošnje Evrovizije, 16-letna Albanka Olta Boka, je nastopila tretja, za njo pa so oder zavzele No Angels, ponovno zbrana dekliška skupina, znana tudi izven meja rodne Nemčije, kar jim sicer pri nabiranju glasov gledalcev ni preveč pomagalo. Armenija se je letos predstavila z močno pop skladbo. Kot šesti je nastopil bosanski predstavnik Laka, ki je sodil med izvirnejše in nenavadnejše izvajalce. Izraelec Boaz je z balado razkazoval svoj visoki glas, osmi po vrsti pa so oder zavzeli naši hrvaški sosedje s skupino Kraljevi ulice & 75 Cents. Ti so letos nastopili neobremenjeno, saj so že z uvrstitvijo v finale izboljšali lanski (ne)uspeh Dada Topića.

Voditeljema se je na odru pridružil tudi Vlade Divac Voditeljema se je na odru pridružil tudi Vlade Divac

Portugalska doslej veljala za največjo poraženko


Deseta je nastopila ameriška Poljakinja Isis Gee, pri kateri je marsikdo bolj kot zapeto balado opazil njeno zagorelost in bleščeče bele zobe. Islandski Euroband je skušal očarati s plesno pesmijo This is My Life, Turki pa so letos nastopili v rockerski različici. Za največje presenečenje letošnjega Eurosonga velja uvrstitev Portugalske v finale, saj državi preboj med najboljše doslej še ni uspel. V finalu so se predstavili kot trinajsti, njihova pesem pa je delo Sloveniji dobro znanega avtorja Andreja Babića, ki je zakrivil tudi naš Cvet z juga.

Švedinja je upala na ponovno zmago


Za enega večjih cirkusov je poskrbela Latvija s pirati in temu primerno pesmijo. Petnajsta je nastopila Švedinja Charlotte Perrelli, ki je evrovizijsko zmago slavila že leta 1999, za favoritinjo pa je velja tudi letos, a te vloge ni upravičila. Danec Simon Mathew je medtem postregel z mirnejšo pop skladbo, pesem slepe Gruzijke Diane Gurtskaye pa je bil še en popolnoma pozabljiv plesni vložek.

Ko je v beograjski Areni nastopil Goran Bregović, smo slovenski gledalci gledali reklame Ko je v beograjski Areni nastopil Goran Bregović, smo slovenski gledalci gledali reklame

Je Ani razočarana, ker je bila na koncu "le" druga?

Za favoritinjo je veljala tudi Ukrajinka Ani Lorak, ki se je s še eno "tipično evrovizijsko skladbo" Shady Lady predstavila osemnajsta po vrsti, sledil pa je še nenavaden predstavnik - Francoz Sebastien Tellier je bil v domovini zaradi petja v angleščini deležen nemalo kritik. Na Evroviziji je bil vsekakor en izmed glasbenikov z boljšim renomejem in zanimivo skladbo.

Dvajseta sta nastopila azerbajdžanska predstavnika in njun ples angela in hudiča, grška pesem je za tem minila v podobnem duhu kot ukrajinska in švedska, zanimanje pa je zbudil Španec Rodolfo Chikilicuatre s prijetno smešno pesmijo Baila El Chiki Chiki.

Ko je nastopila Jelena, se je tresla vsa dvorana


Dvorano je kot 23. po vrsti razvnela srbska predstavnica Jelena Tomašević, ki ji je sledil še en favorit - Rus Dima Bilan s slavnima gostoma na violini in ledu. Kot zadnja se je predstavila norveška predstavnica Maria s prijetno, a pozabljivo skladbico Hold On Be Strong, ki je zaokrožila seznam 25 nastopajočih.

Srbija se je tokrat uvrstila na šesto mesto Srbija se je tokrat uvrstila na šesto mesto

Za Francoze komentiral sam Gaultier


Kot zanimivost lahko še omenimo, da je za francosko televizijo izbor komentiral slavni modni kreator Jean Paul Gaultier, ki je za prijetno presenečenje festivala označil bosanskega predstavnika Lako ter med drugim pohvalil lepoto srbskih deklet.

Milijoni gledalcev po vsem svetu


V Beogradu je bilo sicer letos prisotnih kar 2500 akreditiranih novinarjev, šov je v dvorani spremljalo 12 tisoč navdušencev, po svetu pa še več kot 100 milijonov gledalcev. Tekmovanje je potekalo na isti dan kot prvi izbor, ki je bil leta 1956 v Luganu v Švici. Zmagovalni skladbi so letos prvič izročili trofejo v obliki mikrofona prav iz časa prvega izbora, uvedli pa so še posebno nagrado, ki je promocijska turneja po osmih evropskih državah.

