Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 8. 2014,
21.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 8. 2014, 21.25

8 let

Stegno je veliko bolj okusno in zanimivo od pljučne (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ani Roš smo v Kopru gledali pod prste in izvedeli, da pljučno pečenko pripravljajo lenobe in da je najboljši kos mesa stegno. Za vas smo izbrskali še nekaj malih skrivnosti velike kuharske mojstrice.

Curry je ključen pri vsaki govedini

"Kdor pripravlja samo pljučno, je len, saj je pljučna pečenka kos mesa, ki ga je najlažje pripraviti, zahtevnega jedca pa ne more zadovoljiti. Tako so me učili toskanski mesarji. Stegno je veliko bolj okusno in zanimivo meso od pljučne," je po toskanski lekciji prepričana tudi Ana Roš, ki je za koprski meni v okviru Aninih kulinarilnih počitnic v sodelovanju z družbo MasterCard pripravila posebni zavitek z imenom Poliži prste. To je biftek tolminskega goveda, zavit v velik list ledenke, spremljajo ga omaka romanesco in omaka tabule iz paradižnika in mete ter kapljica omake curry. Curry je ključen pri vsaki govedini.

Spremljajoči omaki pa sta Anina domislica; omaka romanesco je iz dobro pečene rumene in rdeče paprike, sojine omake in kisa ter iz arašidov, ki ji dajo posebno poln in nenavaden okus. Poleg romanesce biftek spremljata še tabule in žlica dimljenega jajčevca.

Biftek pašnega goveda s Tolminskega je Ana začinila z gorčico, poprom in kaprami. Vse dobrote je zložila na velik list ledenke in postregla z besedami: "Poližite si prste!" In smo jih, dobesedno.

Panin ajdovega kruha z orehi, dimljeno postrvjo in hrenom

Druga jed koprskega dogodka je bil Panin ajdovega kruha z orehi, dimljeno postrvjo in hrenom. Marsikaj je še bilo na tem paninu. Začelo se je s hrustljavo pečenim kruhom, ki ga je Ana Roš zamesila sama.

Nadaljevalo se je s pikantno omako vasabi, nabrizgano na kruh. Nanjo so naložili nekaj rezin rahlo dimljene soške postrvi, ki jih gojijo v pretočnem bazenu za Hišo Franko, in jih obložili z nekaj kroglicami jabolka, kuhanega v kisu in sladkorju. Sledil je poper, popru solata iz surovega koromača, njej pa nastrgan hren. Ne morete si želeti boljšega prigrizka med pohajkovanjem po koprskih pomolih in ulicah.

Vijolice in borovnice so velik zaveznik

Ker je ravno obdobje, ko v Posočju zorijo divje borovnice, se je Ana Roš odločila, da bo za sladico ponudila to divje sadje v pisani družbi. Sladica, ki jo je postregla v ličnih marmeladnih kozarčkih, je bila večnadstropna zakladnica okusov. V pritličje je naložila nekaj kosov mehke mandljeve meringe, to je iz beljakov in mandljev sušena sladica, značilna za Mediteran. Meringo je prelila z omako iz borovnic in robidnic, ki jim je med kuhanjem na koncu dodala malo sladkorja, "samo toliko, da potegne na sladko".

V naslednjem nadstropju so bili filirani koščki pomaranče in grenivke, ki so se marinirali v lastnem soku. Vse skupaj je prelila z moussom iz mleka in vijolic. "Vijolice in borovnice so velik zaveznik," nam je zaupala Ana Roš in razkrila verjetno največje, a povsem preprosto presenečenje njene sladice. "Čez vse to posujemo stare dobre pokalice, da sladica ni dolgočasna, da jo malo popestrimo." Pokalice poznate, včasih so jih prodajali v majhnih vrečkah, Ana pa jih je s seboj prinesla v veliki vreči. Marmeladni kozarčki so bili prehitro prazni. Vsem, ki bodo poskusili sladico poustvariti doma, svetujemo, da namesto majhnih marmeladnih kozarčkov vzamejo litrske kozarce za vlaganje in temu primerno povečajo količino sestavin. Vaši degustatorji vam bodo izredno hvaležni.

Ne spreglejte