Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2013,
13.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vino Miha Istenič Jure Štekar

Četrtek, 14. 11. 2013, 13.19

6 let, 7 mesecev

Odprl se je prvi slovenski vinski outlet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V trgovinah in vinotekah police zapolnjujejo novejši letniki vin, pretekle sezone pa le stežka najdemo v redni prodaji. Prvi outlet vin v Sloveniji namerava to spremeniti.

Martinov teden je in vino je v središču pozornosti. Tudi zato so si ta čas za odprtje svoje prodajalne izbrali vinarski kolegi oziroma kleti M-vina, Štekar, Valdhuber, Ščurek, Steyer, Istenič, Santomas ter Vina Montis & Eko Laura, ki jih ne druži le vino, ampak tudi nogomet. Vsi so namreč člani slovenske vinske nogometne reprezentance, ki je lani že drugič osvojila naslov evropskega prvaka. "V športu smo se dokazali, zdaj pa želimo nove uspehe skupaj doseči tudi v prodaji," pravi Miha Istenič iz kleti penin Istenič, sicer pa predsednik reprezentance.

Sveže odprta vinoteka ponuja koncept, ki ga v Sloveniji in bližnji okolici še ne poznamo, je pa na primer v ZDA že uveljavljena praksa – gre za vinski outlet oziroma prodajo vinskih letnikov, ki niso več v redni prodaji, seveda po nižjih cenah. Pa vendar – ali je pri vinih prejšnja sezona res že zastarela? Nikakor ne, poudarja Uroš Bočko, vinski svetovalec in koordinator vinske reprezentance. "Vina, ki so v steklenici odležala in se umirila, so še bolj dozorela, bolj pripravljena na uživanje." Pravzaprav so običajno najboljša takrat, ko so jih na policah trgovin in vinotek že zamenjali novejši letniki.

Zakaj potem nižje cene? "Pogosto se nam je že dogajalo, da smo morali starejše letnike prodajati pod ceno ali jih celo uničevati, ker je trg zahteval nov letnik," je pojasnil Istenič. "Tukaj ne želimo konkurirati tekočim letnikom, ampak nameravamo ponuditi starejša vina, tudi linije, ki smo jim medtem zamenjali etikete, ali pa na primer vina, ki so nam ostala v količini, preveliki za gostinca in premajhni za distributerja." Ob vinih so ponudili tudi dodatno opremo – kozarce, olja, kise in sol, prav tako po nižjih cenah.

"Ne gre za outlet v dobesednem pomenu, ta vina zagotovo niso zastarela. Z imenom želimo le sporočiti, da so cene v tej vinoteki občutno nižje kot maloprodajne," je poudaril Jure Štekar iz briške turistične kmetije in kleti Štekar, sicer pa znan obraz iz resničnostnega šova Ljubezen na deželi na Plane TV. Res je, kar pravi – cene so v vinskem outletu znižane od 30 do 50 odstotkov in glede na to, da so to vina, ki so s časom le še pridobila, gre za precej dobro kupčijo. Velja torej pozdrav, ki ga nogometni vinarji zakličejo pred tekmo (pa še kdaj): "Na zdravje, na zdravje, na zdravje!"

Ne spreglejte