0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

Restoran Maruzzella: morje ob picah, špagetih in pomfriju

Avtor: Miha First

Med hrvaškimi ocenjevalci izjemno visoko kotira restavracija Maruzzella v Zambratiji. Odšli smo kakšnih deset kilometrov iz Slovenije in preverili njihovo navdušenje.

0
0
0
0
0

Maruzzella je na našo veliko žalost bolj velika picerija in špagetarija kot tipična morska restavracija, katere bistvo so sveže in čiste porcije morskih prebivalcev. Pozneje se je sicer pokazalo, da imajo marsikaj tudi za komplicirane goste s celine, ampak dejstvo je bilo, da so tisto popoldne vsi okoli nas malicali na način fast food hrane. No ja, treba je živeti, še posebej poleti, ko morajo gostilničarji v treh ali štirih mesecih zbrati denar za celo leto. Pred časom mi je nek hrvaški gostilničar rekel: "Vidim, da se zanimate za hrano, pridite konec septembra, takrat bomo delali povsem drugače." Super. Na žalost gostje hodijo na morje poleti in tradicija japonskih kalamarov, špagetov s hašejem in pomfrijem se lepo veže na splošno sliko rožnato opečenih osebkov.

Restoran Maruzzella
Ungarija 2, Zambratija
52475 Savudrija

Telefon 00385 52 759147
Elektronska pošta: info@maruzzella-istra.com


Kot pravim, ne glede na razmeroma visoke ocene, ki jih imajo, so bili hudo presenečeni, ko se nismo odločili za belo ali rdeče vino na kozarec. Potem smo med petimi etiketami, ki jih je natakarica prinesla k mizi, namesto Prelaca, Degrassija in Benvenutija izbrali Claija in njegov izjemen, kar 15,3 alkoholno odstoten beli cuvee Ottocento. Zakaj začenjam z vinom? Ker je bil kljub nekaterim solidnim presenečenjem to najlepši del popoldneva. Morda tudi zato, ker smo se odrekli vsem vrstam zrezkov (tudi tistim s tartufi in tistim dunajskim), morda zato, ker nas niso zanimali niti ražnjiči niti šobska solata.

Pin It

V začetku je na mizo prispel korekten, morda malce prazen karpačo brancina, ki so ga kar bogato posuli s tartufi, sicer pa so nam hkrati zgratinirali še morski tris, v školjkah so se skrivali kapesanta, hobotnica in škampi. V kategoriji morja je bilo mogoče dobiti še nekaj solat, razne karpače, veliko školjk in morskih kombinacij, drugače pa še pršut, fritaje, ovčji sir. V vsakem primeru prevelika ponudba, še posebej, če bi (pa ne bomo) prišteli še vse, kar imajo, pa nima zveze ne z notranjostjo Istre ne s hrvaško obalo.

Ponujajo govejo, istrsko in še katero juho, mi pa smo se odločili za korektno paradižnikovo in ribjo, v kateri je s koščki rib sodeloval tudi riž. Druge tople jedi so rižote, tudi črne sipine, pa tiste s škampi ali z morskimi sadeži. Potem imajo špagete in taljatele s kapesantami, tartufi ali z jurčki. Jedilni list obljublja tudi pljukance, a ga natakarji negirajo. Lahko dobite tudi golaž s testeninami, mi pa smo se srečali z rezanci, ki so jih obdali z očiščenimi morskimi sadeži.

Jasno, ena od naših glavnih jedi so bili tudi škampi na žaru, ki pa jim ni uspelo docela zadovoljiti potreb praznih želodčkov, zato smo na mizo veleli prinesti še izjemen tatarski iz kanestrel, ki jih bogato začinijo, dodajo olive in postrežejo v odprtih paradižnikih. Sicer pa ribe pri Maruzzelli ponujajo na gradelah, v soli in v pečici, a škarpena, kovač, pa tudi jastog izgubijo veliko smisla, ko človek vidi, da je največji izziv plošča ocvrtih rib, da o že omenjenih dunajcih in ražnjičih človek niti ne govori. Škoda, med vso balkansko-nemško kulinarično zgodbo Maruzzella ponuja nekaj dobrih reči, na žalost med njimi ni sladic.

Pin It

Kakšna dobra stvar iz Zambratije? Ja, jedilni list imajo tudi v slovenščini, ampak očitno gre tudi tu zgolj za igro, v kateri skušajo čim več ljudem prodati čim več stvari. Malo pice, malo špagetov, kalamari in nutella … Pa da se razumemo – morska hrana, ki smo jo malicali, nas je stala omembe vrednih 40 evrov na osebo.

Povzetek


Ribja restavracija, ki se ukvarja z vsem, kar ji nosi dobiček, čeprav je v ponudbi nekaj zanimivih morskih jedi, ki bi se jim morali bolj posvetiti in jih spremljati z vini, ki jih ima Istra res veliko, Maruzzella pa res malo ...

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Preberite še:

Foto: Ana Kovač

Ključne besede: Ocenili smo, Istra

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Prenovljeno stanovanje v Goteburgu

Dom, ki ga predstavljamo tokrat, je zanimiva kombinacija sodobnega pristopa in spoštovanja stoletje starega skeleta stanovanja. Dokaz, da so pomanjkljivosti lahko tudi lepe.

Izboljšajte vaše tekaške rezultate

Z upoštevanjem nasvetov profesionalnih športnikov lahko izboljšate svoje tekaške rezultate in si zagotovite odlično tekaško sezono.

Naročite hrano na dom prek spleta

Obiščite portal www.halohrana.si in naročite hrano na dom ali delovno mesto kar prek spleta – po vsej Sloveniji.

Resnica o beljakovinskih napitkih

Z beljakovinskimi napitki lahko v času hujšanja dopolnjujemo svojo običajno prehrano.

Osnovna pravila za boljši in varnejši tek

Vaš tekaški uspeh je odvisen predvsem od vztrajnosti in potrpežljivosti, saj boste zanj potrebovali leta, ne mesecev.

Anketa

Ali že čutite spomladansko utrujenost?

L'Occitane razvaja spletne kupce

Gratis poštnina in darilo ob vsakem spletnem nakupu v L'Occitanovi spletni trgovini do 20. aprila.

Nora znižanja kuhinj

50 % popust na delovne pulte in viseče dvižne elemente. Omare za aparate gratis! Dan Kuchen BTC in Kranj.

Pokaži Dejanu Zavcu, kaj zmoreš!

Čaka vas nepričakovano! Sporoča boksarski šampion in vas vabi k sodelovanju v Husqvarna izzivu.

oglasno sporočilo Zagotavlja