Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
8.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 8.36

6 let, 6 mesecev

Zmagovalci Eme 2009 so Quartissimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalci Eme 2009, ki bodo Slovenijo predstavljal na 54. tekmovanju za pesem Evrovizije v Moskvi, so skupina Quartissimo s pesmijo Love Symphony.

Končna ocena je bila sestavljena iz glasov žirije (50 %) in telefonskih glasov (50 %). Quartissimo so v skupnem seštevku osvojili 19 točk, drugouvrščeni Omar Naber je zbral 16 točk, tretje mesto pa si s 13 točkami delijo Samuel Lucas ter Alya in Rudi. "Ljudstvo" je bilo za Lango in Manco Špik Gledalci in poslušalci so največ točk podelili skupini Langa in Manci Špik, žirija pa je največ glasov podelila Quartissimu.

Pevka Quartissima se je že preizkusila na Eurosongu Godalni kvartet Quartissimo sestavljajo Žiga Cerar (prva violina), Matjaž Bogataj (druga violina), Luka Dukarić (viola) in Samo Dervišić (čelo). So mladi in uveljavljeni glasbeniki, ki kot solisti ali člani različnih komornih zasedb koncertirajo doma in na tujem. Vokalni del je prevzela pevka Martina Majerle, ki je že nastopila na Eurosongu in sicer kot back vokalistka Alenke Gotar leta 2007. "Mi smo tu zaradi glasbe, in ne uvrstitve," so člani zasedbe povedali pred tekmovanjem.

Avtor pesmi je prekaljen evrovizijski maček Glasbo in besedilo je napisal Andrej Babić, ki je je prvi avtor v zgodovini Pesmi Evrovizije, čigar skladbe so zastopale štiri različne države: Hrvaško leta 2003 (Claudia Beni: Više nisam tvoja), BiH 2005 (Feminnem: Call Me), Slovenijo 2007 (Alenka Gotar: Cvet z juga) in lani Portugalsko (Vânia Fernandes: Senhora do mar (Negras águas)). Na odru Eme se je z njegovima skladbama Metulj in Mandoline predstavila Saša Lendero. Aranžma letošnje zmagovalne pesmi Eme je prispeval Aleksandar Valenčić.

Zmagovalna pesem Eme 2009:

V finalu so nastopili:

1. Lea Sirk - Znamenje iz sanj 2. Čuki - Mal naprej pa mal nazaj 3. Quartissimo - Love symphony 4. Omar Naber - I still carry on 5. Brigita Šuler - Druga liga 6. Ne me jugat in Slavko Ivančić - Kaj me briga 7. Eva Černe - Vse 8. Karmen Stavec - A si želiš 9. Alya in Rudi - Zadnji dan 10. Bjonde - Blond Power 11. Samuel Lucas - Vse bi zate dal 12. Nexys - Vsaj za en dan 13. Skupina Langa in Manca - Zaigraj muzikant 14. Nuška Drašček - Kako lepo

Glavni gost večera lanski zmagovalec Evrovizije Finalni glasbeni dogodek leta je z zmagovalno skladbo lanske Eme Vrag naj vzame odprla Rebeka Dremelj. Med glasovanjem sta Dremljeva in Natalija Verboten zapeli pesem Strup, Helena Blagne pa je ob spremljavi štirih tenorjev izvedla Carusa. Glavni gost večera je bil lanski zmagovalec Evrovizije Dima Bilan. Tako predizbor kot finalni izbor sta povezovala Maja Martina Merljak in Peter Poles.

Slovenski predstavniki bodo v Moskvi nastopili 14. maja Prvi polfinalni večer letošnjega Eurosonga, ki bo potekal v ruski prestolnici, bo sicer 12. maja, drugi polfinale bo sledil 14. maja, veliki finale pa bo 16. maja. Slovenija bo nastopila v drugem polfinalnem večeru, v katerem se bo potegovala za vstopnico v veliki finale.

Ne spreglejte