Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 10. 2014,
10.49

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Trbiž Svete Višarje festival Ana Roš

Ponedeljek, 20. 10. 2014, 10.49

1 leto

Slovenska pojedina na Svetih Višarjah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V krajih, kjer se srečajo tri države in trije narodi, se je ta konec tedna še bolj kot sicer govorilo, jedlo in pilo tudi slovensko.

Naborjet oziroma Malborghetto po italijansko, mestece, kakšnih deset kilometrov oddaljeno od Trbiža, je pretekli teden gostilo festival Ein Prosit, enega najpomembnejših kulinaričnih festivalov v Furlaniji - Julijski krajini, ki vsako leto pritegne nepregledno množico obiskovalcev tako iz Italije kot Avstrije in Slovenije. Gre za predstavitev najboljšega, kar lahko v hrani in pijači ponudi Italija, predvsem njena najvzhodnejša pokrajina, vsako leto pa svoje znanje, pridelke in izdelke predstavi tudi nekaj Slovencev.

Slovenska olja in rezijski česen Letos se je občinstvu izza vseh strani tromeje predstavilo pet slovenskih vinarjev, ob zadrugah iz Sežane in Dobrovega še kleti Colja, Ronk, Sirk in Ščurek, ter peščica prehranskih mojstrov, med njimi tudi Gorazd Kocbek iz oljarne Kocbek, ki se je ob standardni ponudbi bučnih olj še posebej pohvalil s hladno stiskanim orehovim oljem. Sicer pa so bili med najzanimivejšimi ponudniki zagotovo mojstri iz Rezije, ki so se hvalili s svojim zaščitenim česnom in dobrotami, ki jih izdelajo iz njega.

In medtem ko je slovenska prestolnica ta konec tedna odkrivala nove kulinarične dimenzije hamburgerjev in piva, se je Trbiž z okolico stvari lotil nekoliko drugače. Med drugim so tamkajšnje gostilne v goste povabile kuharske mojstre z vseh koncev Italije in tujine, med njimi tudi Ane Roš iz kobariške Hiše Franko. Ta je večerjo pripravila v restavraciji Rododendron na Svetih Višarjah, skoraj 1800 metrov nad morjem.

Z zemlje pod oblake Da dogodek ne bo povsem običajna večerja, je napovedoval že odhod na lokacijo s kabinsko žičnico, v kateri so za premagovanje strahu pred višino vsakemu potniku ob pladnju prigrizkov postregli še kozarec penine s kmetije Slavček. Vinarji iz Dornberka so poskrbeli tudi za vinsko spremljavo vse večerje v znanem romarskem kraju, Roševa pa je navdušila kljub težavni logistiki (večino opreme in hrane je bilo treba prepeljati kar z žičnico). Za piko na i sta poskrbela glasbenika Boštjan Gombač in Janez Dovč, ki sta večinoma italijansko in avstrijsko občinstvo dokončno prepričala, da kombinacija slovenske jedače, pijače in glasbe pomeni izjemen večer.

Ne spreglejte