Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 5. 2009,
14.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 15. 5. 2009, 14.46

6 let, 7 mesecev

Na Evroviziji slavila Norveška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodnje leto se bo izbor najboljše evrovizijske popevke preselil na Norveško. V Moskvi je namreč slavil norveški predstavnik Alexander Rybak. Norveška se svoje zmage veseli tretjič.

Letošnji zmagovalec izbora za pesem Evrovizije je Norvežan Alexander Rybak s pesmijo Fairytale. 23-letnik je besedilo in glasbo za "Fairytale" napisal sam. Napovedi stavnic so se torej uresničile, saj je Rybak že pred izborom veljal za enega glavnih favoritov za zmago. Drugouvrščeno Islandijo in tretjeuvrščeni Azerbajdžan je premagal z visoko prednostjo. Zbral je 387 točk, kar je novi evrovizijski rekord.

Posnetek zmagovalnega nastopa:

Kako smo glasovali Slovenci? Navkljub sosedskim razprtijam slovenski gledalci vsako leto najvišje ocene praviloma podelimo državam nekdanje Jugoslavije. Tokrat smo Hrvaški namenili le 6 točk, Bosni in Hercegovini pa 10 točk. Sicer pa je bila tudi Slovencem najbolj všeč zmagovalna pesem, saj smo Norveški podelili 12 točk.

Z glasbo se je začel ukvarjati pri petih letih Rybak se je z glasbo začel ukvarjati pri petih letih, ko je pričel igrati na klavir in violino. Leta 2006 je zmagal na tekmovanju talentov, imenovanem Kjempesjansen, s pesmijo, ki je v celoti njegovo avtorsko delo. Svoje sposobnosti preizkuša tudi na odrih, letos pa bo zaigral v filmu Yohan - Child Wanderer, ki bo javnosti prvič prikazan avgusta 2009.

Gostitelja finala, v katerem se je predstavilo 25 držav, sta bila pevka Alsou in igralec Ivan Urgant, med odmevnejšimi nastopi pa velja omeniti veliko francosko divo Patricio Kaas s pesmijo Et s'il fallait le faire, za Nemčijo pa je striptiz izvedla slovita Dita Von Teese, ki se je pri pesmi Miss Kiss Kiss Bang na odru pridružila Alexu Christensenu za klavirjem in pevcu in Oscarju Loyi. Že uvodoma pa je občinstvo navdušeno pozdravilo lanskega ruskega zmagovalca Dimo Bilana, ki je ponovno zapel zmagovito pesem Believe.

Povratek žirij Glasovanje v finalnem večeru je bilo kombinacija telefonskih klicev gledalcev in 42 nacionalnih strokovnih žirij, sestavljenih iz petih poznavalcev glasbe. Tako so organizatorji na EBU, ki bdijo nad Eurosongom, omogočili, da pomembno vlogo odigra tudi dobra glasba, ne le show, in hkrati v polovični meri preprečili t. i. "sosedske glasove".

Kdo so bili slovenski žiranti? Slovensko strokovno komisijo so sestavljali pevec Anžej Dežan (predsednik), pevka Nuša Derenda, skladatelj Matjaž Vlašič, glasbena urednica na Radiu Slovenija Aida Kurtovič in glasbenik ter odgovorni urednik Razvedrilnega programa v 80. in na začetku 90. let Dušan Hren. Slovenske glasove je v Moskvo sporočil TV voditelj Peter Poles, ki je v šali izvedel minuto molka, kajti Slovenija se že drugo leto zapored ni uspela uvrstiti v finale. Potem ko je nekoliko zmedel voditeljico prireditve v Moskvi, je vendarle izdal slovensko odločitev: najvišja tri mesta so pripadla Danski (8 točk), BiH (10 točk) in Norveški (12 točk).

Evrovizijo spremljajo tudi v vesolju Komentatorji Eurosonga so bili še navdušeni nad velikim, razkošnim odrom, na katerem je potekal show, za posebno zanimivost pa sta poskrbela japonski in ruski astronavt; prvič v zgodovini je kdo začetek glasovanja napovedal iz vesolja. Organizatorji so za izvedbo letošnjega Eurosonga porabili 30 milijonov evrov.

Oglejte si posnetke iz finalnega večera:

Ne spreglejte