Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 8. 2014,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 8. 2014, 14.44

8 let

10 živil, ki jih ne shranjujte v hladilniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Navada je železna srajca, in če ste čebulo in česen že od nekdaj shranjevali v predalu spodnjega dela hladilnika, naj vam povemo, da tja ne spadata.

Shranjevanje živil se nam navadno zdi še najbolj zanesljivo v hladilniku, a nizke temperature niso vedno najugodnejše. Poglejmo, katera živila bodo ohranila več okusa in ostala uporabna dlje časa, če jih ne boste shranjevali v hladilniku.

Kruh

Kruh se bo v hladilniku hitreje posušil, zato ga raje shranjujte na sobni temperaturi v bombažni vrečki ali posodi za kruh. Če nočete vsak dan po nakupih, a si vseeno želite svežega kruha, ga raje narežite na rezine in shranite v zamrzovalnik. Od tam nato vsakič vzemite in odtajajte toliko svežih kosov, kot jih potrebujete.

Paradižnik

Paradižniki že na vrtu ljubijo toploto in sonce in ne prenašajo mraza, kar upoštevajte tudi, ko bodo enkrat obrani. Paradižniki, ki jih boste hranili v hladilniku, bodo prej postali kašasti in izgubili okus, zato jih raje hranite na pultu, če ste obrali (ali kupili) še premalo zrele, pa boste proces zorenja pospešili, če jih boste hranili v papirnati vrečki.

Krompir

Že res, da ga moramo hraniti na nizki, a ne prenizki temperaturi! Najugodnejša je okoli sedem stopinj Celzija. Pretiran mraz pri krompirju povzroči, da se škrob hitreje spreminja v sladkor, kar vpliva na teksturo in okus.

Česen in čebula

Čebulo in česen raje shranjujte v shrambi, v temnem, suhem in dobro prezračenem prostoru. Na premočni svetlobi lahko postaneta grenka ali pa začneta gniti, celo plesneti. Izjema je šalotka, za katero je bolje, da jo hranimo v hladilniku. Čebule ne shranjujte zraven krompirja, saj ta izloča pline in vlago, zato se hitreje pokvari, lahko pa jo imate v papirnati vrečki v temnem, zračnem prostoru.

Avokado

Shranjevanje avokada je nekoliko bolj zapleteno. Če ste kupili premalo zrelega, naj dozori na kuhinjskem pultu. V hladilnik pa postavite tistega, ki je dovolj zrel za zaužitje, in mu tako podaljšajte rok trajanja. Pazite še na to, da že načet avokado zaprete v posodo ali zavijete v ovoj, sicer bo nemudoma oksidiral in počrnel. Še nasvet babice: v posodo dodajte malo čebule, ki bo nase vlekla vlago in preprečila oksidacijo avokada.

Banane

Podobno kot pri avokadu bodo tudi banane počasneje zorele v hladilniku. Če torej želite zelene banane čim prej pojesti, naj dozorijo na pultu.

Kava

Presenetljivo veliko ljudi kavo hrani v hladilniku, a to ni primeren prostor zanjo. Naj bo mleta ali v zrnju, vlaga v hladilniku bo vplivala na njen okus in moč. Shranjujte jo v pločevinki v zmerno hladnem, suhem in temnem prostoru.

Sveže začimbe

Vejica bazilike ali peteršilja bo v hladilniku hitro ovenela in se začela sušiti, s tem pa izgubila ves svoj vonj in okus. Raje jih shranjujte kot rože, v kozarcu z vodo, lahko pa jih tudi zavijete v mokro papirnato brisačko.

Med

Med se bo v hladilniku strdil in kristaliziral, v takšni obliki pa ga boste težje namazali na kruh. Če že vztrajate, ga shranjujte vsaj v dobro zatesnjenem kozarcu.

Olivno olje

Olivno olje naj bi hranili v temnem prostoru z nižjimi temperaturami, a ne toliko kot v hladilniku. Tam se lahko preveč strdi.

Ne spreglejte