Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 9. 2014,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 3. 9. 2014, 14.44

8 let

"Doživeli bodo eksplozijo morja v ustih" (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Morje, sonce, sol, gneča turistov ... in izvrstna hrana, katere vonj se širi daleč naokoli ter diši po ... Portorožu, seveda! Takoj smo vedeli, da je Ana Roš v mestu.

Pozno popoldne in vse je nakazovalo na to, da se obeta popoln kulinaričen večer: Ana Roš je svojo srebrno potovalno kuhinjo parkirala v središču Portoroža in že čez nekaj trenutkov smo lahko uživali v pravih morskih vonjavah, ki so iz minute v minuto privabljale več lačnih turistov, ki so želeli preizkusiti Anine specialitete – takšne priložnosti nisi deležen ravno vsak dan. In ne samo, da so lahko uživali prav ob vsakem grižljaju, kuharsko zvezdnico so lahko pri delu opazovali čisto od blizu.

Tam smo bili tudi mi in Ano pozorno opazovali pri kreiranju svojih neverjetnih uličnih mojstrovin.

Na morju po morsko

Portoroški meni je bil mediteranski s pridihom hiše Franko. Ana Roš je za portoroške goste izbrala okusne morske ulične jedi in jim dodala legendo družinske tradicije – angleški rostbif –, predvsem zato, ker je imela po njem čez poletje veliko povpraševanja.

Skrivnost dobrega sendviča z rostbifom je dobra izbira mesa, nam je zaupala v pogovoru, na njem se mešajo različno okusi – od karija, kandiranih paradižnikov in sveže solate.

Solato je Ana postregla kar v kozarčkih: sipa, pinjole, bazilika, pena iz krompirja in sipin črni zelo hrustljavi kruhek. To je bila prava poletna osvežitev!

Tokratna sladica v lončku je dišala po figah in beli čokoladi. Da bi imela sladica še močnejši mediteranski priokus, ji je dodala še kanček rožmarina. Zanimiva kombinacija, ki pa se je v ustih pomešala kot popolna celota. "To je slano-sladka sladica, ki zapelje v skušnjave," je svojo sladko mojstrovino opisala Ana Roš.

Preprosta predjed, ki jo na en dva tri "srkneš" na ulici, so ostrige: "Ostrige smo zapeljali z osnovno kremo na osnovi vinskega kisa in z drobnjakom. Ostriga naredi pravo eksplozijo morja v ustih."

"Za ostrige smo se odločili zato, ker se jih na morju preredko je in so največji izraz morja. Je neke vrste 'street fooda', ker jo vzameš v roke in jo praktično lahko poješ stoje."

Anin pomočnik je želel vedeti vse

Tokratni Anin pomočnik, Damjan Sajovič, je Aninim napotkom zelo resno sledil, saj se je hitro začel zavedati, da je to idealna priložnost za učno uro visoke kulinarike. Pa ne samo jedi z menija, želel je izvedeti nekaj več tudi o drugih jedeh, ki jih je pripravljala na svojem počitniškem potovanju z MasterCardom.

Zanimali sta ga obe sladici, ki ju je pripravila na obeh obmorskih postojankah − Piranu in Portorožu: rozada in fige z belo čokolado, veliko vprašanj pa je imel tudi glede priprave sendviča s prašičkom, za katerega Ana Roš rada pravi, da je idealen obrok po žurerskem večeru. Dišal je tako mamljivo, da bi si ga privoščili kar ob vsaki priložnosti.

Več o novih kulinaričnih spretnostih našega zadnjega Aninega pomočnika pa v zadnjem petkovem prispevku Okusi poletje.

Ne spreglejte