Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
11.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo vino Nova Zelandija Sam Neill

Četrtek, 9. 1. 2014, 11.07

8 let

Sam Neill, novozelandski vinogradnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Igralec Sam Neill ima vinograde na Novi Zelandiji, a nikakor ne želi postati še eno znano ime, ki prodaja vino.

V preteklem letu sta vinsko sceno slavnih najbolj zatresla Brad Pitt in Angelina Jolie s svojim francoskim rožnatim vinom. Toda če sta Brangelina vinogradnika le po imenu in se dejansko ne podita med trtami, so med zvezdniki tudi takšni, ki si roke dejansko umažejo z vinogradniško prstjo.

Sam Neill je že eden izmed takih. Igralec – poznamo ga iz filmov, kot sta Klavir in Jurski park –, je v intervjuju za revijo The Drinks Business dejal, da mu gre prav na živce, če ga označijo še za enega slavnega vinogradnika. Vino prideluje že dvajset let in to na južnem otoku Nove Zelandije, v okrožju Central Otago.

To ni ravno najbolj slavno novozelandsko vinorodno območje. Pravzaprav je za novozelandske razmere zelo specifično: je sredi otoka, s precej suho klimo v primerjavi z drugimi območji, saj je v zavetju visokih gora, ki zaustavijo padavine. Zato pa je pokrajina, ki od daleč spominja na kraško, idealna za gojenje modrega pinota. Prav tega na posesti Two Paddocks prideluje tudi Sam Neill. Začel je leta 1997 z dvema vinogradoma na vsega dveh hektarjih, od takrat pa je razširil tako posestvo kot nabor vin, ki segajo od cenejših linij do modrih pinotov The Last Chance in First Paddock, ki ju da v prodajo le ob najboljših letnikih. Na Parkerjevi lestvici dosegata ocene nad 90, njuna cena pa znaša 50 funtov na steklenico. Neill je prepričan, da so novozelandski modri pinoti celo podcenjeni, tako kot meni, da so burgundski precenjeni.

Igralec je po očetu novozelandskega porekla, a očitno ni pravi Novozelandec, ker je priznal, da sauvignona, paradnega novozelandskega vina, sploh ne mara. Med belimi ima veliko raje renski rizling. Prisega pa na drugo značilnost novozelandskega vinarstva: na steklenice z navojnim zamaškom, ki ga, kot pravi, ne bi nikoli več zamenjal za plutovinasti zamašek. Pravi, da mu srce zapoje le, ko zasliši klik navojnega zamaška.

Poleg vina na Neillovem posestvu gojijo tudi zelišča, sivko in žafran. In zadnja novica iz posesti je, da je 16. decembra krava Lady Caine končno povrgla telička.

Tenuta di Biserno Mount Nelson 2012

Medtem ko je Lodovico Antinori, takrat še lastnik kleti Tenuta dell'Ornellaia, iskal nove posesti za razširitev kleti, je blizu toskanske vasice Bibbona našel posest, ki so jo kasneje poimenovali Tenuta di Biserno. Lodovico se je odločil, da se z bratom Pierom preizkusita v novih izzivih in tako sta na novo postavila klet, ki sta jo poimenovala Tenuta di Biserno. Vendar vinska zgodba bratov Antinori sega dlje od Toskane. Na trg sta si namreč želela prodreti tudi z belim vinom. Ko sta v Toskani že začrtala svoje smernice in navdušila vinsko sceno s svojimi rdečimi zvrstmi, sta na Novi Zelandiji odkrila posest v vinski regiji Marlborough, kjer sta izbrala najboljše vinograde sauvignona.

Mount Nelson je vino, pridelano iz sorte sauvignon, ki ima lepo svetlo rumeno barvo. Zaznamo lepe arome, med katerimi do izraza pridejo predvsem arome tropskega sadja, kot je melona, arome breskev, citrusov in cvetnost. V ustih vino deluje zelo sveže, ima lepo ravnovesje med svežino, polnim okusom in mineralnostjo. Je izjemno aromatično in zaokroženo polno vino, v katerem se kislina in sladkor prijetno dopolnjujeta z izjemno cvetico vina v lep pookus. Vino lahko postrežemo k jedem z belim mesom, testeninam z aromatično paradižnikovo omako, lososu, zelenjavnim rižotam ali pa ga postrežemo kot aperitiv.

Sorta: sauvignon Stopnja alkohola: 13,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 13 evrov, evino.si

Ocena: 8,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte