Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 9. 2015,
14.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo izbor Hrvaška meja

Petek, 18. 9. 2015, 14.38

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2015 – Hrvaška ob slovenski meji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Podobno kot lani smo se posvetili hrvaškim gostinskim objektom ob naši meji.

Velikih sprememb kakopak ni, saj se zdi, da se sosedje k elitnejšim lokalom pomikajo predvsem tam, kjer je veliko denarja, recimo na otokih, še posebej na Hvaru, kjer je steklenico šampanjca mogoče dobiti tudi za sto tisoč evrov, pa v Dubrovniku, kjer je za 50 ali 60 evrov mogoče dobiti povsem spodobne špagete, in v kakšnih vilah, kjer je mogoče povsem mirno spati tudi za nekaj tisoč evrov na noč. Ob meji je manj razkošno. Konobe v Istri, restavracije v Zagrebu ter gostilne v Medžimurju in Zagorju so veliko cenejše in, kot nas učijo izkušnje, tudi zanimivejše.

1. (6.) Mala hiža (Mačkovec)

Izredno zanimiva gostilna med Lendavo in Čakovcem je letos po ocenah hrvaških kritikov postala druga najboljša v "lijepi naši". Naše omizje jo postavlja celo pred šibeniški Pelegrini, saj smo v Medžimurju preprosto jedli bolje. Ponujajo razmeroma težko, a slastno hrano krajev ob Muri. Ajda, buče, divjačina in nekaj rib v prijetno in pametno prenovljeni gostilni v kmečkem okolju za majhen denar – kakšnih 25 evrov na osebo. Zanimiva vinska karta lokalnih, hrvaških, slovenskih in svetovnih vin.

2. (1.) San Rocco (Brtonigla)

San Rocco je eden najboljših in najprestižnejših žepnih hotelov (z notranjim in zunanjim bazenom) na Hrvaškem in njegova restavracija je med najboljšimi v Istri. Ob meji pa mu skoraj ni para. Imajo lastno olivno olje, bele tartufe ter istrska, hrvaška in tudi tuja vina. Poleti mize postavijo okoli zunanjega bazena in vam za meni zaračunajo velikih 80 evrov.

 | Foto:

3. (2.) Dubravkin put (Zagreb)

V Zagrebu se (na žalost) že dolgo več ne govori o nekoč našemu omizju najljubših Marcellinu in Prascu. Od najboljših je ostala restavracija v zelenem delu Zagreba. Pri hrani ne zapletajo, pripravljajo jo moderno in dobro, hkrati imajo eno najboljših vinskih kart v mestu. Hrana kakšnih 40 evrov na osebo.

4. (3.) Bistro Apetit (Zagreb)

Lastniki Apetita imajo en "bistro" v središču in enega med teniškimi igrišči na Tuškancu nad središčem Zagreba, ki se zdi prijaznejši. Ima prestižno, zelo mednarodno orientirano vinsko karto, zmerno kreativne jedi, ki so bliže italijanski kot francoski kuhinji in cene v območju 50 evrov po glavi.

5. (4.) Kempinski - Restaurant Kanova (Savudrija)

Tako kot pri nas se tudi na Hrvaškem v hotelu Kempinski obetajo spremembe. Upati je le, da se novi upravitelji ne bodo odrekli restavraciji, ki je ne dolgo tega zamenjala kuharja. Kakorkoli, nekdanji šef iz San Rocca je v Savudrijo prinesel avtorsko kuhinjo lokalnih sestavin, vinska karta je, kot ponavadi v teh hotelih, izjemna. V času našega obiska so bile cene okoli 50 evrov na osebo.

 | Foto:

6. (5.) Konoba Buščina (Buščina pri Umagu)

Naj ponovimo, da je Buščina tisto, kar si povprečen slovenski turist predstavlja kot poceni istrsko gostilno. Lokalne jedi, predvsem istrsko govedo – boškarin – v vseh pojavnih oblikah, od karpača do bifteka, črni ali beli tartufi, lokalno olje in morske dobrote. Dober izbor istrskih, preostalih hrvaških in naših vin. Cena na osebo: okoli 25 evrov.

7. (-) Konoba Morgan (Brtonigla)

Bolj restavracija kot konoba ponuja vse klasične istrske dobrote. Od pršuta do boškarina, od tartufov do špargljev – odvisno od sezone. Veliko reči dobijo od sosedov (olja in vina), imajo izjemne testenine in lepo kombinacijo hladnih jedi. Vinska karta je zelo lokalno obarvana, na vrhu je Todorićeva Agrolaguna, sledijo pa tako klasični kot bolj oranžni vinarji, tudi naši. Hrana za 30 evrov na osebo.

8. (7.) Stari kaštel (Kaštel)

Natančno prenovljen lokal v simpatični istrski vasi. Restavracija, ki je menda v slovenskih rokah, takoj čez mejo in z neverjetnim razgledom ponuja istrsko hrano, sicer konkretno prenovljeno, ne pretežko, avtorsko dovršeno. Solidna vinska karta. 40 evrov na osebo.

 | Foto:

9. (9.) Kmetija San Mauro (Momjan)

Premalo znana istrska kmetija, ki se trudi z ekološko hrano, bi si zaslužila več pozornosti slovenskih jedcev. Tudi zato, ker je le kak kilometre od meje. Večina jedi in pijač je delo njihovih rok – od olja do tartufov, mesnin, testenin … Tudi vina so samo domača. Cena obilja hrane je manj kot 30 evrov na osebo.

10. (10.) Hotel Bitoraj (Fužine)

Gorski kotar je eden najbolj zanimivih delov Hrvaške in podobno velja za hrano v hotelu Bitoraj. Izredno težka lovska in lokalna kuhinja (recimo ražnjiči divjega prašička z nešteto prilogami) je zelo zanimiva in jo je treba poskusiti, če se prek Delnic peljete na morje. Vinske karte nimajo, je pa mogoče marsikaj istrskega najti v hladilniku. Cena hrane nekaj nad 20 evri na osebo.

Ne spreglejte