O letošnjem Eurosongu naj bi v Srbiji posneli tudi film, podlaga zanj pa bo dokumentarno gradivo o tem tekmovanju, ki poteka od leta 1956 pod okriljem Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Poznate vse zmagovalce?


Vsi zmagovalci Eurosonga.
Fotogalerijo nastopajočih finalistov si lahko ogledate TUKAJ.

Pomoč svetovno znanega drsalca in violinista verjetno ni škodila Pomoč svetovno znanega drsalca in violinista verjetno ni škodila

Vrstni red vseh nastopajočih v finalu Eurosonga in doseženo mesto ter število točk:


1. Romunija: Nico&Vlad - Pe-o Margine De Lume (20., 45 točk)
2. Velika Britanija: Andy Abraham – Even If (25., 14 točk)
3. Albanija: Olta Boka - Zemrën e lamë peng (17., 55 točk)
4. Nemčija: No Angels – Disappear (23., 14 točk)
5. Armenija: Sirusho - Qele, Qele (4., 199 točk)
6. Bosna & Hercegovina: Laka – Pokušaj (10., 110 točk)
7. Izrael: Boaz - The Fire In Your Eyes (9., 124 točk)
8. Finska: Teräsbetoni - Missä Miehet Ratsastaa (22., 35 točk)
9. Hrvaška: Kraljevi ulice & 75 Cents - Romanca (21., 44 točk)
10. Poljska: Isis Gee - For Life (24., 14 točk)
11. Islandija: Euroband - This is my Life (14., 64 točk)
12. Turčija: Mor ve Ötesi – Deli (7., 138 točk)
13. Portugalska: Vânia Fernandes - Senhora do mar (13., 69 točk)
14. Latvija: Pirates Of The Sea - Wolves of the Sea (12., 83 točk)
15. Švedska: Charlotte Perrelli – Hero (18., 47 točk)
16. Danska: Simon Mathew - All Night Long (15., 60 točk)
17. Gruzija: Diana Gurtskaya - Peace Will Come (11., 83 točk)
18. Ukrajina: Ani Lorak - Shady Lady (2., 230 točk)
19. Francija: Sébastien Tellier – Divine (19., 47 točk)
20. Azerbajdžan: Elnur & Samir - Day After Day (8., 132 točk)
21. Grčija: Kalomira - Secret Combination (3., 218 točk)
22. Španija: Rodolfo Chikilicuatre - Baila El Chiki Chiki (16., 55 točk)
23. Srbija: Jelena Tomašević feat. Bora Dugic – Oro (6., 160 točk)
24. Rusija: Dima Bilan – Believe (1., 272 točk)
25. Norveška: Maria - Hold On Be Strong (5., 182 točk)

Foto: Reuters
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Mesto, ki ga obiščite še letos in si tam privoščite vsaj zajtrk

Dunaj v tem času diši po praženih mandljih, punču in drugem, kar ponujajo na stojnicah. Vendar pa Dunaj niso le božični sejmi, kot tudi ne le nekdanje cesarske palače, kavarne in torta sacher.

Podarjamo luksuzno razvajanje sredi dvatisočakov

Nekajdnevne počitnice sredi gorskega raja so idealne za popolno sprostitev. Sodelujte v nagradni igri!

Otroška laž: družinski spodrsljaj, ki ga je treba dobro izkoristiti

Nobenemu staršu ni prijetno, ko izve, da se je otrok enkrat ali večkrat zlagal.

3.000 evrov za lep nasmeh!

Zastavite vprašanje dr. Petranoviću! Podarjamo beljenje zob in odstranjevanje zobnega kamna. Glavna nagrada: 3.000 evrov za ureditev vaših zob!

Naredite si pustno masko v zadnjem hipu

Rdeča nit vaših pustnih kostumov naj bo izvirnost in ponovna uporaba - tako pri ideji kot pri izvedbi. Pobrskajte po omari in ustvarite unikatno pustno masko.

Si za preobrazbo?

Izberite tisto, v čemer uživate. Le na takšen način lahko dosežemo dobre rezultate. Prijavite se na natečaj!

Človek, ki skrbi za dobro počutje slovenskih športnikov

V svet športa je najprej vstopil kot nogometaš, svojo pot pa nadaljeval kot fizioterapevt.

Kje boste lahko uživali v pustnih maskah in šemah

Rajanja, karnevali in povorke izvirajo še iz poganskih časov.

Anketa

Katero od glavnih mest naših sosednjih držav vam je najbolj všeč?

Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

Ugodno čiščenje poslovnih prostorov

Hitra odzivnost, izjemna kakovost, spoštovanje rokov, prilagodljivost in konkurenčne cene. Pokličite!

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

oglasno sporočilo