Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 4. 2010,
11.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 16. 4. 2010, 11.21

8 let

Kako naj ljubim svojega otroka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes ima večina staršev ali tistih, ki načrtujejo šele postati starši, veliko skrbi glede vzgoje svojih otrok.

Ni šol ali univerz, kjer bi se te obrti, če ne že kar umetnosti, lahko naučili, poleg tega pa se veliko govori o problemih vzgoje, problemih vrtcev, pravih načinih vzgajanja, zdravju otrok, kvarnemu vplivu družbe na nove generacije, da so odločitve mladih parov postati starš, poleg radosti polne strahov.

Vsemu navkljub tisti, ki so že starši, vedo, da so otroci čudovit dar, brez katerega si, ko ga enkrat imaš, ne moreš več predstavljati življenja.

Obstajajo različni načini, kako se pri starših izoblikujejo ideje o vzgoji svojih otrok. Nekateri prevzamejo vzorce svojih staršev, spet drugi želijo vzgajati otroka ravno nasprotno, kot so bili vzgajani sami, tretji iščejo nasvete o vzgoji v priročnikih, pri svetovalcih za vzgojo ipd. Verjetno je od načelnega vztrajanja pri načrtih, ki si jih zastavimo, pomembneje biti odprt za spremembe, urjenje novih veščin pa tudi za napake, brez katerih ne bi napredovali, če jih znamo izkoristiti za učenje.

Morda vas bodo naslednje vrstice spodbudile k preverjanju vaših prepričanj o vzgoji, odgovorile na kakšno vprašanje ali pa celo povzročile kopico novih in s tem nove izzive v vaši zdajšnji ali bodoči starševski vlogi. Preizkusite se.

Ljubezen do otrok ima dve plati Drži, da starši ljubijo svoje otroke, vendar ljubezen ne pomeni samo občutkov topline temveč tudi določeno veščino. Družinski terapevti potrjujejo, da imajo vsi starši do otrok dve vrsti ljubezni: mehko in trdo ljubezen. Za ustrezen razvoj otroka naj bi starši uporabljali obe vrsti ljubezni. Ni starša, ki ne bi vseboval obeh, včasih je potrebno le malo pomoči, da jih prebudijo. Mehka ljubezen pomeni, da ste sproščeni, polni topline, da se prepustite svojim instinktom. Ljudje, ki so imeli hladne, distančne starše, se pogosto ob majhnih otrocih počutijo nelagodno in napeto, namesto da bi bili sproščeni. Obstajajo načini, kako v sebi prebuditi toplino in sproščenost.

Trda ljubezen pa pomeni, da ste s svojimi otroki ljubeznivi, a strogi, da postavite jasna pravila ter se jih tudi držite brez jeze, občutkov krivde in popuščanja. Trda ljubezen ne pomeni grobosti in hladnosti, temveč globoko ljubezen, ki bo otrokom pomagala, da bodo postali srečni, odrasli ljudje.

Kako najti ravnotežje med eno in drugo ljubeznijo, odkrivajo starši sami glede na svoje potrebe in lastnosti kot tudi potrebe svojih otrok. Nenehno iskanje pravih poti, kompromisov in ravnotežij odlikuje starševstvo kot obdobje rasti, prilagajanj in stalnih sprememb, kjer je za »veščino«, kot je rutina, malo prostora.

Mehka ljubezen Vsak posameznik ima v sebi sposobnost za nežnost, velikodušnost, toplino in sproščenost, le da ta ni pri vseh močna in vidna navzven. Znanstevniki so ugotovili, da se tisti očetje, ki sodelujejo pri porodu in negi novorojenčka, lažje navežejo na otroka in razvijejo potrebo po preživljanju časa z njim.

Tisti, ki v svojem otroštvu niste bili deležni veliko topline in nežnosti, imate morda kar nekaj težav, kako biti topel in nežen do svojih otrok. V preteklosti je prevladovalo stališče, da lahko otroka razvadimo, če smo z njim preveč prijazni. Veliko staršev je vzgajalo svoje otroke po načelu »glavno, da je sit, oblečen in zdrav«. Dobra stran pretekle vzgoje je bila predvsem v tem, da so imeli ljudje veliko otrok, živeli so v razširjenih družinah, kar je bilo v veliko pomoč otrokom, da so lahko videli in vadili, kako biti starš. V današnjih časih četrtina staršev pred rojstvom svojega otroka ni nikoli držala otroka v rokah, torej ni nenavadno, da jih je starševstva strah.

Da pa lahko dajete ljubezen, jo morate znati tudi sprejemati, sicer postane ljubezen do otrok velik napor. Ljubezen je otipljiva materija, mati z novorojenčkom jo lahko dobiva na različne načine: partnerjeva pozornost, masaža, posebna nega, priljubljene jedi. Več ljubezni kot jo bo prejemala mati, lažje bo nežnost in toplino prenašala na novorojenčka.

