Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 4. 2010,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 15. 4. 2010, 10.33

8 let

Igre na srečo – od zabave do odvisnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob besedi odvisnost ponavadi najprej pomislimo na odvisnosti od določenih substanc − alkohola, nikotina ali prepovedanih drog.

Novejše nevrološke raziskave možganov dokazujejo, da lahko tudi številna vedenja vplivajo na strukturo in delovanje teh, podobno kot kemična odvisnost oziroma uživanje nekaterih substanc. Zgolj igranje na srečo ali odvisnost? Igre na srečo so igre tveganja – bodisi izgubimo vložek bodisi poberemo dobiček. Pojavljajo se v številnih oblikah; od stav na konjskih ali pasjih dirkah, do loterij, borznega poslovanja in casino iger. Vsako igranje na srečo še ne pomeni odvisnosti, številnim posameznikom igre tveganja pomenijo način zabave in sprostitve. V najširšem smislu lahko rečemo, da je odvisnost od iger na srečo bolezen, ki povzroči težave na številnih področjih posameznikovega življenja; psihološkem, telesnem, socialnem in delovnem. Strokovnjaki jo včasih poimenujejo »skrita bolezen«, kjer ni možno opaziti vidnih telesnih simptomov. Leta 1980 je ameriško združenje psihiatrov opredelilo odvisnost od iger na srečo kot težavo kontrole impulzov. Gre za kronično in napredujočo bolezen, ki ne prizadene samo posameznika, temveč tudi njegove bližnje. Danes so težave z igrami na srečo dobro raziskane, zaradi česar jih je lažje prepoznati in tudi pozdraviti.

Poznamo dve obliki odvisnosti od iger na srečo: • Akcija: posameznik je odvisen od vznemirjenja, ki ga prinaša tvegano igranje – aktivnost (pričakovanje zmage) postane droga. Tovrstni posamezniki se ponavadi udeležujejo iger, v katerih sodeluje več igralcev, saj je na ta način pričakovanje dobitka (zmage) še bolj adrenalinsko. • Beg: pojavi se pri posameznikih, ki poskušajo na ta način pozabiti ali zatreti neprijetne občutke oziroma težje življenjske krize. Ti posamezniki raje izbirajo igre, kjer se lahko izognejo stiku z drugimi.

Glavne značilnosti posameznika, ki je odvisen od iger na srečo Nezmožnost sprejemanja realnosti. Posameznik se umakne iz realnosti v svoj sanjski svet, poln želenih dobrin, ki si jih bo privoščil, ko zmaga. Pogosto se vidi kot očarljivo, dobrodelno osebo, ki jo imajo vsi radi. Poleg lastnega bogastva sanjari tudi o tem, kako z bogatimi darili osrečuje svoje bližnje.

Čustvena negotovost. Posameznik čuti zadovoljstvo in varnost samo še v primeru, ko igra.

Nezrelost. Pogosta značajska poteza posameznikov, odvisnih od iger na srečo, je želja, da bi čim več stvari v življenju pridobili na lahek način, brez truda. Posamezniki s pomočjo iger na srečo pogosto nezavedno upajo, da se bodo na ta način izognili prevzemanju odgovornosti kot eni od pomembnih značilnosti odraslosti.

Kateri so glavni znaki odvisnosti od iger na srečo?

Ameriško združenje psihiatrov je določilo deset značilnosti, po katerih lahko prepoznamo odvisnost od iger na srečo. V primeru, da ima posameznik pet ali več naštetih znakov, lahko govorimo o odvisnosti od iger na srečo: • Prevzetost: posameznik je prezaposlen z igranjem, podoživlja pretekle izkušnje igranja, načrtuje naslednje pustolovščine ali razmišlja o načinih, kako priti do denarja za novo igro. • Toleranca: posameznik potrebuje vedno več denarja, da bi doživel želeno vznemirjenje. • Kriza: nezadovoljstvo in razburjenost ob poskusih, da bi zmanjšal pogostost igranja ali celo prenehal igrati. • Beg: igre na srečo lahko pomenijo beg pred težavami, slabim razpoloženjem, občutki krivde, depresijo itd. • Gonja: ko posameznik izgubi denar, se naslednji dan pogosto vrne, da bi priigral izgubljeno. Gonja je ena najbolj tipičnih značilnosti odvisnosti od iger na srečo. • Laganje: posamezniki začnejo lagati bližnjim in znancem, da bi prikrili, kako daleč so že zabredli. • Nezakonita dejanja: kraje, poneverbe, ponarejanje finančnih listin so pogosti načini, kako priti do novega denarja. • Poslabšanje odnosov: zaradi iger na srečo posamezniki pogosto tvegajo, da bodo izgubili bližnje, službo, kariero. • Poroštvo: posameznik verjame, da bodo drugi priskrbeli denar, s katerim se bo rešil hude finančne stiske. • Izguba kontrole: ponavlja se vzorec neuspešnih poskusov kontrole, zmanjšanja ali celo prenehanja z igrami na srečo.

