Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2019,
11.51

Osveženo pred

3 mesece, 4 tedne

Vsebino omogoča Merkur

Video: Matija Lepoša

Natisni članek

advertorial žar plinski žar MERKUR

Ponedeljek, 15. 4. 2019, 11.51

3 mesece, 4 tedne

Končno pravi odgovor: kako izbrati pravi žar? #video

Vsebino omogoča Merkur

Video: Matija Lepoša

To je nedvomno največja dilema sezone piknikov: kako v poplavi ponudbe žarov izbrati najprimernejšega za svoje potrebe? Preverite v videoposnetku, ki vas bo prepričal, zakaj je plinski žar kralj vseh žarov.

 

Zakaj je plinski žar prva izbira?

Vreme se izboljšuje in že ob prvih spomladanskih sončnih žarkih in temperaturah, ki dosežejo vsaj 15 stopinj Celzija, razmišljamo o novih receptih za jedi na žaru in načrtujemo brezskrbna srečanja s svojimi najbližjimi. In ker je žar pravzaprav glavna zvezda sezonskih piknikov, je pametno, da izberemo takšnega, ki nam bo olajšal peko in pomagal, da bo vsak piknik vrhunska gurmanska izkušnja.

Kako?

S pravim žarom, s katerim ne boste imeli preveč dela in bo uresničil tudi vaše hitre želje po obroku z žara. Dober žar vam ne bo grenil življenja s pripravo in čiščenjem, ampak vam bo popestril poletje z vrhunsko pravcato zunanjo kuhinjo. Odličen žar je še več: omogoča vam eksperimentiranje na domačem vrtu pred hišo ali v urbanem naselju na manjši terasi. Torej je odgovor na vprašanje, kakšen žar izbrati, povsem jasen: plinski žar.

žar | Foto: Glavne prednosti plinskih žarov:

#Hitra in enostavna priprava: brez čakanja in obvladanja zakonitosti kurjenja. Vaš žar bo pripravljen v nekaj minutah samo s pritiskom na gumb za vžig.

#Primeren za čiste začetnike: za upravljanje plinskega žara ne potrebujete predznanja v peki na žaru, saj lahko s priročnimi gumbi hitro uravnavate temperaturo plošče. Temperatura bo konstantna in plošče ali rešetke bodo pripravljene za hitro peko za eno osebo ali celodnevno "roštiljado" za veliko družbo lačnih prijateljev.

#Enostavno čiščenje: ko se zabava konča in so želodci prijetno polni, se je najteže spraviti k čiščenju. Na srečo je to pri plinskem žaru enostavneje, saj ploščo preprosto očistite s toplo vodo in nežnim detergentom. Čistoča je na splošno zelo dobra prijateljica plinskih žarov, saj v okolici ne puščajo umazanije, kot so pepel in saje.

#Ekonomičnost: ob uporabi žara samo med vikendom vam bo velika jeklenka (35 kg) zdržala vse poletje.

#Dolga življenjska doba

#Raznolikost: v Merkurju lahko izberete med različnimi modeli in velikosti plinskih žarov – lahko so prenosni, namizni ali samostoječi. Izberite tistega, ki se najbolj prilega vašim navadam, prostoru in nenazadnje tudi vaši denarnici.

žar | Foto:

napoleon | Foto: Kako izbrati pravi plinski žar?

Vstopite v trgovino Merkur, kjer se lahko pohvalijo z zelo raznoliko ponudbo plinskih žarov. Prijazno osebje vam bo gotovo pomagalo pri sami izbiri, kljub temu pa si velja zapolniti nekaj pravil, ki določajo dober žar.

Več gorilnikov: izberite model, ki ima vsaj dva ločena gorilnika, kar omogoča posredno peko in istočasno peko jedi, ki zahtevajo različno temperaturo.

Termometer: nedvomno zelo priročen pripomoček, ki vam zagotavlja natančen nadzor temperature in pripravo raznovrstnih specialitet.

Debelejša plošča: to je zagotovilo, da bo hrana lepše in bolj enakomerno zapečena.

Pomembno je, da je žar opremljen z enostavno odstranljivim pladnjem za odcejanje.

Stranski gorilnik: tudi na pikniku mora zadišati po kavi. Prav zato je stranski gorilnik prava pika na i zabav na prostem. Ne samo za kavico, na njem lahko skuhate zelenjavo, pogrejete juho … Zakaj bi poleti kuhali v notranjosti, če lahko preprosto vse pripravite kar na žaru?

Odlagalna površina: to zagotavlja še dodatno udobje v vaši poletni kuhinji.

Merkur | Foto: V Merkur po vaš najljubši žar

Vstopite v Merkurjev svet žarov, kjer vam bomo pri izbiri z neprecenljivimi nasveti pomagali Merkurjevi svetovalci. In če kljub našim priporočilom še vedno stavite na oglje, brez skrbi: tudi takšnega boste zlahka našli v Merkurju!

Še več: poleg žarov vam v Merkurju omogočajo široko izbiro najrazličnejših pripomočkov za žar in zabavo na prostem.

žar | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Da boste resnično zablesteli: poznate osnovna pravila peke na žaru?

meso na žaru | Foto: Peka mesa na žaru je sicer na prvi pogled povsem preprosto opravilo, vendar lahko s kakšnim zelo nepremišljenim kiksom tudi močno zamočite.

Prvo pravilo mojstrov peke na žaru je, da se meso vedno postavi na vročo ploščo ali rešetke, na katere smo dodali nekaj kapljic olja. Ko meso nekoliko zakrkne, temperaturo zmanjšamo – tako bo prepečeno in trdo, ampak znotraj še vedno sočno.

Trik mojstrov žara: mesa nikoli ne postavite na žar neposredno s hladilnika, ampak ga pustite nekaj minut na sobni temperaturi.

Med peko uporabljajte posebne lopatke ali oprijemalke, mesa nikoli ne prebadajte z vilico, saj tako sok steče z mesa. Meso obrnemo samo enkrat in kar je zelo pomembno: nikoli ga ne polivamo s pivom. Večina mesa je pečena v približno petih minutah – odvisno od vrste in debeline mesa.


Ste postali lačni? Pohitite v Merkurjev svet žarov in izberite žar po vaši meri. Poleg plinskih lahko izbirate tudi med številnimi vrhunskimi žari na oglje ali elektriko.


 

Ne spreglejte