Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2016,
19.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

2

Natisni članek

Prince

Četrtek, 21. 4. 2016, 19.18

6 let, 7 mesecev

Umrl je ameriški glasbenik Prince

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

2

V 58. letu starosti je umrl ameriški glasbenik, pevec in producent Prince.

Pevca so našli mrtvega zjutraj po lokalnem času v snemalnem studiu na njegovi posesti v Minnesoti, vest o njegovi smrti pa je uradno potrdil njegov tiskovni predstavnik. V zadnjem času je bil šibkega zdravja, poroča spletna stran TMZ. Pred tednom dni je moralo njegovo zasebno letalo pristati, saj mu je med letom postalo slabo. Zdravnik je pojasnil, da je imel glasbenik le hudo gripo.

Kot kaže, se ob njegovi smrti poraja vse več vprašanj in ne odgovorov. TMZ namreč poroča, da se je le nekaj ur pred smrtjo odpravil v lekarno, že četrtič ta teden, kar bi morda lahko nakazovalo na hujše zdravstvene težave kot pa le na gripo. Očividci iz lekarne pravijo, da je bil videti veliko bolj bled in živčen kot običajno.

Več informacij o njegovi smrti bo znanih v kratkem, saj policija še preiskuje njegovo smrt.

Prince je v svoji karieri ustvaril ogromno glasbe, ki bo še dolgo navdihovala mnoge druge. Nazadnje je nanj spomnila Rihanna s pesmijo Kiss it better, ki močno spominja na Princeov kitarski rif iz Purple rain. To je prepoznalo tudi mnogo glasbenih kritikov, ki so dejali, da se je zvezdnica s tem poklonila legendi.

Njegova najbolj znana skladba je bržkone Purple rain, v spominu pa nam bo ostal tudi zaradi pesmi Little Red Corvette, 1999, Raspberry Beret, When Doves Cry, Kiss. Hkrati pa je svoj delež prispeval tudi k uspešnicam Manic Monday skupine The Bangles in Nothing Compares 2U, ki je poskrbela za svetovno slavo Sinead O'Connor.

YouTube bo ob smrti najbrž končno zbral nekaj njegovih pesmi, saj je bil umetnik znan po tem, da ni odobraval sodobnih "prinašalcev" glasbe. Ni pustil, da bi se njegove pesmi poslušale zastonj prek YouTuba, našli ga ne boste niti na Spotifyu in Apple Musicu, dveh največjih ponudnikih za pretakanje (streamanje) glasbe. Pristal je le na sodelovanje s Tidalom, ki ga je ustanovil Jay-Z.

V svojem življenju je prejel sedem grammyjev in si prislužil 30 nominacij za ta prestižni kipec. Za pesem Purple rain je leta 1984 dobil celo oskarja.

 | Foto:

Danes bi imel 19-letnega sina

Romantično je bil povezan s številnimi zvezdnicami, kot so Kim Basinger, Madonna in Carmen Electra. Leta 1996 se je poročil s svojo spremljevalno pevko in plesalko Mayte Garcia, s katero sta oktobra istega leta dobila sina, a je ta zaradi hude bolezni umrl teden dni po porodu. Prince in Mayte sta se ločila tri leta pozneje. Leta 2001 se je ponovno poročil z Manuelo Testolini, a zakon je trajal le pet let.

Prince leta 2005 z Manuelo, svojo drugo ženo. | Foto: Prince leta 2005 z Manuelo, svojo drugo ženo.

Jehovova priča

Leta 2001 je po dveletnem premišljevanju postal jehovova priča, a se ni uradno spreobrnil, verjel je le v ta načela. Opisal se je kot lik Morpheus in Neo iz filma Matrica. Leta 2005 bi moral prestati dvojno zamenjavo kolka, a ni odšel na operacijo, saj bi bila pri njej potrebna transfuzija krvi, kar pa je pri jehovovih pričah strogo prepovedano, saj mora kri ostati čista. 

V začetku letošnjega leta je oznanil, da piše knjigo svojih spominov, ki jo je naslovil The Beautiful Ones.

Pevka Katy Perry je ob smrti glasbenika zapisala: "In kar nenadoma … svet je izgubil veliko čarovnije. Počivaj v miru, Prince! Hvala, ker si nam dal tako veliko …"


Glasbenik Boy George: Danes je najslabši dan. Prince, počivaj v miru. Jočem!


Justin Timberlake: "Otopel, presenečen. To ne more biti res."


 

Ne spreglejte