Združenje anonimnih igralcev na srečo (Gamblers Anonymous) je na svoji spletni strani objavilo vprašalnik, s pomočjo katerega lahko ocenite, ali imate težave z igrami na srečo.

Od zmage do obupa ...

Odvisnost od iger na srečo se sčasoma poglablja, razvoj bolezni poteka v več fazah: • V fazi zmagovanja posameznik doživi nekaj zmag, ki ga navdajajo s pretiranim optimizmom – prepričan je, da se bodo zmage še naprej vrstile in tako v naslednjih igrah povišuje svoje denarne vložke. • V fazi izgubljanja se posameznik rad hvali, kolikokrat je zmagal pri igrah na srečo, začne igrati sam, vedno pogosteje razmišlja o ponovnem igranju in načinih, kako bi prišel do denarja. V tem obdobju začne lagati družini, prijateljem, postaja vse bolj nervozen in razdražljiv. Zaveda se, da ne zmore plačati nastalih dolgov, zato vse pogosteje igra, da bi »prislužil« izgubljen denar. • V fazi obupa posameznik vse več časa namenja igram na srečo. Verjetnost, da si bo posameznik potreben denar pridobil na nezakonit način, je vse večja. Sledi odtujitev od družine in prijateljev, kar spremljajo še občutki nemoči, kesanje, misli na samomor, zloraba alkohola ali drugih drog.

Posamezniki, ki se znajdejo v fazi obupa, ne vidijo več izhoda iz svojega položaja – na tej stopnji skoraj vsi razmišljajo o samomoru, vsaj petina pa ga poskuša tudi narediti. Stopnja samomorov je pri odvisnikih od iger na srečo višja kot pri drugih oblikah odvisnosti, zato je dobro, da so bližnji pazljivi, če opazijo, da je njihov partner, sorodnik, prijatelj ali sodelavec veselje do iger na srečo zamenjal z obsedenostjo.

Avtomati za poker so ena od nevarnejših iger na srečo, saj zaradi lahke in neprestane dostopnosti »omogočijo« posamezniku, da se v dveh do treh letih znajde v fazi obupa.

Kam po pomoč?

Če pri sebi ali drugih prepoznavate znake odvisnosti od iger na srečo, poiščite strokovno pomoč. Zdravljenje odvisnosti od iger na srečo poteka po podobnih principih kot zdravljenje drugih odvisnosti. Na voljo imate: • individualno terapijo: zdravite se lahko ambulantno, in sicer enkrat ali večkrat tedensko prihajate na pogovor k izbranemu terapevtu, • skupinsko terapijo: vključite se lahko v katero od terapevtskih skupin, kjer imajo posamezniki enake ali podobne težave; nudijo vam podporo in nasvete, kako se spoprijeti z boleznijo, lahko pa se vključite tudi v skupino za samopomoč, kot je skupina anonimnih alkoholikov, • bolnišnično zdravljenje: če potrebujete intenzivnejšo obliko zdravljenja, je najbolje, da se odločite za zdravljenje v bolnišnici ̶ v 24-urni bolnišnični oskrbi se lahko zdravite v varnem okolju, stran od priložnosti za ponovno igranje.

Zdravljenje odvisnosti od iger na srečo je priporočljivo, saj posamezniki pogosto razvijejo tudi nekatere druge oblike odvisnosti (odvisnost od alkohola, od prepovedanih drog, motnje hranjenja). Če se odvisniškega vzorca vedenja ne pozdravi, obstaja velika verjetnost, da bo posameznik še naprej odvisen, zamenjal bo le obliko odvisnosti.

Pomoč pri okrevanju ne potrebuje samo nekdo, ki je odvisen od iger na srečo, temveč tudi njegovi bližnji; pogosto prihaja do psihičnega in fizičnega nasilja s strani posameznika, ki je odvisen, neredke so ločitve, stres zaradi težkega finančnega bremena, ki ga bo potrebno odplačati, nadlegovanje s strani posojevalcev denarja idr.

Ne spreglejte