Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
8.20

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vino penina

Torek, 10. 5. 2011, 8.20

8 let, 1 mesec

Angleži, narod vinarjev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Morda se sliši nenavadno, a Velika Britanija postaja vse bolj prepoznavna vinorodna dežela, v vinarstvo pa se te dni podaja celo britanska kraljeva družina.

Del velikega parka ob gradu Windsor, uradni rezidenci britanske kraljice, bo odslej vinograd. Ta teden bodo namreč tri hektare parka zasadili z več kot 16.500 sadikami vinske trte sort chardonnay, modri pinot in pinot meunier. Te tri sorte so sicer "šampanjske", torej tradicionalne sorte, iz katerih v francoski Šampanji pridelujejo šampanjec, peneče vino pa naj bi najverjetneje pridelovali tudi iz grozdja, ki bo zraslo v kraljevih vinogradih. Čeprav uradnih informacij o projektu ni veliko, naj bi bil eden glavnih sodelujočih pri nastajajočem vinogradu princ Philip, mož kraljice Elizabete. Strokovni vodja projekta naj bi bil vrhunski poznavalec vina in vinarstva Stephen Skelton, ki je sodeloval tudi pri ustanavljanju posestva Chapel Down, trenutno največjega angleškega proizvajalca vina. Prva trgatev bo čez tri leta Kraljevski vinogradi, ki bodo prvo trgatev dočakali čez tri leta, so med angleškimi vinarji poželi ogromno navdušenja. Prepričani so namreč, da to pomeni ogromno spodbudo angleškemu vinarstvu, ki jo je kraljeva družina sicer izkazala že ob nedavni poroki princa Williama in Kate Middleton. Uradna penina je bila sicer francoski Pol Roger, na enem od sprejemov v Buckinghamski palači pa naj bi stregli tudi belo vino s posestva Chapel Down.

Zahvalijo se lahko globalnemu segrevanju Pridelava vina na Otoku sicer doživlja skokovito rast. Leta 1984 je bilo z vinsko trto zasajenih le 325 hektarov, zdaj pa jih je že 1323, po nekaterih ocenah še več. In v čem je razlog za ta nenaden premik? Krivo naj bi bilo globalno segrevanje, zaradi katerega ima južna Anglija zdaj podobno podnebje, kot ga je imela francoska Šampanja v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Ker je tudi sestava tal na obeh področjih podobna, je v zadnjih letih na jugu Anglije zraslo ogromno vinogradov, zasajenih predvsem s sortami, primernimi za izdelavo penin.

Njihovo kakovost so prepoznali tudi strokovnjaki Vse več vinogradov pomeni tudi vse večje količine pridelanega vina. Lansko leto je bilo rekordno – angleški vinarji so namreč pridelali rekordnih 30.346 hektolitrov vina oziroma dobre štiri milijone steklenic, medtem ko so leta 2009 napolnili 3,5 milijona steklenic. Čeprav se te številke še vedno zdijo kot kapljica v morje v primerjavi s francoskimi, kjer samo v Šampanji napolnijo 50 milijonov steklenic, so Angleži prepričali tudi strokovno javnost. Pobirajo namreč nagrade na mednarodnih tekmovanjih, kjer so že presegli konkurenco iz Francije, Italije in Španije. Tako je posestvo Camel Valley Vineyard iz Cornwalla na februarskem izboru najboljših penečih vin Bollicine del Mondo v Veroni odneslo naziv najboljšega proizvajalca penin na svetu.

Ne spreglejte