Moč dotika in moč pohvale Psihološke teorije so dokazale, da je potreba po toplini in dotiku ena od primarnih potreb vseh sesalcev. Božanje prezgodaj rojenih otrok pospešuje izločanje rastnega hormona; če nas nekdo boža in neguje, se naš imunski sistem učinkoviteje upre infekcijam. Obstaja mnogo načinov, kako lahko otrokom pokažete svojo ljubezen – božanje, objemanje, trepljanje, guganje, čohljanje, masiranje, držanje za roko. Vsi našteti načini imajo isto sporočilo – ljubimo te, ti si vreden in dobrodošel.

Eden od načinov, kako pokazati otrokom, da jih imate radi, so besede – otroci bodo postali to, kar jim govorite, da so. Potrebujejo dve vrsti pohval – prva je brezpogojna; otrokom te pohvale ni potrebno zaslužiti, niti je ne smejo nikdar izgubiti. Brezpogojno pohvalo daste otroku, kadar mu rečete: »Ljubim te, ker si to, kar si.« Pogojno pohvalo daste otroku, ko pohvalite njegovo vedenje kot na primer: »Kako lep avto si narisal!« Prav pa je seveda tudi, da mu poveste, kar vam ni všeč, vendar na način, da ga ne žalite. Osredotočite se na njegovo vedenje kot na primer: »Nisi pravilno zapel gumbov na srajci.«; tako bo razumel, česa ni pravilno naredil in bo to v prihodnje lahko popravil. Dobro je, če se starši naučijo opazovati pozitivne stvari pri svojih otrocih. Pri njih se bodo razvile tiste vrline, na katere boste usmerjali svojo pozornost; če bo to bolezen, bo vaš otrok pogosto bolan, če pa bo ustvarjalnost, se bo otrok trudil, da bi bil v svojem ustvarjanju še boljši.

Poskušajte biti v naslednjem tednu pozorni na eno od otrokovih lastnosti, za katero bi želeli, da jo razvije (nežnost, ljubeznivost do drugih, kakšno hišno opravilo itd.); pohvalite ali opazite jo vedno, ko jo bo pokazal. Videli boste, da bo ta lastnost že v enem tednu v porastu.

Za občutek ljubljenosti je potreben čas Ena od pomembnih sestavin mehke ljubezni je tudi čas, ki ga preživite s svojim otrokom. Ne morete imeti kakovostnega časa s svojim otrokom po naročilu. Seveda obstajajo tudi nekateri vnaprej dogovorjeni trenutki (na primer vsakodnevno druženje za mizo ob vsaj enem dnevnem obroku), ki pomagajo pri ustvarjanju povezanosti in bližine v družini. Zamislite si, kako se počutite, kadar ste na dopustu in ste slabe volje, vi pa bi morali biti dobre, ker je to čas za zabavo in sprostitev. Sreča in dobro počutje težko prideta na ukaz.

Pomembna veščina, ki jo imajo ljudje, polni ljubezni, je, da znajo živeti v sedanjosti. Sedanjost je tudi čas, v katerem živijo otroci. Ne pomaga, če ste ob otroku, z mislimi pa neprestano drugje. Nekateri ves čas razmišljajo o preteklosti, drugi so polni skrbi za prihodnost, tretji si želijo biti nekje drugje. Sreča ne pride načrtovano, najlepše stvari v življenju se preprosto zgodijo, če si to le dovolite in vzamete čas, da v njih uživate. Otroci se bodo lepih trenutkov vedno spominjali, napolnili jih bodo z občutkom pripadnosti in optimizmom za prihodnost.

Lep ritual, ki ga lahko izvedete s svojim otrokom pred spanjem, je, da ga vprašate, kaj mu je bilo v preteklem dnevu najbolj všeč. Dajete mu vedeti, da ga poslušate in da vas zanima, kar vam pripoveduje.

Vsi starši poleg časa za otroke potrebujejo tudi čas zase, saj je to edina pot do zadovoljstva s samim seboj, ki ga človek potrebuje, da daje ljubezen in občuti bližino drugih. Vsak ima svoj najljubši način sprostitve (branje, kopanje, savnanje, sprehajanje, poslušanje glasbe, meditiranje); pomembno je, da potrebe po zadovoljstvu ne zanemari.

Sta toplina in občutek sprejetosti dovolj, da dobro vzgojite svojega otroka? Mehko ljubezen potrebujemo vsi, še posebej otroci, sicer zrastejo z občutkom, da nikoli niso dovolj dobri in se ves čas trudijo, da bi ugajali, saj upajo, da bodo le tako postali ljubljeni in zaželjeni. Preprosto uživajte v vzgoji svojih otrok, bodite sproščeni, saj bosta toplina in nežnost sami prišli na dan.

Seveda pa brezpogojna ljubezen in sprejemanje nista dovolj, da bi dobro vzgojili svojega otroka. Skrivnost dobro vzgojenih otrok tiči v trdi ljubezni, ki bo podrobneje predstavljena v sestavku Kako naj vzgajam svojega otroka.

Ne spreglejte