Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2015,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino Robert Parker

Četrtek, 26. 2. 2015, 12.31

8 let

Ali se bo najbolj znani vinski kritik upokojil?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najbolj slaven vinski kritik je del ocenjevanja predal sodelavcu.

Mnogi ga sovražijo, češ da je s svojim parkerizmom uničil raznolikost svetovne vinske ponudbe. Očitajo mu tudi, da forsira le določen tip vina, močna vina polnega telesa, in da vsa druga vina ocenjuje prestrogo. A kljub očitkom je Robert Parker najbolj slaven in vpliven ocenjevalec vin na svetu, ki s svojimi ocenami celo odloča o ceni novih bordojskih letnikov.

Kar je še kar ironično, glede na to, da je svojo kariero začel leta 1975 z idejo, da bi pisal vinske vodiče brez konfliktov interesov, se pravi, ne da bi bil vpleten v prodajo vina. Zdaj pa je ena sama njegova beseda dovolj, da določen bordojski letnik propade ali uspe, njegov sistem stotih točk pa je postal sinonim uspešnosti vina. Mimogrede – Parkerjev nos in ustno nebo sta zavarovana za milijon dolarjev.

Od začetkov, ko je svoj časopis The Wine Advocate pošiljal kot brezplačno pošto, pa do zdaj, ko je The Wine Advocate vinska biblija, se je očitno tudi Parker že naveličal bordojcev. Ali pa bo preprosto počasi šel v pokoj. Nedavno je namreč oznanil, da letos ne bo več ocenjeval bordojskih vin en primeur, torej tistih, ki še zorijo v sodih in bodo v steklenicah šele čez nekaj let. To nalogo je zaupal sodelavcu Nealu Martinu, ki je že do zdaj sodeloval v skupini ocenjevalcev teh vin.

Ena (ocena) ni nobena Slavni ocenjevalec je sicer napovedal, da bo letos vendarle ocenjeval bordojski letnik 2012 in napisal posebno zgodbo ob desetletnici "izjemnega letnika 2005". Priznal pa je, da bo malo pogrešal ocenjevanje bordojcev en primeur, saj je to počel vsako leto od leta 1978 dalje. Parker trdi, da to nikakor ne pomeni njegove upokojitve, čeprav je že leta 2012 mesto glavnega urednika "vinskega advokata" predal naslednici, skladno s tem, da je delež revije prodal singapurskim investitorjem.

Bordojski vinarji so priznali, da morebiti ne bodo več čakali na kritikove ocene, preden bodo določilo ceno vin en primeur. Čeprav priznavajo, da imajo njegove ocene še vedno moč povečanja prodaje, a predvsem na sekundarnem trgu. Tako se lahko zgodi, da vino, ki je bilo kot en primeur spregledano, ob drugem ocenjevanju dobi visoke ocene in cena poskoči. Zato vsi komaj čakajo na njegovo ponovno oceno letnika 2012.

Očitno je, da ne glede na to, da počasi predaja posle, beseda Roberta Parkerja še vedno šteje več kot ocene vseh drugih kritikov na svetu.

Dominio de Pingus PSI 2010

Vinska klet Dominio de Pingus je v kraju Quintanilla de Onésimo v španski provinci Valladolid, vinograde pa imajo v okolici kraja La Horra v regiji Ribera del Duero. Klet je leta 1995 ustanovil danski enolog Peter Sisseck, ki se je učil od svojega strica. Ko je ustanavljal klet Dominio de Pingus, je vedel, da gre za dolgoročen projekt. Njegovo posestvo ima le okoli pet hektarjev vinogradov, ki jih obdelujejo ročno. Prav to pa je razlog za majhno proizvodnjo vrhunskih vin, tako dobrih, da se je v samo nekaj letih uvrstil na najboljše vinske karte na svetu. Vina Dominio del Pingus so ena od najbolj zaželenih vin v Španiji in po vsem svetu. Njihovo prvo vino Pingus velja za kultno vino, ki se prodaja po izjemno visokih cenah in je eno najbolj cenjenih v vinskem svetu. K temu je verjetno pripomogel prav Robert Parker, saj je za letnik 1995, prvi letnik Pingusa, izjavil, da je "eno največjih in najbolj zanimivih vin, ki sem jih kdaj okusil". V ponudbi imajo še drugo vino Flor de Pingus in posebno zvrst Ribera del Duero Amelia. Nedavno je Dominio de Pingus ustanovil skupni projekt z lokalnimi proizvajalci grozdja, da bi ohranili stare trte tempranilla in tako vinskemu trgu ponudili še četrto vino.

Vino PSI je ime dobilo po 23. črki grške abecede – psi – in je sestavljeno le iz sorte tempranillo.

Je bistre vijoličaste barve, s kompleksnimi vonjavami, na vonju je pikantno, arome spominjajo na češnje, jagodičevje, suho cvetje in kadila. V ustih vino deluje zelo bogato, ima lepo mineralnost in mehke žametne tanine, spet so bolj poudarjene arome rdečega sadja, les v ozadju, rahla pikantnost in na koncu tobak. V ozadju je temna čokolada, ki kar kliče po še. Zaključek je lep in zelo dolg, rahlo sladek, a prijeten. Ima zelo dolg pookus.

Vino postrežemo k rdečemu mesu, ovčjemu siru, je pa tudi odlična kombinacija s španskim pršutom in bolj začinjenimi jedmi.

Sorta: tempranillo Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 32,50 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte