Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 6. 2023,
6.54

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Celjske mesnine d.o.o.

Natisni članek

nagradna igra advertorial DrŽarPriporoča PostaniDrŽar žar priloga recepti Celjske mesnine čevapčiči

Torek, 13. 6. 2023, 6.54

2 meseca, 2 tedna

DR. ŽAR PRIPOROČA Z'DEŽELE

To poletje presenetite in obnorite goste

Vsebino omogoča Celjske mesnine d.o.o.

Prepoznavni vonj, cvrčanje ob prvem stiku z razgreto površino in nepozaben okus, v katerem najdemo esenco poletja … Vse to je združeno v na videz skromni in preprosti jedi – čevapčičih. Vsak doktor žara ima svoj pristop k peki popolnih čevapčičev na svojem žaru, za pravi izjemni okus pa izbere čevapčiče z' dežele. Tu vam odkrivamo nekaj trikov pravih doktorjev žara za peko odličnih čevapčičev, ter nekaj prilog, ki bodo klasično, vsem znano jed, popeljale v nove harmonije okusov. S temi zmagovalnimi kombinacijami boste zagotovo presenetili in obnoreli svoje goste!

čevapčiči_Celjske mesnine | Foto: Celjske mesnine Foto: Celjske mesnine

Klasični čevapčiči in priloga, ki se odmika od tradicije

Klasični čevapčiči z´dežele so prava izbira za vse vrste piknikov, priložnosti in pojedin. Pripravljeni so z mešanico kakovostnega svinjskega in govejega mesa. Pečemo jih na zmerni vročini, da se izognemo prepečeni zunanjosti in surovi sredici. Pečemo jih približno sedem minut, seveda pa ne smemo pozabiti na obračanje – to naredimo takrat, ko se iz čevapčičev pocedi maščoba. Med peko jih ne zalivamo, ampak jih le nekajkrat obrnemo. Pečemo jih počasi, da so v prerezu rožnato rjavi. Zaradi predolgega ali prehitrega pečenja lahko postanejo gumijasti in izsušeni. Ko čevapčiče spečemo, jih za nekaj minut odstavimo v pokrito posodo in postrežemo še tople. Po tradiciji jih ponudimo s kajmakom v lepinji. Doktorji žara pa vam odkrivajo prilogo, ki bo klasični okus čevapčičev dopolnila in odpeljala z ustaljenih tirov – to je koruzna solata s kremnim prelivom.

#DrŽarPriporoča - čeprav nas zamika, čevapčiči_Celjske mesnine | Foto: Celjske mesnine Foto: Celjske mesnine da bi med peko zaslišali prelestni šum cvrčanja, čevapčičev nikar ne pritiskajte ob rešetko! Ob pritiskanju iz čevapčičev iztisnemo okus in sočnost, zato se temu vsekakor izognimo.

 

čevapčiči_priloge_Celjske mesnine | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Koruzna solata s kremnim prelivom

Uporabite lahko konzervirano ali zmrznjeno koruzo, posebno kompleksnost okusa pa dobite, če uporabite pečeno koruzo, ki jo s storža odrežete naravnost v skledo za serviranje.

Sestavine:
750 g koruze
1 velika rdeča paprika
1 majhna rdeča čebula
250 g grškega jogurta
150 g majoneze
sol, poper
½ žličke dimljene paprike

Priprava: Glede na vrsto koruze, ki jo boste uporabili, jo pripravite primerno za uživanje. Odcejena zrna premešajte z na kocke narezanima čebulo in papriko ter pripravite preliv. Grški jogurt, majonezo, sol, poper in dimljeno papriko zmešajte v gladko maso ter z njo prelijte koruzno solato. Premešajte in postrezite.

Presenetite goste s to slastno in nepričakovano kombinacijo

Leskovački čevapčiči z'dežele so klasična jed z žara, pripravljena z mešanico kakovostnega svinjskega in govejega mesa, z dodano začimbo, v kateri je bolj izražen okus čebule. Doktorji žara vam za peko na žaru odkrivajo poseben trik: rešetke žara lahko podrgnete s prerezano čebulo ter tako še poudarite značilen okus in hkrati poskrbite, da se meso ne bo prijemalo na rešetke. Klasične lepinje lahko nadomestite z domačim kruhom, ki ga popečete na žaru. Tradicionalno bi k Leskovačkim čevapčičem ponudili mlado čebulo, različno sezonsko zelenjavo, pečeno papriko in ajvar. Tokrat pa goste navdušite s stepenim sirom feta!

#DrŽarPriporoča - čevapčiče odstranite z žara še preden so popolnoma pečeni, ter jim dovolite vsaj 3min počitka v pokriti posodi, ki dobro ohranja temperaturo. Na ta način se bodo sokovi lepo porazporedili in vsak grižljaj bo poln okusa.

