Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
22. 4. 2016,
19.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Prince Nuša Derenda Nuška Drašček Dragan Bulič

Petek, 22. 4. 2016, 19.46

6 let, 7 mesecev

Smrt legende je pretresla tudi slovensko glasbeno sceno

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Prince | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ko odide nekdo, kot je Prince, imajo tudi glasbeniki občutek, da je odšel nekdo, ki so ga poznali osebno. Ves čas je premikal meje. Bil je perfekcionist in izvajalec, čigar talenta in tega, da je bil zares poseben, ne moremo zanikati, pravijo tisti, ki so glasbi najbližje.

Tako poznavalca glasbe Dragana Buliča kot glasbenici Nuško Drašček in Nušo Derenda je Princeova smrt še toliko bolj šokirala, ker se nikoli ni govorilo, da bi bil bolan ali da bi bilo z njim karkoli narobe. Vsi so občutili veliko izgubo za glasbeno sceno, o kateri se strinjajo tudi njihovi glasbeni kolegi.

"Ravno v sredo sem nastopala v Rogaški Slatini. Z možem sva se ob enih zjutraj peljala domov, poslušala sem njegov komad in komentirala, kako je dober. Še rekla sem, da bi ga lahko imitirala, ker je bil zame primeren, tak nižji. No, potem pa včeraj slišim, da je umrl," je opisala Nuša Derenda.

Leto 2016 je kruto za umetnost

"Letošnje leto je bilo kar kruto za umetnost nasploh," ugotavlja Nuška Drašček, ki je omenila še eno svetovno glasbeno zvezdo Davida Bowieja, avtorja številnih slovenskih popevk Dušana Velkavrha, režiserja Tomaža Pandurja. "Zdi se mi, da je v zadnjem obdobju odšlo res ogromno zelo lepih umetniških duš," je z obžalovanjem povedala glasbenica.

 

Nuška Drašček | Foto: STA , Foto: STA ,

Na isti dan je Bulič pred 37 leti začel z radijsko glasbeno oddajo Štos

Poznavalec glasbe Dragan Bulič je šel s svojo glasbeno oddajo Štos prvič v slovenski eter nacionalke leta 1979 prav na včerajšnji dan, 21. aprila. "Istega dne je odšel. Bil je človek, ki sem ga kot glasbenika cenil vse od leta 1985, ko je bil njegov prvi veliki hit When doves cry prvič na prvih mestih ameriških lestvic," pravi Bulič.

Ustvarjanje perfekcionista je bilo nekaj posebnega

Prince mu je bil všeč predvsem zato, ker je nadgradil ritem, blues in funky in v glasbo vpeljal kitaro. "Enkrat sem prebral intervju z njim, v katerem je dejal, da je bil njegov največji idol Jimi Hendrix. Takrat sem rekel, da je Hendrix tudi moja ljubezen, zato je pri meni takoj dobil plus točke," je povedal Bulič, ki mu je bil Prince všeč tudi zato, ker je bil perfekcionist.

Prince | Foto: Reuters Foto: Reuters

 

"Občutek imaš, kot da je odšel nekdo, ki ga poznaš osebno"

"Občutek imaš, kot da je šel nekdo, ki ga poznaš, čeprav ga ne in ga poznaš samo prek glasbe. Kot performer, kot umetnik mi je bil zares zelo všeč. Tudi njegova glasba, njegov način izvajanja," pravi Draščkova, ki je veliko njegovih skladb večkrat preigrala na nastopih s skupinami. "Ogromno je krasnih skladb, ki jih z lahkoto malo predrugačiš ali pa jih izvedeš v taki obliki, kot so. So res hvaležen material. Najpogosteje smo igrali Cream in Kiss. Pa tudi Purple rain," se spominja glasbenica.

Dragan Bulič | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Premikal je meje, njegov koncert je bil velik šov

Bil je eden tistih, ki je vedno malo premikal meje naprej, je povedala Draščkova. "Eden tistih, ki ni nikoli podlegel instant formulam, ampak je vrtal v skladbo, dokler ni bila taka, kakršno si je on zamislil, bil je natančen," njegovo ustvarjanje opisuje Draščkova.

"Koncert, ki sem ga videl leta 1987 na Dunaju, je bil super. Naredili so velik šov, oder je bil postavljen kot mesto, vmes so se glasbeniki malo srečevali in hodili skozi vrata, z njim je bila tudi zelo znana temnopolta bobnarka (Sheila Escovedo, op. a.)," se z veseljem spominja Bulič. Najbolj si je zapomnil, ko je Prince med nastopom naredil špago. "Spraševal sem se, ali je to sploh mogoče in kako mu to uspe, pa še kitaro je imel v roki," je smeje opisal Bulič.

"Res je, da nisem nikoli zelo podrobno spremljala njegovih koncertov ali njegovega življenja, njegove glasbe se spomnim še iz otroštva. Tak je recimo prav Purple rain, ki se je vrtel na večer, ko sem se vračala domov. Odšla je taka velika legenda, eden izmed najkakovostnejših svetovnih glasbenikov, ki so od mojega otroštva ustvarjali naš glasbeni okus in širino," je izgubo za glasbo komentirala Derenda.

Nuša Derenda | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Po katerih njegovih skladbah si ga bomo najbolj zapomnili?

Princeove skladbe so bile petkrat na prvem mestu ameriških lestvic, a Prince nikoli ni bil prvi z zelo znano Purple rain, čeprav se je pozneje toliko vrtela.

"Meni je bil morda najbolj všeč prav When doves cry. To je bil njegov prvi hit, takrat se je začel tudi pri nas pojavljati," je povedal Bulič.

"Daleč najbolj seksi komad mi je Kiss, ima vse in je vrhunski. Všeč mi je bil tudi Sexy MF. Pa ne zaradi teksta, ampak ker ima tak 'groove'. Prince je res imel tako 'groovi' glasbo. Všeč mi je tudi njegov Gold, lepo ga je zapel," o njej najljubših pesmih pripoveduje Draščkova, ki je dodala, da so njegove skladbe take, da ob vsakem poslušanju v njih slišiš nekaj novega.

"Zanimiv mi je bil tudi njegov glas, ker je imel tako velik razpon. Zanimivo mi ga je bilo poslušati," je še dodala glasbenica.

Ste vedeli, da so to uspešnice, ki jih je ustvaril Prince?

Pomembno je, da ni delal samo zase, pravi Dragan Bulič. "Napisal je cel kup stvari še za druge izvajalce. Za Sinead O'Connor, Aretho Franklin, tudi Kiss Toma Jonesa je bil njegov. Ogromno je njegovih pesmi, ki so jih posneli drugi."



 

Ne spreglejte