0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

Posestvo Pule: doma pri Anderliču

Avtor: Miha First

Najprestižnejša dolenjska turistično-gostinska destinacija ponuja naravo, konje, hišice, bazen in masažo. A mnogo ceneje je v hribih nad Mokronogom samo nekaj malega pomalicati.

0
0
0
0
0

Anderličevo posestvo je preurejeno oziroma prenovljeno po starih načrtih, če odštejemo velik kozolec topler, ki so ga menda po kosih pripeljali iz okolice Litije. Stara hiša, hudo prenovljen hlev, litijski kozolec in prva v seriji šminkerskih brunaric tvorijo simpatično dvorišče, na katerega meče svojo senco mogočni oreh. Pod njim poleti postavijo mize, pozimi pa manj komplicirano hrano strežejo v starem hlevu, ki ga od konjev loči zgolj debelo steklo. Le še redko strežejo bolj pomembno hrano (in zajtrke) v stari hiši, kjer menda v prvem nadstropju včasih prespi tudi Jože Anderlič. Verjetno takrat, ko v Ljubljani ne gradi hotelov, parkirišč ali elitnih stanovanj. Posestvo, ki ga je njegova družina morala pred dolgimi desetletji prodati, je kupil in ga s svojimi ljudmi kar nekaj časa obnavljal, zdaj pa …


POSESTVO PULE, KRANJSKA INVESTICIJSKA DRUŽBA D.O.O.
DREČJI VRH 16
8231 TREBELNO

Telefon: 073499700


Več o podjetju na: zemljevid.najdi.si
Več kontaktov na: itis.si

Ne bomo govorili o pretiranih cenah, ki pogojujejo prebivanje v teh krajih, dejstvo je, da smo na Posestvu Pule že nekajkrat dobro jedli in tudi tokrat je kazalo na najboljše, čeprav se je na dolgi mizi na dvorišču vse pripravljalo na praznovanje obhajila. Še tri ali štiri mize so bile obljudene na dvorišču, v hlevu pa še dve ali tri. Kasneje se je izkazalo, da bolj mirne publike (kljub razmeroma velikemu številu) še nismo srečali. V teh krajih strežejo pametni natakarji, tega smo se vsi spomnili, in njihova prva naloga je, da gosta odpeljejo v simpatično vinsko klet. Verjetno gre za to, da med vsemi pomembni in dragimi vinskimi avtorji – od Movie in Simčiča do Gravnerja in Radikona, od Štajercev do Primorcev in Dolenjcev – gostje dobijo občutek, da je mogoče popiti še kaj drugega kot cviček. A nas, ki prisegamo na kolikor toliko lokalno sceno, ni bilo mogoče preslepiti.

Pin It

Iz kleti je skupaj z nami prispela Penina od Fare, takoj za njo pa še Frelihova rahlo starana in s hrastom nadišavljena modra frankinja. Ob koncu smo pili še Jakšev rumeni muškat in treba je pošteno povedati, da nismo pili niti slabo niti drago. Kaj smo jedli? Vedeli smo, da gre za eno redkih hranilnic v Sloveniji, kjer znajo (dobro) pripraviti tafelspitz. Poskusili smo ga že in nobenega dvoma ni, da si zaslužijo pohvale – nič slabši ni od tistega v legendarni dunajski Plachutti, kjer ob postrežejo še zemljevid krave, da se lažje odločite za svoje kose. Poletne temperature pa kličejo k prilagoditvi in na posestvu so imeli pripravljen že na videz soliden menu. Najprej so nam ponudili nekaj masla, omako iz rdeče pese in peteršiljev namaz, zraven pa postregli domač bel kruh in malo manj domač koruzni.

Sledili so koruzni hlebčki s kozjo skuto na jabolčnem popru. Zraven so postregli regratovo peno, nekaj pancete, serijo solatk in ulovljeno jajce, ki ga nismo ujeli. Smo pa ujeli ne pretežko, skoraj sladko bučkino juho, ki jo je spremljal skutni žličnik. Ne pretežka je bila tudi glavna jed - telečja zarebrnica v izjemni špargljevi frtalji, z mladim krompirjem in zelenjavnim cvetom. V sladkobnih trenutkih so imeli v tistih urah pripravljen jogurtov mus z rabarbarinim kompotom, skoraj vijolično češnjevo zmrzlino, pa tudi čokoladni mus in sladoled. Petindvajsetčlansko omizje, ki je praznovalo obhajilo dveh mulcev, se je odpravilo na ogled posestva, ki menda traja 40 minut, mi pa smo odšteli 32 evrov po osebi. Lokalno vino, ki smo ga (ne preveč) popili, je bilo poceni in lahko bi rekli, da smo jo v prestižnih krajih dobro odnesli in predvsem dobro jedli.

Pin It

Povzetek


Na posestvu strežejo solidno moderno, a vsaj delno lokalno obarvano hrano. Pametno je prej poklicati, da ne boste imeli zgolj ogleda kleti in konjev. Nujno poskusite govedino iz juhe - tafelspitz.

Vinska karta je pravzaprav ekskurzija po prijazni in moderni vinski kleti, kjer srečate najboljša slovenska vina, za okus tujine, lokalnih napitkov pa se skoraj preveč sramujejo.
Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ocenite opisanega ponudnika na najdi.si zemljevidu in omogočite tudi drugim, da bodo našli najboljše gostinske ponudnike.

Preberite še:

Foto: Ana Kovač

Ključne besede: ocenili smo, Jože Anderlič

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Prenovljeno stanovanje v Goteburgu

Dom, ki ga predstavljamo tokrat, je zanimiva kombinacija sodobnega pristopa in spoštovanja stoletje starega skeleta stanovanja. Dokaz, da so pomanjkljivosti lahko tudi lepe.

Z rajskim sadežem do želene postave

Granatno jabolko je pravi čudežni sadež.

Uresničili smo jim sanje – zmagali so!

Izmed skupno devetih polfinalistov je AllinMedicina izbrala nagrajence in uresničila njihove sanje.

Resnica o beljakovinskih napitkih

Z beljakovinskimi napitki lahko v času hujšanja dopolnjujemo svojo običajno prehrano.

Gobe, ki zagotavljajo preživetje

Za resnejše težave je treba ekstrakte zdravilnih gob uporabljati dlje časa. Prvi rezultati so vidni po 2 do 4 tednih.

Osnovna pravila za boljši in varnejši tek

Vaš tekaški uspeh je odvisen predvsem od vztrajnosti in potrpežljivosti, saj boste zanj potrebovali leta, ne mesecev.

Anketa

Ali že čutite spomladansko utrujenost?

Imate avto? Pri nas je vreden več!

Zamenjajte ga za novo Kio. Novi pro_cee'd že za 99 EUR/mesec. EOM=0%, 1/3 pologa. Samo do 30. aprila!

Velikonočna akcija uporabnih izdelkov

Za zares ugodno ceno si privoščite robotski sesalnik, mini igralno konzolo, elektronski hranilnik in še in še.

Program Birokrat zdaj 50 % ceneje!

Celovit program za vodenje poslovanja podjetij. Izkoristite smešno nizke cene do 30.4.2014. Pohitite!

oglasno sporočilo Zagotavlja