čevapčiči_priloge_Celjske mesnine | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Pomaka iz stepenega sira feta 

Sestavine:
200 g sira feta 
90 g kisle smetane
90 g majoneze
čajna žlička naribane limonine lupinice
majhen strok česna, drobno sesekljan
¼ čajne žličke kopra
¼ čajne žličke origana
¼ čajne žličke timijana
¼ čajne žličke grobo mletega čilija
sol in poper po okusu
ekstra deviško olivno olje
popečen sezam

Priprava:
Vse sestavine razen olivnega olja in popečenega sezama daste v mešalec in na srednji hitrosti premešate v gladko maso. Poskusite ter dodate sol in poper, če je treba. Servirate na dekorativnem krožniku, po vrhu stepenega sira feta polijte nekaj kapljic ekstra deviškega olivnega olja ter dekorirajte s sezamom in grobo mletim čilijem.

Požanjite pohvale

Navdušili boste vse omizje s Sarajevskimi čevapčiči! Sarajevski čevapčiči z'dežele so pripravljeni samo iz govejega mesa, s kakovostno mleto govedino, obogateno z ravno pravo mero začimb. Ti čevapčiči so pravi šampioni žara, s katerimi se boste izkazali kot najboljši žar mojster. Za čevapčiče polnega okusa jih vzemite iz hladilnika vsaj pol ure pred peko. Pecite jih počasi, da so v prerezu rožnato rjavi. Zaradi predolgega ali prehitrega pečenja lahko postanejo gumijasti in izsušeni. Ko čevapčiče spečete, jih za nekaj minut odstavite v pokrito posodo in postrezite še tople. Požanjite pohvale celotnega omizja ter poleg ponudite Solato iz bulgurja, kumare, paprike in kopra.

#DrŽarPriporoča - kadar pečete na klasičnem žaru z ogljem, si žar razdelite na " temperaturne cone". Žar si vizualno razdelite na tretjine: v prvo trejino ali cono nagrmadite razžarjeno oglje - to bo vaša "vroča cona", v drugo tretjino razžarjeno oglje enakomerno razporedite - to bo vaša "srednja cona" primerna za peko čevapčičev, zadnja tretjina pa naj ostane prazna - to bo vaša "hladna cona" kamor lahko postavite meso, da počiva preden ga postrežete.

čevapčiči_priloge_Celjske mesnine | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Solata iz bulgurja, kumare, paprike in kopra

Sestavine:
skodelica bulgurja
majhna rdeča čebula
solatna kumara
rdeča paprika
½ skodelice fino sesekljanega svežega kopra
½ skodelice fino sesekljanega svežega peteršilja
½ žličke soli

Sestavine za polivko:
¼ skodelice ekstra deviškega olivnega olja
¼ skodelice limoninega soka
strok česna
žlička mlete kumine
žlička sladkorja
sol in poper po okusu

Priprava:
Bulgur solite s polovico žličke soli in dobro premešajte, prelijte s skodelo in četrt vrele vode ter skledo tesno pokrijte s plastično folijo. Pustite stati vsaj 30 min ali tako dolgo, da bulgur vpije vso vodo, potem ga z vilicami dobro premešajte in razrahljajte. Medtem ko se bulgur namaka, očistite in narežite čebulo na kockice ter jo za deset minut namočite v mrzli vodi – tako čebuli odstranite grob okus. Kumaro olupite, odstranite semena in narežite na kockice podobne velikosti, enako pripravite tudi papriko. Po desetih minutah čebulo dobro odcedite. V servirni skledi zmešajte olivno olje, limonin sok, pretlačen strok česna, kumino, sladkor, sol in poper. V pripravljeno polivko stresite bulgur, narezano zelenjavo in začimbnice ter dobro premešajte, da se vsa solata "okopa" v polivki. Postrezite ob slastnih Sarajevskih čevapčičih!

Izdelki z´dežele so ponosni dobitniki zlate medalje

Celjske mesnine so podjetje s tradicijo in bogatimi izkušnjami. Njihov najpomembnejši cilj je ponuditi pestro izbiro okusnih izdelkov, visoke kakovosti in domačega pristnega okusa. Dolgoletne izkušnje in naložba v znanje jih danes uvrščajo na sam vrh proizvajalcev mesa in mesnih izdelkov.

V svoji ponudbi imajo goveje pakirano meso, svinjsko pakirano meso, trajne izdelke, poltrajne barjene izdelke, izdelke za žar in 100-odstotno goveje izdelke. Lani je na 42. mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov kar pet izdelkov Z´dežele prejelo zlato medaljo za kakovost, med njimi tudi Čevapčiči z´dežele.

Kakovost izdelkov spremljajo in potrjujejo s standardi HACCP in IFS.

Spremljajte Celjske mesnine:

Instagram

Facebook

Ne spreglejte