Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

puran Winston Churchill

Torek, 14. 10. 2014, 11.39

8 let

Hrvaški puran, ki je navdušil Churchilla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V hrvaškem Zagorju že mesec dni intenzivno iščejo pismo, v katerem je zapisan hvalospev njihovim puranom, podpisal pa ga je eden najpomembnejših britanskih državnikov.

Leta 1946 je brata Schiketanz, velika trgovca s purani iz Zlatar Bistrice v hrvaškem Zagorju, doletela izjemna čast. Iz Londona sta namreč prejela pismo, ki ga je podpisal sam Winston Churchill. Ta se zahvaljuje, da je lahko imel za božič na mizi pravega zagorskega purana.

Podjetna častnika avstro-ogrske vojske Zagorski puran je bil namreč v začetku 20. stoletja sinonim za kakovostno puranje meso in so ga iz Zagorja izvažali po vsej Evropi. Središče odkupa in distribucije puranov je bil kraj Zlatar Bistrica, kjer sta leta 1918 brata Bernard in Karl Schiketanz, demobilizirana polkovnika avstro-ogrske vojske, odprla podjetje Jajex, trgovsko družbo za promet s pridelki okoliških kmetov. Sprva sta trgovala predvsem z jajci (od tod tudi iznajdljivo ime podjetja), v 20. letih pa sta odkrila še boljšo poslovno priložnost – izvoz zagorskih puranov v Veliko Britanijo.

Kot zgodovino povzemajo na spletni strani kmetijske zadruge Puran zagorskih brega iz Krapine, so z železniške postaje v Zlatar Bistrici dnevno odpeljali od dva do štiri vagone puranov, do leta 1939 pa celo po deset vagonov dnevno. Podjetje Jajex je prenehalo delovati kmalu po drugi svetovni vojni, takrat pa se je izgubila tudi vsaka sled za Churchillovim pismom.

Tisoč evrov za najditelja pisma Pred slabim mesecem pa je omenjena zadruga zagnala iskalno akcijo – najditelju omenjenega pisma ponujajo nagrado v višini tisoč evrov. Kot piše hrvaški časopis Jutarnji list, želijo zagorskemu puranu spet povrniti nekdanji sloves in ga zaščititi kot specialiteto teh krajev, pri čemer jih podpira tudi Krapinsko-zagorska županija. Hrvaško zaščito geografskega porekla že imajo, v Bruslju pa se že zavzemajo za evropsko zaščito.

Prav tako želijo spet obnoviti nekdanjo tradicijo pošiljanja svojih puranov na britanske mize, pa naj gre za mize pomembnežev ali ne, pri tem pa bi jim Churchillovo pismo vsekakor pomagalo. "Ena od zamisli je, da bi zagorskega purana v Londonu predstavili britanskemu premierju Davidu Cameronu in mu predlagali, da se ta naša perutnina spet vrne na britanski trg," je za Jutarnji list ambiciozno izjavil zagorski župan Željko Kolar.

Puran z okusom po govedini, teletini in svinjini Zagorski purani so avtohtona pasma puranov, ki jo na tradicionalen način redijo na območju hrvaškega Zagorja, navaja dokument za zaščito geografskega porekla. Na trg pošljejo meso puranov, starih med šest in osem mesecev, ima pa "naraven vonj s poudarjeno aromo travniške flore". Njegov okus je sicer v času druge svetovne vojne podrobneje opisal profesor Mayerhofer, strokovnjak za prehrano na zagrebški medicinski fakulteti, piše Jutarnji list. Po njegovih navedbah ima zagorski puran trojni okus, po govedini, teletini in svinjini, in sicer zato, ker je meso na bedrih temno in čvrsto, prsi so nežne in bele, na vratu pa je meso mastno.

Ne spreglejte