Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2014,
11.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Velika Britanija

Sreda, 18. 6. 2014, 11.49

8 let

"Fish and chips": klasična britanska "dvodejanka"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Včasih preprosto ni časa ali pa denarja, da bi se usedli k pravemu obroku. Nič hudega, pravijo Britanci in si naročijo porcijo klasike - ocvrto ribo in krompirček, zavita v časopisni papir.

Sprehod po britanskih restavracijah je kot svetovna gurmanska turneja. V nekaj dneh lahko prepotujete ZDA, Afriko, vse evropske države, Bližnji, Srednji in Daljni vzhod, a po vseh kotičkih britanske prestolnice vas bo vabil omamen vonj klasičnega britanskega uličnega prigrizka – ocvrte ribe in krompirčka. "Fish and chips" je britanska gurmanska institucija, ki se je kot vrsta hitre prehrane na Otoku uveljavila pred približno 150 leti, ko se je ob Severnem morju hitro razvijal ribolov z vlečnimi mrežami. Kot pravi zgodovinar John K. Walton, so najprej stregli vsako jed posebej.

Kdo je prvi prišel na genialno idejo, da je skupaj postregel ocvrto ribo in krompirček, ostaja jabolko spora med privrženci različnih teorij. Je bila to francoska, belgijska, portugalska ali španska ideja? Kakorkoli, kombinacija se je hitro uveljavila, sploh med delavci, saj je bila dobrodošla popestritev puste in kalorično revne delavske prehrane. Prvo "fish and chips" restavracijo je v londonskem East Endu odprl judovski imigrant leta 1860. Da so cene ostajale nizke, so obrok postregli zavit v časopisni papir. To počnejo še zdaj, le da hrano najprej zavijejo v povoščen bel papir, da jed ne pride v stik s škodljivo časopisno barvo.

Od prve ribje restavracije dalje "chippijev" ali "chippersov", kakor ljubkovalno pravijo "fish and chips" okrepčevalnicam v Veliki Britaniji, ne štejejo več.

Okusno in preprosto

Težko se je upreti okusni kombinaciji sočne bele ribe v zlato zapečeni skorjici iz razžvrkljanega testa, postreženi z bogato porcijo vročega, hrustljavega krompirja v rezinah. Riba, ki jo največkrat uporabljajo za pripravo tega obroka, je trska oziroma polenovka ali pa vahnja. Priljubljena sta tudi oslič in morski list.

Vsem dvomljivcem, ki se ocvrte hrane na daleč izogibajo, zagovorniki te britanske specialitete odgovarjajo, da ni bolj nepredelane hitre hrane, kot je ta – sveža panirana riba, sveže pobran krompirček in rastlinsko olje.

Kaj je lahko še bolj preprosto in hranljivo? Brez dodatkov in preprosto pripravljeno – koliko prigrizkov hitre prehrane se lahko pohvali s takšnimi aduti?

Nobenega razloga ni, da klasične britanske kulinarične "dvodejanke" ne bi uživali vsaj kdaj pa kdaj, vse namreč kaže, da bo slavna jed še dolgo na britanskih in drugih jedilnih listih.

Ne spreglejte