0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

Gostilna Na burji: pri velikanskem florentincu

Avtor: Miha First

Gostilna v osrčju slovenske Istre, ki lačnega prepriča, da mu za dobro malico ni potrebno vedno riniti čez hrvaško mejo.

0
0
0
0
0

Le pol hribčka stran od zloglasne Istranove leži Nova vas (med Šmarjami in Dragonjo zavijete levo med hribčke) in tam med hišami stoji gostilna Na burji. Ocenjevalci so namigovali, da je ni mogoče primerjati z okoliško konkurenco, in ni se težko strinjati s takšnimi ugotovitvami, čeprav prostor, oblikovan kot nekakšna neurejena starinarnica, kot nekakšen urejen kaos, ni nujno obetal večjih zmag. Bil je deževen dan, na vrtu se ni dalo sedeti in ostali smo med starimi slikami, likalniki, radiji, kmečkimi pripomočki in številno drugo kramo, ampak bilo je prijetno, tudi zato, ker domači pustijo, da se človek počuti, kot da je doma.


GOSTILNA "NA BURJI" ORIELLA MEDOŠ S.P.
NOVA VAS NAD DRAGONJO 57
6333 SEČOVLJE

Telefon: 056726042


Več o podjetju na: zemljevid.najdi.si
Več kontaktov na: itis.si

Na burji nimajo jedilnih in vinskih listov, ker se jim zdi, da bi s tem obljubljali tudi stvari, ki jih nimajo, njihova ponudba pa naj bi bila praktično vsak dan drugačna. Kasneje se je izkazalo, da vse nepredvidene novosti, ki se dnevno menjajo, niti niso zamenjane glede na tisto, kar smo slišali in prebrali, pa vendar: Na burji smo jedli zelo dobro. Ponujajo dva menija, ki sta poenostavljeno vezana na meso ali na ribe. In ker smo vedeli, da ribe cenijo zelo visoko, smo se namesto kombinacije ribjih predjedi, jastoga ali škampov s testeninami raje lotili istrskih mesno-zelenjavnih specialitet. V prvi fazi smo dobili nemajhno mešano porcijo hladin s pršutom, furlansko salamo, artičokami, domačimi olivami in šparglji, ki so bili povezani s tuno. Solidna porcija, okusne posamezne jedi in domače čabate.

Pin It

Namesto juhe so tistega dne stregli nekakšno mineštro oziroma "pašta fižol" samosvojega okusa in z dodatkom olivnega olja, pa še malce sira so nam naribali v velik krožnik. Zelo nasitno, ampak tudi zelo dobro. Poznam ljudi, ki bi ob omenjenih krožnikih že končali z zabavo, za nas pa se je ob Pucerjevi malvaziji stvar šele začela. Govorim o dodatnih fritajah s stebli česnovih cvetov (z lokalnega rdečega česna), povezanih s slanino, počivajoč na težki porciji polente. Še dobro, da nismo vzeli cele porcije … a pri florentincu, ki je sledil, ni šlo drugače, kot da se vprašamo, koliko ljudi navadno pomalica toliko mesa. Kakorkoli, porcija za eno osebo je morala imeti kakšnih 40 dekagramov in telo, ki se je že prej rahlo treslo od količin, je komaj gledalo velik del goveda z žara, ki se je kopal med bučkami, čebulo in čipsom. Pospremili smo ga s kozarcem presenetljivo solidnega refoška Ludvika Nazarija Glavine.

Zgodba s sladicami je tako zelo posebna, da je človek niti ne bi omenjal, dejstvo pa je, da smo jedli mignone, ker za palačinke, ki so jih ponujali, niti ni bilo več prostora. Našteta hrana nas je prišla kakšnih 40 evrov na osebo. In kot rečeno, ko se bodo v naših krajih začeli obnašati tudi z vinskimi in jedilnimi listi, bo Na burji vredna še več kot samo dve oceni nad novoistrskim sosedom.

Povzetek Pin It

Povzetek

Lokalna hrana, ki temelji na sestavinah, ki jih ponuja okoliška narava, nekaj malega na drugačnih idejah in na tako velikih porcijah, kot jih redko vidimo. Stroka opozarja na ribe v prelepi in globoki peči, ki jo radi prižgejo. Mi smo se onesvestili ob florentincu.

Vinske karte nimajo, pa tudi sicer imajo izrazito premajhno izbiro vin. Nekaj lokalne malvazije in refoška ter vse, kar počne Santomas, je za kraje, kjer vinska trta bogato rodi, še kar zaskrbljujoče.
Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ocenite opisanega ponudnika na najdi.si zemljevidu in omogočite tudi drugim, da bodo našli najboljše gostinske ponudnike.

Preberite še:

Foto: Ana Kovač

Ključne besede: ocenili smo

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Prenovljeno stanovanje v Goteburgu

Dom, ki ga predstavljamo tokrat, je zanimiva kombinacija sodobnega pristopa in spoštovanja stoletje starega skeleta stanovanja. Dokaz, da so pomanjkljivosti lahko tudi lepe.

Z rajskim sadežem do želene postave

Granatno jabolko je pravi čudežni sadež.

Naročite hrano na dom prek spleta

Obiščite portal www.halohrana.si in naročite hrano na dom ali delovno mesto kar prek spleta – po vsej Sloveniji.

Resnica o beljakovinskih napitkih

Z beljakovinskimi napitki lahko v času hujšanja dopolnjujemo svojo običajno prehrano.

Osnovna pravila za boljši in varnejši tek

Vaš tekaški uspeh je odvisen predvsem od vztrajnosti in potrpežljivosti, saj boste zanj potrebovali leta, ne mesecev.

Osnovna pravila za boljši in varnejši tek

Vaš tekaški uspeh je odvisen predvsem od vztrajnosti in potrpežljivosti, saj boste zanj potrebovali leta, ne mesecev.

Anketa

Ali že čutite spomladansko utrujenost?

Uresničili smo jim sanje!

Kaj se je zgodilo z nagrajenci nagradne akcije Uresniči sanje - Allimedicina?

Pomladno prebujenje prinaša nižje cene!

V Unicommerce vam to pomlad nudimo znižane cene hobi naprav dovršene kakovosti. Preverite!

Kapsule zelene kave 16,60 €!

Najmočnejši 800 mg ekstrakt zelene kave na trgu. Za vse, ki potrebujete pomoč pri hujšanju.

oglasno sporočilo Zagotavlja