Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2013,
9.44

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept sladica sladoled kamilice

Četrtek, 20. 6. 2013, 9.44

1 leto, 2 meseca

Sladki konec tedna: Kamilice v sladoledni obliki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kamilice, majhna travniška sonca, so med najbolj znanimi, razširjenimi in tudi najbolj priljubljenimi zdravilnimi zelišči. Njihova nežna aroma nas pozimi greje v čaju, poleti pa razvaja v sladoledu.

Kamilica je ena tistih rastlin z "ni, da ni" seznamom zdravilnih učinkov. Blažijo vnetja in želodčne tegobe, pomirjajo problematično kožo, pa tudi duha. Ne nazadnje so tudi dobrodošla spremljevalka blondink (in blondincev) – če si z njimi spiramo lase, jih namreč sčasoma rahlo posvetlijo in jim dajo visok sijaj.

Njihova nežna aroma je v poletnih dneh prav blagodejna, ker pa po grlu težko spravimo vroče čaje, si jih privoščimo v obliki hladnih sladic ali pa kar sladoleda.

Kamilični sladoled

500 ml mleka 3 žlice kamiličnega čaja 12 rumenjakov 200 g sladkorja 500 ml sladke smetane

Mleko in kamilični čaj zavrite, potem pa odstavite z ognja, pokrijte in za pol ure pustite počivati, potem pa precedite. V drugi posodi stepite rumenjake in sladkor. Mleko s kamiličnim čajem spet segrejte, vanj prilijte rumenjake in ob neprestanem mešanju kuhajte na zmernem ognju kakšnih 15 minut – pazite, da ne zavre. Ko se mešanica zgosti, jo precedite in ohladite, potem pa primešajte še sladko smetano. Če imate strojček za sladoled, zmes vlijte vanj in se ravnajte po navodilih, sicer pa zmes dajte v zamrzovalnik in jo vsake pol ure temeljito premešajte, da se ne naredijo kristalčki. Sladoled bo pripravljen po okoli štirih urah.

Kamilične hruške

4 hruške 1 l vode 500 ml belega vina 400 gramov sladkorja 3 žlice kamiličnega čaja

Hruške olupite. Vodo, vino, sladkor in kamilični čaj zavrite. V vrelo mešanico dodajte hruške, pokrijte in počakajte, da spet zavre. Potem zmanjšajte ogenj in hruške v počasi kuhajte 15 minut. Odstavite z ognja, pokrijte posodo in pustite počivati 20 minut. Hruške odstranite iz tekočine, to precedite in spet zavrite, dokler ne dobite gostega sirupa. Prelijte ga čez hruške in dobro ohladite.

Hruške postrezite s kepico sladoleda. Ali dvema. Ali tremi.

Ne spreglejte